Photo by Nathan DeFiesta on Unsplash
 
Aktualitātes
14.01.2019

Aicina palīdzēt tapt 14 studentu filmām

Komentē
0

Šī gada pavasarī tiks uzsākta 14 īsfilmu uzņemšana: tās veidos jaunie kino profesionāļi, Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas 3. kursa bakalaura studenti. Pašlaik pūļa finansēšanas platformā "Projektu banka" uzsākta līdzekļu vākšanas kampaņa, lai jūnijā filmas varētu nonākt uz lielajiem ekrāniem.

Jaunie nozares speciālisti sevi ir pierādījuši jau iepriekš gan Latvijas, gan starptautiskā mērogā, piedaloties dažādos kinofestivālos un esot nominētiem Latvijas nozīmīgākajam nacionālā kino apbalvojumam – "Lielais Kristaps".

Šogad no marta līdz maijam studenti gatavojas uzņemt savus diplomdarbus – 14 dažāda žanra īsfilmas. Lai to izdarītu, uzsākta līdzekļu vākšanas kampaņa, kurā plānots iegūt papildu 3000 eiro. Pašlaik savākti jau 791 eiro, un kampaņa turpināsies vēl 37 dienas.

Piedaloties ar savu ieguldījumu, ziedotāji var iegūt dažādas balvas – piemēram, parakstītas fotogrāfijas no filmu uzņemšanas laukuma, ielūgumu uz pirmizrādi vai iespēju piedalīties filmas uzņemšanā.

Jauno režisoru interešu loks ir daudzpusīgs, tāpēc topošās īsfilmas aptver plašu tēmu loku – no psiholoģiska rakstura drāmām līdz dokumentālajām filmām par sabiedrībā aktuālām problēmām, piemēram, globālās sasilšanas draudiem un minoritāšu kopienu dzīvi mūsdienu sabiedrībā. Gaidāmās īsfilmas pārstāv gan dokumentālā žanra kategorijas, gan fantastikas kino un citus kino žanrus. Ikvienas filmas scenārijs ir arī režisora oriģināldarbs.

Visi stāsti vēl ir izstrādes stadijā. Katras filmas autoram ir gan grupu nodarbības scenāriju rakstīšanā, gan individuālas tikšanās ar pasniedzējiem – nozares profesionāļiem, kas dalās padomos un ieteikumos. Zemāk ir uzskaitīti esošie projekti, kas pavasarī tiks realizēti. To nosaukumi, iespējams, tiks mainīti.

"Kāpēc tā ir?", rež. Diāna Daukste

Divi paralēli stāsti par savstarpēji nesaistītiem jauniešiem – Māri un Roju. Stāsts ir par abu puišu piederības meklējumiem Latvijas sabiedrībā - par LGBTQ+ kopienas cilvēku ikdienas pārdzīvojumiem un dzīvi Latvijā.

Radošā komanda: režisore - Diāna Daukste, producente - Diāna Daukste, operatore - Elīna Maslovska,  montāža - Viesturs Butāns.

"Varbūt", rež. Elizabete Mežule-Gricmane

Filmas galvenie varoņi, divi jauni cilvēki, konfrontēti ar dzīves labumu nogurdinošo dabu, uzsāk meklēt idejisku risinājumu nemirstības iegūšanai kā augstākajam mērķim, pēc kura nezināmu iemeslu pēc tiekušies tik daudzi.

Radošā komanda: režisore - Elizabete Mežule-Gricmane, producente - Gunda Bergmane, operators - Mārtiņš Jansons, montāža - Mārtiņš Kontants.

"Apgaismība", rež. Kristiāna Šuksta

Drāma par labsirdīga bezpajumtnieka sapņaino un bezrūpīgo dzīvi, kas tiek apgriezta kājām gaisā, kad uz ielas tiek nejauši atrasts dzejoļu krājums.

Radošā komanda: režisore - Kristiāna Šuksta, operators - Krišjānis Pleiko, montāža - Kristiāna Šuksta.

"Vilku ciems", rež. Marta Botere

Slikto enerģiju dziedinātājs Namejs Kadiķis ierodas vientuļā lauku ciematā, kurā tiek ziņots par mistiskiem uzbrukumiem cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Izmeklējot asiņainos notikumus, Kadiķis atklāj senu leģendu par vilkačiem, un viņam nākas pārliecināt vietējos, ka tikai kopīgiem spēkiem šo likstu iespējams apturēt.

Radošā komanda: režisore - Marta Botere, producente - Sandra Sarkane, operators - Andris Kudors, montāža - Paula Popmane.

"Zelta klusums", rež. Andris Dadzītis

Kārlis ar suni dzīvo savās lauku mājās. Bet dzīve ir grūta: elektrības padeves nav, drīzumā ēdienu krājumi mājās izbeigsies. Lielu daļu sava laika Kārlis pavada, staigājot pa mežu un meklējot vērtīgos metālus, kas palīdzētu viņam nenomirt badā un pietuvināties soli tuvāk labai dzīvei. Lai ar kaut ko nodarbinātu savu prātu, viņš arī krāj dažādus mežā atrastos priekšmetus. Kādu dienu viņš atrod purvā lādi ar vērtīgu saturu un mēģina doties uz labāku vietu, lai uzsāktu jaunu dzīvi. Bet Kārlis nav vienīgais, kas kāroja lādi, un ceļā uz savu mērķi viņš sastopas ar vienu no lādes tīkotājiem. Sākas cīņa ne uz dzīvību, bet uz nāvi.

