Aktualitātes
18.04.2019

Ar valsts atbalstu taps 14 jaunas filmas

Komentē
0

Beidzies Nacionālā kino centra izsludinātais 2019. gada jaunu filmu ražošanas konkurss, valsts atbalstu kopumā saņem 14 projekti – četras spēlfilmas, četras animācijas filmas un sešas dokumentālās filmas, vēsta informācija Nacionālā kino centra mājaslapā.

Konkursā kopumā tika izvērtēti pavisam 38 projekti – 10 spēlfilmas, 10 animācijas filmas un 18 dokumentālās filmas. Filmu ražošanas projektu konkursa kopējais finansējums ir 1 110 401 EUR, no tā EUR 582 109 piešķirts spēlfilmu ražošanai, EUR 331 335 dokumentālajām filmām un EUR 196 957 animācijas filmām.

Ar skolas pusaudžu komēdiju "Tizlenes" pilnmetrāžas formātā debitēs režisore Marta Elīna Martinsone (producents Guntis Trekteris, studija "Ego Media"); ģimenes komēdiju "Circenīša Ziemassvētki" ar aktieri Vili Daudziņu galvenajā lomā uzņems režisors Aigars Grauba (producents Andrejs Ēķis, studija "Platforma"); absurda kino stilistikā strādās režisors Aiks Karapetjans, veidojot četru valstu kopražojumu "Pig’in’Pah" (producents Gints Grūbe, studija "Mistrus Media"). Vienīgais projekts ārpus komēdijas žanra – psiholoģiska drāma "Mīlulis", ko veidos režisors Staņislavs Tokalovs (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze, studija "Tasse Film").

Animācijā atbalstīta četru projektu ražošana – jaunas filmas veidot sāks režisori: Dace Rīdūze (studija "Animācijas Brigāde"), Nils Skapāns (Vides filmu studija) un Edmunds Jansons ("Atom Art"), kurš paralēli vadīs darbu pie jaunu Lupatiņu sēriju uzņemšanas un pats veidos savu autoranimācijas īsfilmu.

Konkursā atbalstīta arī sešu dokumentālo filmu ražošana, savus projektus veidos režisori: Ivars Seleckis, Askolds Saulītis, Ivars Zviedris, Vitālijs Manskis, Andis Mizišs un Signe Birkova.

NKC 2019. gada filmu ražošanas projektu konkursā atbalstītie projekti:

Spēlfilmas:

"Pig’in’Pah’" (98 min, scenārija autors Matīss Gricmanis, režisors Aiks Karapetjans, operators Manuel Dacosse, mākslinieks Kirils Šuvalovs, producents Gints Grūbe, studija "Mistrus Media", kopražojums ar Somiju, Beļģiju, Krieviju).

Absurda komēdija, kas sākas saldētu vistu cehā Anglijā, bet turpinās cūku fermā tālā Latvijas provincē. Filmas galvenā varoņa Gareta dzīvē viss cilvēciskais tiktāl sajaucas ar cūcisko, ka nav saprotams, vai laimīgas beigas maz iespējamas.

EUR 200 000 filmēšanas 1. posmam.

"Tizlenes" (100 min, scenārija autore un režisore Marta Elīna Martinsone, operators Aigars Sērmukšs, mākslinieks Aivars Žukovskis, producents Guntis Trekteris, "Ego Media").

Ir 1999. gads, tuvojas Millenium svinības. Trīs 9. klases skolnieces - Sarmīte, Sveta un Katrīna - ir nolēmušas radikāli mainīt savu dzīvi un no klases apsmietākajām "tizlenēm" pārvērsties par populārākajām meitenēm. Iedvesmojoties no filmām un seriāliem, viņas nolemj, ka vienīgā iespēja to panākt ir – ierasties izlaidumā ar klases spicākajiem čaļiem.

EUR 97 109 filmēšanas 1. posmam.

"Circenīša Ziemassvētki" (90 min, scenārija autors un režisors Aigars Grauba, operators Valdis Celmiņš, komponists Rihards Zaļupe, producents Andrejs Ēķis, "Platforma").

Policista Ervīna Dambja ģimenē Ziemassvētki draud izvērsties par katastrofu, ģimenes skandāls jau visiem sabojājis noskaņojumu. Taču, ierodoties savā lauku mājā, visi sastop Ziemassvētku vecīti, kuru bērni Marta un Toms iesaista ģimenes glābšanas plānā. Neviens pat nenojauš, ka Ziemassvētku vecītis patiesībā ir Bruno Circenis, izbēdzis cietumnieks.

