Gleznotāja Aleksandra Beļcova
 
Aktualitātes
16.01.2020

Aicina iesaistīties sieviešu mākslinieču mantojuma izpētē

Komentē
0

Līdz 31. janvārim humanitāro zinātņu studenti, jaunie mākslinieki, mākslas vēsturnieki, topošie kuratori un pētnieki aicināti pieteikties Latvijas Laikmetīgā mākslas centra radošajām darbnīcām, kas notiks projekta "Vēl neuzrakstītie stāsti – sieviešu mākslinieču arhīvi" (Not Yet Written Stories – Women Artists' Archives) ietvaros.

"Pēdējās dekādēs jau nostiprinājies viedoklis, ka vairumā pētījumu par pasaules vēsturi un kultūru sieviešu pieredze aizvien tiek "izlaista"," uzsaukumā raksta Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs. "Arvien aktuālāki kļuvuši jautājumi, kā, mainoties laika nosacījumiem, veidojusies sieviešu mākslinieču pozīcija sociālā un kultūras ainā, kāda bijusi sieviešu ietekme kultūrā un mākslā, vai vēstures gaitā zaudētās liecības par sieviešu intelektuālo vēsturi ir atgūstamas, vai un kā vēsture būtu pārrakstāma. Reaģējot uz aktuālajiem notikumiem un secinot, ka aizvien trūkst plašāku pētījumu, kas raksturotu norises Latvijā un iezīmētu atšķirīga skatījuma iespējas, šī projekta un pētījuma mērķis ir izzināt sieviešu mākslinieču intelektuālo vēsturi 20. gs. otrajā pusē un atklāt maz zināmos un aizmirstos stāstus, kā arī veidot priekšstatu par sieviešu mākslinieču radošajām interesēm un karjeru."

Projekta realizēšanā iecerēts apzināt liecības, kas rodamas Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centrā un Metodiskajos fondos. Plašāka konteksta apguvei paredzēts darbs ar Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekciju, ar Latvijas Mākslinieku savienības kolekciju un ar privātkolekcijām, tikšanās ar māksliniecēm, viņu ģimenēm, mantiniekiem un laikabiedriem.

Dalība projektā paredz piedalīšanos 10 darbnīcās un lekcijās, ko vadīs starptautiski pazīstami un vietēja mēroga lektori, darbu ar arhīviem, vizuālā materiāla digitalizēšanu un apkopošanu tiešsaistes arhīvā www.forgottenheritage.eu. Balstoties izpētes darbā, tiks veidota izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Šis projekts sniegs iespēju piedalīties sadarbības partneru rīkotajā konferencē Varšavā (2021), veicinot viedokļu un zināšanu apmaiņu.

Projekta aktivitāšu kalendārs:

2020. gada februāris–2020. gada novembris: dalība radošajās darbnīcās un lekcijās, arhīvu materiālu digitalizēšana, aprakstu veidošana, līdzdalība izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā koncepcijas izveidē un realizācijā. Pirmajā pusgadā darbnīcas un lekcijas plānotas 28.02., 27.03., 24.04., 29.05. Latvijas Mākslas akadēmijā un Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā.

2021. gada marts–oktobris: konference (Varšava, 2021) un publikācija (Varšava, 2021).

Pieteikšanās līdz 2020. gada 31. janvārim, sūtot CV un motivācijas vēstuli uz e-pastu: [email protected]. Papildus iespējams pievienot savu radošo darbu portfolio, publikācijas u. tml.

Atbildes par dalību projektā tiks izsūtītas līdz 10. februārim. Papildu informācija: Andra Silapētere, [email protected].

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!