Gunta Klivere
pirms 4 gadiem
Vēl daži sīki momenti: pērkot ASV veikalā alkoholu, kaut vai alus bundžu, ir jāuzrāda pase, un dati tiek ierakstīti. Ko ar viņiem dara tālāk? Īsti nezinu, bet varu iztēloties, piemēram, šādu situāciju: no nākošā gada jums par veselības apdrošināšanu jāmaksā dārgāk, jo pēc mūsu datiem, jūs esat iegādājies alu vairāk nekā vidējais jūsu reģiona iedzīvotājs. Piemērs medicīnai bez apdrošināšanas: asins analīze, stājoties skolā, bērnam no ģimenes, kura ieradusies ASV ar darba vīzām- 120 dolāri. Rasisms, gan baltais, gan daudz bīstamākais (jo saistīts ar vardarbību) melnais. Rajoni, kuros nav iespējams dzīvot. Nāves sodi un mūža ieslodzījumi bērniem. Divkosīga imigrācijas politika: tu it kā drīksti iebraukt, bet jebkāda iemesla dēļ tevi valstī var neielaist, atņemt un pilnībā izčekot telefonu, sociālos tīklus. Tajā paša laikā milzīga nelegālā imigrācija.
Ko tur daudz, mēs Latvijā par neapzināmies, cik mums viss ir labi. Jo bizness var būt visur, bet gaisa, ūdens un cilvēku noskaņojuma kvalitāti tava privāta nauda nekādi neietekmē.

kuģis
pirms 4 gadiem
ASV ir vismaz trīs izšķiroši svarīgas lietas, kuras trūkst LV un Eiropā kopumā - 1) patiess federālisms, lielāka daudzlīmeņu pašnoteikšanās, demokrātiskā sistēma, regulāras vēlēšanas utml; 2) kā jau minēts, daudz lielāka individuālā brīvība, attiecīgi - pašiniciatīva, attiecīgi - lielāka iespēja valstij parādīt vidējo un dzīvot valsti ignorējot vai pasakot, lai tā atšujas, tas ir amerikāņu kultūras galvenais ētoss, sapnis, pienesums pasaulei, par ko gana daudz savulaik rakstījis Tokvils, indiv.brīvība paredz, ka vidējais amerikānis ir daudz skeptiskāks pret oficiālo varu un visādiem bulšita ekspertiem, t.i., viņs uzdrošinās apšaubīt diskursīvo un vadošo naratīvu toņu noteicējus, šajā punktā atšķirībā no Eiropas izsķiroši svarīgas ir amerikāņa tiesības nēsāt ieroci, tātad iespēja lodēm lidot abos virzienos, nevis kā te autore, iespējams, eiropieša, kur nu vēl latvieša mīkstčaulīgajā perspektīvā pieskaras tikai pasīvā upura pozīcijai; 3) amerikāņi ir kristīgāki, reliģiozāki pat pēc pesimistiski interpretētajiem socioloģiskajiem datiem, līdz ar to bāzes pozīcijas sociālajam un kultūras kapitālam salīdzinājumā ar LV/Eiropu ir daudz labākā līmenī.

ASV, salīdzinājumā ar Eiropu un LV, ir izšķiroši būtisks trūkums - katastrofāls vēsturiskās apziņas deficīts. Vēl viens trūkums ir melting pot, nespēja nopietni uztvert etniskās un kultūru atškirības.

WhenWeAll FallAsleep
pirms 4 gadiem
Manuprāt, problemātiskais fenomens ir nevis  "latviešu mazvērtības komplekss”, kurš, ja eksistē, būtu interesants temats  - kā atšķiras mūs unikālais mazvētrības komplekss , un vai tam obligāti vajag valsts finansējumu,  bet gan ASV exportētā stāstā klišejas. Imperiālisms, divas partijas, kristietības paveids, dzimumlomu vēsture, genocīds, vergturība, pilsētu plānojums un citi īpatnēji apstākļi un spēki padara ASV stāstu, vērtības un problēmas izteikti atšķīrīgas no tā, kas mums te notiek. Bet viņu perfekti noformulētie saukļi un idejas bieži, īpaši emocionālā līmenī, ir patērētājam draudzīgāki.

