Foto - Ģirts Raģelis
 
Redakcijas sleja
15.02.2019

Ardievas ieročiem

Komentē
20

Jaunais gads pienāca ar negaidītām pārmaiņām. Atceros, kā pirms 7 gadiem, 2012. gada februārī, jauna redakcija ar jaunām idejām ķērās pie interneta portāla "Satori" pārveides, izvirzot sev ambiciozus un ideālos balstītus mērķus. Mēs vēlējāmies to padarīt par modernu un Latvijai vajadzīgu kultūras mediju – interneta žurnālu, kas ne vien pildītu klasisko mediju funkcijas, bet uzņemtos arī jaunas.

Sadrumstalotā un problemātiskā drukāto kultūras mediju ainavā bija nepieciešams plaša profila digitāls žurnāls, kas sniegtu pārskatu par dažādās kultūras nozarēs notiekošo, dotu telpu kultūras kritikas un recenziju veidotajam dialogam, ļautu tikt pie lasītājiem tiem literātiem – dzejniekiem, prozaiķiem, esejistiem, kas nevēlas gaidīt līdz retajai iespējai tikt nodrukātiem. Interneta žurnāls "Satori" savā attīstības koncepcijā iekļāva arī nepieciešamību attīstīt kultūras un sabiedrisko publicistiku – žanru, kas "dzeltenās preses", "klikšķu ķērāju" un feļetonisma laikmetā (Hermaņa Heses vārdiem runājot) censtos nosargāt domas skaidrību un vārda brīvību.

Septiņu gadu laikā ir izdarīts daudz – nelieliem spēkiem ("Satori" redakcija no četriem cilvēkiem saruka līdz trim), balansējot nestabila un negarantēta budžeta apstākļos, meklējot finansējuma avotus dažādos virzienos – privātu ziedojumu, reklāmdevēju, valsts un Kultūrkapitāla fondu atbalstā –, mēs šajā laikā esam sasnieguši rekordlielu pastāvīgo lasītāju skaitu (no 17,5 tūkstošiem 2012. gada janvārī līdz 77 tūkstošiem šogad). Mūsu piesaistīto un aptverto autoru loks mērāms vairākos simtos. Mēs varam nu jau droši apgalvot, ka "Satori" kļuvis par ietekmīgu mediju, kura publikācijām ir svars un autoritāte ne tikai kultūras, bet arī politiskajā un sociālajā jomā.

Interneta žurnāls "Satori" vienmēr izvirzījis par savu mērķi ne tikai rādīt, bet arī veidot kultūras procesu Latvijā – pasūtot autoriem literārus darbus drukātiem krājumiem un antoloģijām, rīkojot publiskas aktivitātes, diskusijas, lasījumus, kultūras akcijas. Ar "Satori" iniciatīvu tapuši stāstu un dzejas krājumi, bērnu prozas un bērnu sapņu krājumi, Frīdriha Nīčes un Ainas Rendas darbu tulkojumi, "Satori" radošās vasaras nometnes autoru rakstu krājumi gan bezmaksas burtnīcu izskatā, gan "Satori bibliotēkas" grāmatu sērijā un "Satori" grāmatžurnālu veidā. "Satori" vasaras avīze sadarbībā ar Jesaja Berlina dienu organizatoriem vai ASV vēstniecības atbalstu sešreiz ir kuplās tirāžās nonākusi pie lasītājiem un nesusi noteiktas idejas un vērtības.

Mēs neesam slēpuši, ka "Satori" pārstāv noteiktus intelektuālus un morālus kritērijus – tā ir cieņa pret indivīda brīvību, cieņa pret dažādību, vārda un domas brīvības aizsardzība un veicināšana. "Satori" ar laiku aizvien enerģiskāk iekļāvās aktivitātēs, kas veicināja pilsonisko drosmi, atbalstīja pēc progresīvām un demokrātiskām pārmaiņām alkstošus cilvēkus, nereti arī atbalstot dažādu sabiedrisku organizāciju un kustību iniciatīvas vai aicinot līdzdarboties tajās plašāku sabiedrības daļu. Ar "Satori" iniciatīvu radās kustība "Kultūra dodas praidā", panākot būtisku lūzumu sabiedrības attieksmē pret LGBT tiesību aizstāvību. Mēs atbalstījām "Olšūnu piketus", "Dzīvnieku brīvības" cīņu pret dzīvnieku izmantošanu cirkā, sieviešu solidaritātes gājienu, kustību "Gribu palīdzēt bēgļiem" u.c. Mūsu veidotais podkāsts "Jauni un aktīvi" izcēla un deva vārdu 14 sociāli un pilsoniski aktīviem cilvēkiem, kas pārstāvēja visdažādākās pilsoniskās iniciatīvas un kustības.

Aktīvi iekļaujoties aktuālo kultūras notikumu un kampaņu atspoguļojumā, esam veidojuši īpašus publikāciju ciklus Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas gadā, Aspazijas un Raiņa gadā, Latvijas valsts simtgades gadā izdevām unikālu izdevumu "Simtgade" divās valodās.

Tas viss ļauj mums apgalvot, ka "Satori" ir zīmols, kas turpina attīstīties un rast jaunus ceļus savu mērķu un ideju realizēšanā. Arī interneta platformā "Satori" jau sen nav tikai elektronisku tekstu vietne, bet komunikācijas rīks, kas aptver sociālo tīklu un audiovizuālo platformu piedāvātās iespējas. "Satori" ir arī interneta televīzija, kas piedāvā ap 500 augstas kvalitātes videointervijas ar Latvijas un ārzemju kultūras personībām, diskusiju ierakstus, literāro lasījumu un lekciju ciklus.

Septiņu gadu laikā, strādājot par "Satori" galveno redaktoru, esmu izdarījis daudz, taču aizvien redzu tajā attīstības un pilnveidošanās iespējas.

Taču šī gada pirmajā darba dienā, 2. janvārī, "Satori" zīmola īpašniece, biedrība "Ascendum", bez īpašiem paskaidrojumiem paziņoja, ka lēmusi no šī gada februāra ar mani pārtraukt darba attiecības, droši vien vēloties meklēt jaunu tālākas darbības un attīstības modeli.

Es no savas puses vēlos pateikt milzīgu paldies visiem, kam šo septiņu gadu laikā mans darbs ir bijis vajadzīgs un sniedzis atbalstu, – lasītājiem, autoriem, māksliniekiem un kultūras dzīves kuratoriem, Kultūras ministrijai un Valsts kultūrkapitāla fondam, Sabiedrības integrācijas fondam un ikvienam, kas "Satori" darbībai ir ziedojis personiskos līdzekļus. Pateicoties jums, man bija dota iespēja darīt interesantu un gandarījumu sniedzošu darbu, īstenot pārgalvīgas idejas, kas komerciālā vai valsts institūcijā tiktu atgaiņātas kā nevajadzīgas vai riskantas. Mēs kopā esam izdarījuši daudz. Un, sakot ardievas šodien, atkārtošu – tas bija brīnišķīgs laiks!

Tēmas

Ilmārs Šlāpins

Ilmārs Šlāpins ir latviešu publicists, filozofs, tulkotājs, dramaturgs, dzejnieks un pasaules mūzikas dīdžejs. Brīvajā laikā dara to pašu.

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
20

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!