Radošā komanda: režisors - Andris Dadzītis, producente - LKA NFS, operators - Andris Dadzītis, montāža - Toms Ošiņš.

"Diskrēts", rež. Žulijenuhums Amadu Kuļibaļi

Tikko universitāti absolvējuša jaunieša spontāns ballītes apmeklējums nostāda viņu eksistenciālu pārdomu un izvēles priekšā – palikt pie pazīstamā un drošā dzīves modeļa vai ļauties jauniepazītās pasaules valdzinājumam?

Radošā komanda: režisors - Žulijenuhums Amadu Kuļibaļi, producente - Anete Ruperte, operators - Mārtiņš Jurevics, montāža – Tālivaldis Tālis Āboliņš.

"Nakts priekš mums" / "Nacht für uns", rež. Darja Vetrova

Internacionāls jauniešu pāris ar vēlmi darīt galu attiecībām no attāluma neapzināti nonāk bīstamā ceļojumā, kura laikā abi kardināli maina savu priekšstatu viens par otru.

Radošā komanda: režisore - Darja Vetrova, producente - Petra Alma Peta, operatore - Darja Vetrova, montāža – Dita Virga.

"Zaķis", rež. Mārtiņš Gaušis

"Coming of age" filma, kuras centrā ir 10 gadus jaunais zēns Zaķis, kura dzīve mainās naktī, kad viņš no savas mammas istabas dzird viņas jaunā drauga mīlestības fizisko izpausmi.

Radošā komanda: režisors - Mārtiņš Gaušis, producente - Laine Pole, operators - Andris Kudors, montāža – Dita Virga.

"Elgars", rež. Jānis Miglinieks

Liela daļa pasaules iedzīvotāju apzinās dabas katastrofu un ekoloģisko apdraudējumu, kas rodas cilvēku darbības rezultātā, bet ir tikai nedaudzi, kuri rīkojas. Dokumentālā īsfilma, kas balstīta uz ilgtspējas pētnieka Elgara Felča ieguldīto darbu ekoloģisko problēmu risināšanā, cilvēku izglītošanā un izveidoto Latvijas eko-kopienu.

Radošā komanda: režisors - Jānis Miglinieks, producente - Zane Roķe, operators - Jānis Miglinieks, montāža - Mārtiņš Kontants.

"Austrumeiropas Zirnekļsieviete", rež. Tīna Zariņa

Zinātniskās fantastikas īsfilma par četrdesmitgadīgu sievieti, vārdā Ģertrūde, kura strādā publiskajā tualetē, pārdodot biļetes, un cīnās ar emocionālo nestabilitāti, lietojot antidepresantus, līdz vienā dienā, trauksmes sajūtas lēkmes brīdī viņu sakož zirneklis un Ģetrūdei sāk parādīties dažādas superspējas.

Radošā komanda: režisore - Tīna Zariņa, producente - Kristiāna Štāla, operators - Kalvis Kulačovskis, montāža - Viesturs Butāns.

"Kaleidoskops", rež. Antons Barons

Drāma par vienu no mūsdienās joprojām aktuālākajām problēmām - par karu un attiecībām starp jaunu puisi un viņa māti, kas dzīvo pilsētā, kuru ir skārusi karadarbība. Kā saglabāt sevi un saikni ar realitāti laikmetā, kad civilizācija atrodas uz globālā konflikta sliekšņa?

Radošā komanda: režisors - Antons Barons, producents - Mārcis Jansons, operators - Dāvids Smiltiņš, montāža - Paula Popmane.

"Nenosauktais", rež. Una Cekule

Asa sižeta pārpratumu piepildīta filma, kuras centrā darbojas dievbijīga sekta un mafija. Abu grupējumu dzīves ritējums pilnībā mainās, kad to mājā ierodas santehniķis - sektas pielūgsmes objekta staigājoša kopija.

Radošā komanda: režisore - Una Cekule, producente - Gunda Bergmane, operators - Valters Krūzkops, montāža - Jurģis Ločmelis.

"Viss ir kārtībā", rež. Kristiāna Štāla

Madara ir jauna, strādājoša sieviete, kas ir spiesta stāties pretī saviem iekšējiem pagātnes un tagadnes dēmoniem pēc pašnāvības mēģinājuma. Viņai ir noteikta obligāta individuālā psihiatriskā terapija, kuras laikā viņa atsauc atmiņā savus pagātnes notikumus, kas viņu noveda pie liktenīgās 28. dzimšanas dienas nakts.

Radošā komanda: režisore - Kristiāna Štāla, producente - Sintija Heine, operators - Jēkabs Štelmahers, montāža - Jurģis Ločmelis.

"Cietu klusu", rež. Elizabete Mežule-Gricmane

Dāvids ar Raiti ir labākie draugi, kuriem savā starpā ir kāds neērts noslēpums. Kādā nomaļas viesu mājas studentu ballītē viņiem izceļas savstarpējs konflikts. Nākamajā rītā Dāvids konstatē, ka Raitis ir mīklaini pazudis, un dodas viņu meklēt.

Radošā komanda: režisore - Elizabete Mežule-Gricmane (scenārija autors Rūdolfs Henčels), producente - Sandra Sarkane, operators - Rūdolfs Henčels, montāža - Dita Virga.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!