Aktualitātes
02.11.2019

Arnis Balčus aicina atbalstīt sērijas "Es, draugi, mīļākie un citi" izdošanu grāmatā

Komentē
0

Fotogrāfs Arnis Balčus uzsācis pūļa finansēšanas kampaņu platformā "Kickstarter" ar mērķi izdot grāmatu ar fotosēriju "Es, draugi, mīļākie un citi" ("Myself, Friends, Lovers and Others"), kas tapusi laikā starp 2000. un 2004. gadu.

Attēli uzņemti ar "Olympus Mju II" filmiņas kameru gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs, kur Balčus regulāri uzturējās, ceļojot un dzīvojot mākslinieku rezidencēs. "Pēc grupas izstādes Vācijā man tika piedāvāta rezidence nelielā ciematā 80 kilometrus uz dienvidiem no Berlīnes," par sērijas sākumu stāsta Balčus. "Tur nebija pat veikala, nekā, tikai veca savrupmāja, kur dzīvoja mākslinieki un rakstnieki. Es biju pārāk jauns, un man nebija ne jausmas, ko darīt ar šo iespēju. Es miru no garlaicības un sāku spēlēties ar savu momentuzņēmumu kameru. Ik pa laikam bēgu uz Berlīni, Ķelni vai Hamburgu. Tolaik man ļoti patika lielās pilsētas un es nepratu novērtēt laukus. Mani pirmie tolaik uzņemtie attēli bija pašportreti un klusās dabas. Šajā brīdī radās ideja par sēriju."

"Pasaule, kurā dzīvoju toreiz, bija ikdienišķas, vienmuļas, privātas realitātes un iedomu sajaukums, taču tagad, pēc piecpadsmit gadiem, es skatos uz šiem attēliem un redzu, ka tie kļuvuši kas vairāk par personisko dienasgrāmatu. Savā ziņā tas ir veselas paaudzes portrets, iespējams, pēdējās paaudzes pirms sociālajiem medijiem un saasināti jūtīgās pašreprezentācijas ēras, no laika, kad cilvēkiem daudz mazāk rūpēja, kā viņi izskatās fotogrāfijās. Šie attēli ir intīmi un atklāti, taču ne groteski. Tie ir arī jutekliski, taču bez aizskarošas objektificēšanas." Tāpat, kā norāda Balčus, "Es, draugi, mīļākie un citi" ir viens no pirmajiem šāda veida projektiem Austrumeiropā un portretē arī pirmo postpadomju paaudzi tūkstošgades mijā. Tāpat viņa fotogrāfijas joprojām Latvijā ir vienas no retajām, kurā attēlotas homoseksuālas attiecības. Sērija tikusi izstādīta vairākās Eiropas pilsētās, un tajā iekļautie attēli drukāti prestižos izdevumos, piemēram, "The New Yorker".

Ja izdosies savākt nepieciešamos līdzekļus, plānots, ka grāmatu 2020. gada februārī izdos apgāds "dienacht Publishing". Tā tiks drukāta Jelgavas tipogrāfijā, izmantojot augstas kvalitātes papīru. Grāmatas izdošanai nepieciešami 7815 dolāri jeb apmēram 7000 eiro, un atbalstītāju iemaksātie līdzekļi sasniegs projektu tikai tad, ja izdosies līdz 21. decembrim savākt nepieciešamo summu.

Projekta atbalstītāji varēs iegūt gan pastkartes ar fotogrāfijām, gan ierobežotas tirāžas drukātās fotogrāfijas, gan pašu grāmatu un fotosesiju ar Arni Balču. Atbalstīt projektu iespējams šeit.

Arnis Balčus (1978) studējis Latvijas Universitātē un Vestminsteras Universitātē. "Es, draugi, mīļākie un citi" bija viņa pirmā apjomīgā sērija un atnesa fotogrāfam starptautisku atpazīstamību. Savos pēdējo gadu projektos Balčus caur fotogrāfiju pēta Latvijas identitāti, vēsturi, padomju mantojumu, latviešu un krievu attiecības un nacionālismu. Balčus ir fotogrāfijas medija "FK Magazine" galvenais redaktors un festivāla "Rīgas fotomēnesis" rīkotājs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!