"Carion"
 
Aktualitātes
12.08.2019

Ar programmu bērniem un pieaugušajiem notiks festivāls "LNSO Vasarnīca"

Komentē
0

No 23. līdz 25. augustam Rēzeknē, Latgales vēstniecībā "Gors", norisināsies piektais mūzikas festivāls ģimenei un draugiem "LNSO vasarnīca", piedāvājot plašu programmu un pasākumu klāstu gan pieaugušajiem, gan bērniem.

Festivāla ideja – doties prom no galvaspilsētas tuvāk citu Latvijas koncertzāļu klausītājiem, un pēc trim gadiem Cēsīs festivāls jau otro gadu pēc kārtas norisināsies Rēzeknē. Festivāla apmeklētājiem būs iespēja klausīties pasaulē un Latvijā plaši pazīstamu latviešu un ārzemju mākslinieku uzstāšanos. Šogad festivāla dalībnieku skaitā ir Dānijas/Latvijas pūšaminstrumentu kvintets "Carion", dziedātāja Linda Leen, saksofonists Gints Pabērzs, Latvijas Radio bigbends, klavesīniste Ieva Saliete, sitaminstrumentu ansamblis "Perpetuum ritmico", Rēzeknes kamerorķestris, diriģenti: Andris Poga, Guntis Kuzma un Jānis Stafeckis. Jaundarbus piedāvās trīs izcili autori: zviedru komponiste Brita Bīstrema, dāņu komponists Anderss Nordentofts un latviešu komponists Andris Dzenītis. Jaunu izrādi bērniem radījuši komponists Edgars Mākens un režisors Ģirts Šolis. Festivālu rīko LNSO un Latgales vēstniecība "Gors".

23. augustā pulksten 19.00 festivālu atklās jaundarbi ar Ziemeļlatgales tautasmūzikas motīvu atbalsīm. LNSO rīkotā konkursā uzvarējušie seši labākie jaunie komponisti no Latvijas, Polijas, Izraēlas un Zviedrijas nedēļu dzīvos Latgalē un slīpēs prasmes pie starptautiski atzītiem pasniedzējiem – Andra Dzenīša (Latvija), Andersa Nordentofta (Dānija) un ievērojamā Marko Stropas (Itālija/Vācija). Smēlušies iedvesmu Ziemeļlatgales tradicionālajā dziedāšanā, visi seši radījuši jaundarbus kameransamblim un prezentēs tos "LNSO vasarnīcas" atklāšanas koncertā. Uzstāsies Rēzeknes kamerorķestris Jāņa Stafecka vadībā, klavesīniste Ieva Saliete, kontrabasists Mārcis Lipskis un citi atzīti Latgales mūziķi. Atklāšanas koncerta programmā iekļauts arī Latgales simfoniķa Jāņa Ivanova darbs "Poema luttuoso" un Latgalē dzimušā Pētera Butāna "Vox humana" ("Cilvēka balss") ar tautas dziedātājas Lienes Skrebinskas solo. Meistarklases un atklāšanas koncerts top ciešā sadarbībā ar Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu.

24. augustā pulksten 19.00 kopā ar LNSO un Andri Pogu solistu ampluā uzstāsies dāņu-latviešu pūšaminstrumentu kvintets "Carion", kuru pazīst visā Eiropā. 2015. gadā kvinteta ieraksts tika pie gada labākā klasiskā albuma titula vietnē "iTunes". Mākslinieki atskaņos trīs komponistu – Andra Dzenīša (Latvija), Britas Bīstremas (Zviedrija) un Andersa Nordentofta (Dānija) – jaundarbu. Koncerta režisors būs Dāvis Sīmanis. Šajā vakarā tiks pieminēta Baltijas ceļa 30. jubileja, kurai Andris Dzenītis veltījis savu jaundarbu. Koncerta otrajā daļā būs Ludviga van Bēthovena Trešā simfonija, kas sākotnēji tika veltīta komponista reiz dievinātajam vienaudzim Napoleonam Bonapartam.

Vērienīgu klasiskā un laikmetīgā simfodžeza programmu festivāls piedāvās 25. augustā pulksten 17.00 koncertā "Bernsteins, Gēršvins, Elingtons, Bjorka un Linda Leen", ko diriģenta Gunta Kuzmas vadībā LNSO spēlēs kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Koncerta solisti – latviešu dziedātāja un dziesmu autore Linda Leen un saksofonists Gints Pabērzs. Koncertā tiks atskaņoti Leonarda Bernsteina, Dona Elisa, Džordža Gēršvina, Djūka Elingtona komponēti simfodžeza šedevri, Bjorkas un Lindas Leen skaņdarbi, kā arī Latvijas Radio bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga jaundarbs, kas tapis speciāli šim koncertam. Koncerta mākslinieciskais vadītājs Guntis Kuzma uzstāsies arī kā soloklarnetists.