EUR 85 000 filmēšanai un filmas pabeigšanai.

"Mīlulis" (100 min, scenārija autors un režisors Staņislavs Tokalovs, operators Lukas Milota, māksliniece Laura Dišlere, producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze, "Tasse Film", kopražojums ar Čehiju un Igauniju)

Ciniskā tiesu izpildītāja Matīsa draudzene Agate iet bojā nelaimes gadījumā, un Matīsa apgādībā paliek viņas meitiņa Stasija. Septiņus gadus vecajai meitenei tas ir daudz lielāks trieciens, nekā Matīsam, bet abi spiesti palikt kopā, kamēr atradīsies pazudušais Agates brālis. Kopā pavadītais laiks atstāj neizdzēšamas pēdas abos.

EUR 200 000 filmēšanas 1. posmam.

Dokumentālās filmas:

"Zemnieki" (90 min, scenārija autors Andris Vanadziņš, režisors Ivars Seleckis, operators Valdis Celmiņš, komponists Kārlis Auzāns, producenti Gints Grūbe un Elīna Gediņa-Ducena, "Mistrus Media").

Mēdz teikt, ka ikvienā latvietī sēž zemnieks, un filma ir par viņiem – tiem, kas pilsētas dzīvi pametuši un pārcēlušies uz laukiem. Pieciem ļoti dažādajiem filmas varoņiem ir katram savs stāsts, kāpēc un kā viņi dzīvo Latvijas laukos, savukārt Ivars Seleckis par lauku cilvēkiem veido jau ceturto filmu gandrīz 50 gadu laikā – kopš 1973. gada filmas "Apcirkņi".

EUR 96 230 filmas ražošanas 1. posmam.

"Kas tu esi pa dzīvi?" (52 un 80 min, scenārija autori Ivars Zviedris un Jānis Joņevs, režisors Ivars Zviedris, operators Haralds Ozols, montāžas režisore Inese Kļava, producenti: Guntis Trekteris un Ivars Zviedris, "Ego Media")

Vecajam Brasas cietumam pienācis gals, ieslodzītos pārceļ citur, un tiem jāatvadās no nama, kas ilgu laiku bijis viņiem mājvieta. Cietumnieki to uztver pat ar zināmu sentimentalitāti un spriež, kur likt akvāriju ar zivtiņām, bet sabiedrībai ir iemesls pārdomāt visdažādākos jautājumus par teritorijām, kur saskaras ieslodzījums un brīvība.

EUR 54 316 filmēšanai un filmas pabeigšanai.

"Zem viena karoga" (80 min, scenārija autors Dainis Īvāns, režisors un producents Askolds Saulītis, operators Andris Priedītis, studija "Terra Europa")

Vēsturisks pētījums, kura centrā ir Rīgas ebreju puisēna tēls – Kopels Goreliks, kurš 10 gadu vecumā aizbēga no mājām, lai iestātos strēlniekos un palīdzētu Latvijai izkarot un nosargāt brīvību. Filma atgādinās, ka jaunās valsts piedzimšanu sagaidīja un apsveica visdažādāko tautību un sociālo slāņu cilvēki, jo valsts pasludināšanas deklarācijā bija rakstīts, ka "pie valsts celtniecības varēs ņemt dalību visi Latvijas pilsoņi bez tautību izšķirības. Tā būs demokrātiska taisnības valsts".

EUR 42 537 filmas ražošanas 1. posmam.

"Gorbačovs. Pēdējais vārds" (90 min, scenārija autori Vitālijs Manskis un Aleksandrs Gelmans, režisors Vitālijs Manskis, operatore Aleksandra Ivanova, komponists Kārlis Auzāns, producente Natālija Manska, "Vertov").

Mihails Gorbačovs ir pirmais un pēdējais PSRS prezidents. Viņa īsās valdīšanas laikā padomju impērijas sistēma sabruka, jo tieši viņš pasludināja kursu uz demokratizāciju un pārbūvi / perestroiku, bet viņš ir atbildīgs arī par Černobiļas katastrofas noklusēšanu un padomju armijas vardarbību Baltijā un Kaukāzā. Tik smaga pagātnes nasta uzgūlusi sirmgalvim, kurš šobrīd vientuļi vada dienas noslēgtā ārpilsētas namā Maskavas pievārtē.

EUR 53 618 filmēšanai un filmas pabeigšanai.