Un, protams, Latvija ze BEST!

Atis R
pirms 4 gadiem
Šis jau ir vairāk eiropeiski-sociālistisks skats uz ASV/EU salīdzinājumu. Gadījumā, ja ir gatavība maksāt augstus nodokļus, bet valsts par visu rūpējas. Taču, ja cilvēks ir gatavs daudz un smagi strādāt, atrasties ļoti elastīgā vidē un gatavs pats atbildēt par visu, ASV ir daudz vairāk iespēju. Tādēļ var saprast, ka jauniešiem, kuriem vēl ir maz saistību, bet daudz enerģijas, tas liekas pievilcīgi.

Pats esmu dzīvojis arī ASV, bet Eiropā man patīk labāk, lai arī regulāri atvaļinājumos apmeklēju ASV. Nevar noliegt, ka atsveišķi eiropieši, kas ASV saskata paradīzi, daudz nezina par praktiskām ikdienas realitātēm un šajā paradīzē "aplaužas". To, ka katru dienu strādāt dažas papildus neapmaksātas stundas ir pilnīgi normāli un tad vēl nākt uz darbu sestdienā un tas viss ar 1-2 atvaļinājuma nedēļām gadā (neapmaksāta vai daļēji apmaksāta, protams), bez apmaksātas slimības lapas (drīzāk atlaižot ilgākas slimības laikā). Un bez bērna kopšanas atvaļinājuma. Un bez valsts bērnudārza. Un tad vēl atsūta vairāku simtu USD lielu rēķinu par ātrās palīdzības izsaukšanu, nerunājot par 35 000 USD rēķinu par apendicīta operāciju. No pārtikuša dzīvesveida līdz totālai nabadzībai ASV ir viens solis.

No otras puses, nodokļi ir mazi, bet algas augstas, īpaši jau kaut mazliet kvalificētiem speciālistiem. Varbūt vidējais eiropietis pieraduma dēļ neredz to milzīgo Eiropas nodokļu slogu. Dažos štatos PVN neeksistē vispār, akcīzes nodokļi ir niecīgi un visi nodokļi algai ir ap 10-20% eiropas vidējo 50-60% vietā. ASV var pats izvēlēties vai krāt naudu ārsta apmeklējumam vai bērna universitātei vai apzeltīt automašīnas radiatoru. Milzīga iespēju brīvība, atkarībā no indivduālām spējām un maz aizspriedumu un ierobežojumu. Eiropā šāda izvēle nepastāv - valsts paņem daudz no visiem, neko neprasot, un sadala pēc kopējiem sabiedrības ieskatiem un operē ar plašu regulējumu visās dzīves jomās.

Man Eiropā pietrūkst šī indivuālā rīcības brīvība un tas, ka cilvēki ir gatavi ļaut tik daudzus savus dzīves aspektus atdot valsts izlemšanai. Bet patīk tas, ka Eiropā gandrīz visiem galvenais dzīves mērķis nav nopelnīt pēc iespējas vairāk naudas, bet izbaudīt dzīvi. Tādēļ es pats dzīvoju EU, bet galīgi nenoniecinu ASV dzīvesveidu.

dzimmijs13
pirms 4 gadiem
"1992. gadā Losandželosā tumšādaino iedzīvotāju protesta laikā izcēlās plaši nemieri sešu dienu garumā, kuru laikā nodarītie bojājumi īpašumiem" starp citu, tur bija interesants moments - tur sākās viss kā pienākas, tika dauzītie baltie šoferi, bet jau pēc pāris dienām protestētāji sāka demolēt ļauno imigrantu - korejiešu sakņu veikaliņus.
Bet ir vēl viens moments, tas gan varētu būt saistīts ar valstu "kapacitāti", ne attieksmi kā tādu - ikviens amerikānis zin ka ja nokļūs sū... atvainojos, gribēju teikt - nepatīkamā situācijā ārvalstīs, var rēķināties ar valsts palīdzību. Īpaši, ja kāds žurnālists palaiž sižetu masu mēdijos.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!