Aktualitātes
02.02.2019

Ar plašu programmu 100. dzimšanas dienu svin Nacionālais teātris

Komentē
0

Š.g. 23. februārī ar vērienīgu koncertuzvedumu "Latvijas Nacionālajam teātrim 100" Latvijas Nacionālais teātris svinēs savu 100. dzimšanas dienu. Uzveduma režisors ir Elmārs Seņkovs, mākslinieks -- Reinis Suhanovs. Koncertuzvedums tiešraidē būs redzams Latvijas Televīzijas 1. kanālā.

Latvijas Nacionālais teātris savu jubileju svin visas savas 100. sezonas garumā, bet apzināti sācis gatavoties tai jau pirms pieciem gadiem, izdodot teātra žurnālu "Būs!", kura nosaukumā ietverta 100. jubilejas gaidīšanas ideja. Ir arī digitalizēts viss teātra plašais fotoattēlu arhīvs, izveidota teātra vēstures mājaslapa un tapusi Lindas Ģībietes dokumentālā filma "Dienišķais teātris".

Kā uzsver teātris, visi 100. sezonas jauniestudējumi gan lielajā, gan mazajā zālē ir latviešu autoru darbi – sākot ar Raiņa lugas "Pūt, vējiņi!" izrādi sezonas atklāšanā Elmāra Seņkova režijā, gan visos tālākajos darbos – H.Gulbja "Cīrulīšos", kas veltīti latviešu viensētām un to saimniecēm, ko iestudēja Edmunds Freibergs, Z. fon Fēgezaka "Baltiešu gredzenā" (rež. Viesturs Kairišs), kas ļauj ieskatīties vēl kādā mūsu zemes mazzināmā lappusē, ko esam aizmirsuši, – vācbaltiešu kultūrā un liktenī. Savukārt jau pēc teātra jubilejas pirmizrāde būs režisora Valtera Sīļa un dramaturga Jāņa Baloža skatuves versijai "Zem diviem karogiem" par 80. gadiem un grupu "Jumprava" - izrādē skanēs grupas populārākās dziesmas.

Valsts simtgadei bija veltīts otrs Valtera Sīļa uzvedums – "Tikšanās vieta – Pilsētas II teātris", kas ļāva piedzīvot valsts dibināšanas "simulāciju".

Arī teātra mazajās zālēs visas izrādes ir latviešu darbi – gan četru izrāžu cikls Jaunajā zālē – "Antiņš. Zelts. Kalns", "... visas manas vājības ir tavas lūpas", "Ceļojums uz Ziemeļiem", "Latvieši", gan Aktieru zāles jaunākie iestudējumi – "Paradoksālā Latvija" un "Aka".

Latvijas Nacionālais teātris februāra repertuārā īpaši izcēlis desmit izrāžu nosaukumus – tā ir teātra "Jubilejas izlase" jeb desmit atšķirīgas izrādes, ko veidojuši dažādi režisori un kas katra ir ar kaut ko īpaša tieši teātra jubilejas kontekstā. Sākot ar "Salomi" vēl janvāra pēdējās dienās un beidzot ar jau pieminēto izrādi "Pūt, vējiņi!" marta sākumā. Pirms katras no šīm izrādēm skatītājus uzrunās attiecīgās izrādes režisors vai kāds no teātra vadības.

Par Nacionālā teātra tapšanu

Drīz pēc Latvijas valsts izveidošanas kļūst iespējama ideja par savu nacionālo teātri, ko uz Rīgu atved dzejnieks Jānis Akurāters. Tā uzdevums – būt par teātri tautai, par nacionālas nozīmes kultūras un mākslas centru, lai pēc iespējas plašāku sabiedrības daļu iepazīstinātu ar teātra mākslas un kultūras norisēm.

Latvijas Nacionālais teātris sev mājvietu rod ēkā ar zaļo jumtu pilsētas kanāla malā, bijušajā Pilsētas II (Krievu) teātra telpās. Bet – 1919. gada vēsturisko notikumu dēļ katrā Nacionālā teātra jubilejas gadā notiek diskusijas, vai teātra īstā dzimšanas diena ir 23. februāris, kad rīkojumu par Strādnieku teātra dibināšanu paraksta Pētera Stučkas valdība, vai tomēr 30. novembris, kad pēc Brīvības kaujām teātris sāk savu darbu kā Latvijas Nacionālais teātris, tāpēc šobrīd teātris 23. februārī svin dzimšanas dienu, bet 30. novembrī – teātra vārdadienu.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!