"Uguns aplis" (55 min, 16mm / video, scenārija autore un režisore Signe Birkova, operators Dāvids Smiltiņš, producents Uldis Cekulis, Vides filmu studija)

Filmas varoņi ir jauni, vitāli un neatkarīgi cilvēki, kas atdzīvina Latvijas teātra vidi, – nesen dibinātā teātra trupa "Kvadrifrons", kas savas izrādes iestudē senajā, pagātnes auras piesātinātajā Rīgas cirka ēkā un pārsteidz skatītājus ar nesamākslotu patiesumu un jaunības degsmes projicēšanu savās izrādēs.

EUR 43 034 filmas ražošanas 1. posmam.

"Izlaušanās" (65 min, scenārija autori Andis Mizišs un Bruno Aščuks, režisors Andis Mizišs, operators Andrejs Verhoustinskis, komponists un skaņu režisors Ģirts Bišs, studija "Centrums").

Rakstnieks, publicists un filozofs Konstantīns Raudive (1909-1974) ir viens no spilgtākajiem un erudītākajiem Eiropas mēroga domātājiem, lai gan Latvijā viņu vienmēr mazliet aizēnojusi dzīvesbiedres Zentas Mauriņas popularitāte. Raudive bija gan spāņu kultūras vēstnieks Latvijā, gan aktīvs latgaliešu inteliģences pārstāvis, bet dzīves pēdējā desmitgadē trimdā negaidot kļuva starptautiski slavens ar saviem eksperimentiem, sazinoties ar viņpasauli un pat ierakstot balsis "no aizkapa dzīves".

EUR 41 600 filmas ražošanas 1. posmam.

Animācija:

"Zirņa bērni" (10 min, scenārija autore un režisore Dace Rīdūze, māksliniece Ilze Kiršteina, komponists Uldis Marhilevičs, producents Māris Putniņš, studija "Animācijas Brigāde").

Astoņi zirnīši savā pāksts mājiņā izauguši lieli un apaļi, katrs no viņiem skan kā muzikāla nots gammā. Negaidīts satricinājums pārtrauc brālīšu bezrūpību – garšīgo pāksti ir atradis Tārps. Glābjoties no pēkšņā iebrucēja, astoņi zirnīši nokļūst pārsteigumu pilnajā pasaulē, un viņu piedzīvojumi skan kā astoņu nošu veidotas melodijas.

EUR 54 000 filmas pabeigšanai.

"Lupatiņi" (3 x 5 min, scenārija autore Inese Zandere, režisors Edmunds Jansons, mākslinieks Reinis Pētersons, producente Sabīne Andersone, studija "Atom Art").

Latvijā un pasaulē ļoti iemīļotajam, pirmsskolas vecuma bērniem īpaši piemērotajam filmiņu ciklam par aplikācijas tehnikā veidotajiem draugiem - Cimdiņu, Lakatiņu, Spilventiņu un Zeķīti - sekos turpinājums:  sērijas par to, kā Lupatiņi ceļoja pa māju ar aizvērtām acīm, kā Lupatiņi meklēja katrs sev krēsliņu, lai varētu brokastot, un kā Lupatiņi noskaidroja, vai var likt laikam iet ātrāk, lai pulksten trijos tiktu uz parku pastaigāties.

EUR 54 763 filmas ražošanas 1. posmam.

"Diendusa" (26 min, scenārija autore Lote Eglīte, režisors Nils Skapāns, mākslinieks Roberts Cinkuss, producents Uldis Cekulis, Vides filmu studija)

Pavisam parasts puika Antons, kuram ir astoņi gadi, ass prāts un razbainieka enerģija, brauc uz bērnu radošo nometni. Tajā pašā laikā radio satraukti ziņo, ka no mākslīgā intelekta laboratorijas izbēguši divi roboti, kas pieņēmuši cilvēku izskatu. Protams, nometnē Antona un robotu ceļi krustojas – nelietīgie monstri tur zog bērnu sapņus, bet Antona dumpīgais raksturs palīdz viņus uzvarēt.

EUR 45 868 filmas ražošanas 1. posmam.

"Goda sardze" (5 min, scenārija autors, režisors un mākslinieks Edmunds Jansons, skaņu režisors Ģirts Bišs, producente Sabīne Andersone, studija "Atom Art").

Kādā stipri lietainā dienā pie kādas valsts vēsturiskā monumenta neierodas goda sardzes maiņa. Lietus turpina līt, kareivji turpina pildīt savu patriotisko un simbolisko pienākumu – pat tad, kad pasaule jau ir pavisam mainījusies.

EUR 48 909 filmas pabeigšanai.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!