In Memoriam
13.09.2022

91 gada vecumā miris franču "jaunā viļņa" režisors Žans Liks Godārs

Komentē
0

91 gada vecumā miris viens no ietekmīgākajiem Eiropas kino māksliniekiem, franču "jaunā viļņa" režisors Žans Liks Godārs (Jean-Luc Godard, 1930-2022), raksta franču mediji.

Kino kritiķe Dita Rietuma Nacionālās enciklopēdijas vietnē uzsver: Godārs ir viens no nozīmīgākajiem un radikālākajiem "jaunā viļņa" jeb "La Nouvelle Vague" pārstāvjiem un kino valodas reformētājiem. Režisora radošā darbība iedalāma vairākos posmos, kurus ietekmējusi arī Godāra politisko uzskatu maiņa. Nozīmīgākais devums kinorežijā viņa karjeras laikā ir 60. gados tapušās filmas, kurās spilgti iezīmējas modernisma elementi. Kā norāda Rietuma, Godārs aktīvi darbojas arī 21. gadsimtā, saglabājot kino valodas reformatora un radikāla autora statusu.

Franču-šveiciešu režisors karjeru sāka kā kino kritiķis, bet aiz kameras sēdās 50. gadu nogalē. Viņa izcilākie darbi tapa 20. gadsimta 60. gados, kad Godārs filmējis īpaši intensīvi, radot pat vairākas filmas vienlaikus. Starp viņa nozīmīgākajiem darbiem minamas tādas filmas kā "Līdz pēdējam elpas vilcienam" (1960), "Sieviete ir sieviete" (1962), "Mazais kareivis" (1963), "Karavīri" (1963), "Nicinājums" (1963), "Trakais Pjero" (1965) un citas.

60. gadu otrajā pusē Godārs iesaistījās politiskās aktivitātēs. Kā norāda Rietuma, viņa uzskatus raksturoja patērētājsabiedrības un kapitālisma kritika, kā arī nekritiska aizraušanās ar marksisma un maoisma ideoloģiju. No šī perioda minamas tādas filmas kā "Izziņas prieks" (1968), "Viss ir labi" (1972) un citas.

Savukārt no 80. gados tapušajām filmām minami tādi darbi kā "Vārds – Karmena" (1983), "Kaislība" (1982) un "Esi sveicināta, Marija!" (1985).

Arī turpmākajās desmitgadēs Godārs ir eksperimentējis un veidojis nozīmīgus kino darbus. Kā "enciklopedija.lv" raksta Rietuma, būtiski ir vairāki viņa 21. gadsimtā veidotie darbi, piemēram: "Mīlestības slavinājums" (2001), "Filma sociālisms" (2010), "Ardievas valodai" 2014) un "Bilžu grāmata" (2018).

Žans Liks Godārs saņēmis ASV Kinoakadēmijas balvu "Oskars" par mūža ieguldījumu kinematogrāfā, viņa filmas vairākkārt godalgotas Kannu kinofestivālā, saņēmušas Francijas kino augstāko apbalvojumu – "Cēzaru" un citas Eiropas kino godalgas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!