Programma bērniem

Festivāla "LNSO vasarnīca" programmā kā allaž būs īpašs piedāvājums bērniem. 24. augustā pulksten 17.00 pirmizrādi piedzīvos komponista Edgara Mākena un režisora Ģirta Šoļa jaunā muzikālā izrāde visai ģimenei "Loranga jeb Stāsts par vienu gluži traku māju". Izrādes pamatā ir zviedru mūsdienu rakstnieces Barbru Lindgrenas stāsts par zēnu Masarīnu, tēti Lorangu un vectēvu Dartanjanu, kas dzīvo piedzīvojumiem pilnu dzīvi, ko palaikam nomaina pret darba meklējumiem, grēku nožēlošanu mūku tērpos vai citām izklaidēm. Uz izrādi tiek aicināti pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērni ar vecākiem. Ģirts Šolis un Edgars Mākens veiksmīgi sadarbojušies, veidojot "LNSO vasarnīcas 2016" muzikālo stāstu "Vējš vītolos" kas piedzīvoja daudzas izrādes un guva skatītāju sirsnīgu atsaucību. Izrādes otrais seanss būs skatāms 25. augustā pulksten 15.00.

Savukārt atraktīvais sitaminstrumentu ansamblis "Perpetuum ritmico" 24. augustā pulksten 16.00 un 18.00 bērnus un jauniešus aicina uz "Ritma spēlēm". Mūziķi iepazīstinās jaunos skatītājus ar ritma pasauli un perkusiju daudzveidību. Interaktīvajās ritma spēles varēs piedalīties ikviens, izmantojot orķestrī atrodamos sitaminstrumentus, sadzīves priekšmetus un pat paši savu ķermeni. "Perpetuum ritmico" ir Latvijā pagaidām vienīgais regulāri muzicējošais sitaminstrumentu ansamblis; tas jau ilgāku laiku darbojas kā patstāvīga vienība. Grupas repertuārs ir plašs: no folkloras līdz avangardam, no klasikas līdz mūsdienu popmūzikai. Mūziķu rīcībā ir plašs sitaminstrumentu arsenāls. Ansamblī spēlē Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis, Guntars Freibergs un Ernests Mediņš.

Festivāla apmeklētājiem vecumā no pieciem līdz astoņiem gadiem 25. augustā pulksten 11.00 paredzēta īpaša "Muzikālā rītarosme" dzīvās mūzikas pavadījumā. "Rītarosmi" vadīs laikmetīgās dejas horeogrāfe Alise Putniņa, piedalīsies kontrabasists Mārcis Lipskis, un tā tiks balstīta asociāciju un sajūtu rotaļās, ļaujot iepazīt un apzināt savu ķermeni ar jogas kustību un elpošanas vingrinājumiem.

Savukārt pašiem mazākajiem apmeklētājiem vecumā no viena līdz trim gadiem 25. augustā pulksten 12.00 notiks teatralizēts koncerts.

Kino piedāvājums un meža ekspedīcija

"LNSO vasarnīcas" programmā būs arī velte kino cienītājiem – "Kino un mūzikas vakars" – Latgales vēstniecības "Gors" jumta terasē. 23. augustā pulksten 21.30 festivāla apmeklētāji varēs skatīties filmu "Maģiskās naktis" (Notti magiche, 2018), ar pasaulslaveno Ornellu Muti. Savukārt 24. augustā pulksten 22.00 apmeklētāji aicināti iegrimt Vudija Alena kinolentē "Brīnumu rats" (Wonder Wheel, 2017).

Savukārt sadarbībā ar AS "Latvijas Valsts meži" 24. augustā pulksten 14.00 festivāla apmeklētāji dosies izzināt mežu kopīgā "Meža ekspedīcijā". Mežsaimnieku vadībā ekspedīcijas dalībnieki iepazīs labas mežsaimniecības praksi, pildīs daudzveidīgus uzdevumus un gūs izpratni par meža kā "zaļā zelta" nozīmi. Lai pieteiktos, festivāla rīkotāji lūdz sūtīt e-pastu ar vārdu, uzvārdu, kontakttālruni un cilvēku skaitu, kas piedalīsies ekspedīcijā, uz [email protected]

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!