''Tās dullās Paulīnes dēļ'', 1979, rež. Vija Beinerte. Foto: A. Blumbergs, Rīgas Kino muzeja krājums
 
Aktualitātes
18.05.2018

Satori iesaka: 9 vietas, ko vērts apmeklēt Muzeju naktī

Komentē
0

Šo sestdien, 19. maijā, visā Latvijā ar tēmu "Šūpulis" norisināsies tradicionālā Muzeju nakts, kurā šogad piedalīsies rekordliels muzeju un citu sabiedrisko iestāžu skaits, piedāvājot bezmaksas ieeju un kultūras notikumu programmu. Lai neapjuktu plašajā piedāvājumā, iesakām 9 apmeklēšanas vērtas Muzeju nakts pieturvietas.

1. Latvijas Fotogrāfijas muzeja (Mārstaļu iela 8) apmeklētāji visa vakarā garumā varēs iepazīt fotolaboratorijas priekšmetus un stereoskopa darbības principus, apskatīt diapozitīvus, piedalīties kolāžas un kolorēšanas radošajās darbnīcās un nofotografēties improvizētā fotosalonā, savukārt 20:00 būs iespēja noklausīties foto restauratora Kristapa Latvja stāstījumu par fotogrāfijas vēsturi, uzbūvi, saglabāšanu un restaurāciju. Tāpat šobrīd muzejā skatāma seksualitātei veltītā mākslinieku kopizstāde "Vilna un zīds. Jaunā erotika".

2. Rīgas Kino muzejs (Peitavas iela 10-12) šī gada Muzeju nakts tēmu interpretē kā ceļu no šūpuļa līdz kapam, svinot dzīves – gan filmētās, gan aiz ekrāniem notikušās – visā to daudzslāņainībā. No 19:00 līdz 23:00 varēs brīvi apskatīt muzeja pamatekspozīciju un izstādi "Aizekrānija", savukārt no 19:30 līdz 22:00 muzeja zālē norisināsies performance "F(un)eral". Muzeju nakti Rīgas Kino muzejs noslēgs, aicinot atcerēties un palaist Daugavā veltījumus ievērojamām, taču mūžībā aizgājušām kino personībām – Valentīnai Freimanei, Augustam Sukutam, Uldim Braunam, Aivaram Freimanim, Hercam Frankam un citiem.

3. Kinomīļiem vērts iegriezties arī Sporta ielā 2, kur uz vienu nakti atvērsies filmas "Kriminālās ekselences fonds" pop-up muzejs. Izstādē būs iespēja aplūkot varoņu rekvizītus un kostīmus, kā arī tos pielaikot un nofotografēties pēc filmas sižeta būvētā dekorācijā.

4. Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas ielā 30) no 21:00 līdz 23:00 dažādu jomu pārstāvji lasīs savus iecienītākos Raiņa un Aspazijas darbus, komentējot savu pieredzi, kas saistīta ar šiem darbiem un tajos paustajām idejām. Nakts garumā būs aplūkojama Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstāde "Mūžība tavās acīs un citas šausmas", kā arī pieejamas bezmaksas ekskursijas muzejā un biogrāfiskās filmas "Laikarits" seansi. No 23.00 notiks dzejas lasījumi, kuros piedalīsies dzejnieki Kormak Ögmundarson (Vasilijs Karasjovs), Raimonds Ķirķis, Krista Anna Belševica, Valters Dakša, Elvīra Bloma, Jelena Glazova, Guntis Kursišs, Elīna Vendija Rībena (Teo Dundra) un Aivars Madris.

5. Rakstniecības un mūzikas muzejs (Tērbatas iela 75, pagalmā) šai Muzeju naktij izvēlējies tēmu "Bērnības montāža", aicinot apmeklēt improvizētu kinoteātri un sajust muzeja krājumā glabāto bērnības atmiņu noskaņas. Pasākumā tiks lasīti fragmenti no Andreja Eglīša, Antas Klints, Pētera Ērmaņa, Marģera Zariņa, Jāņa Sieriņa, Emiļa Melngaiļa, Annas Brigaderes, Hildas Vīkas, Veronikas Strēlertes, Jāņa Grestes, Reiņa Ādmīdiņa, Mirdzas Ķempes un citu latviešu literatūras, mūzikas un teātra personību bērnības atmiņām.

6. Latvijas Nacionālā mākslas muzejā (Jaņa Rozentāla laukums 1) apmeklētāji varēs tuvāk pētīt latviešu profesionālās mākslas skolas evolūcijas kopainu laikposmā no 19. līdz 20. gadsimtam, mēģināt atšifrēt noslēpumainās Līvijas Endzelīnas (1927–2008) gleznu simbolus vai arī noteikt, kurš no 9 nominētajiem projektiem iegūs Latvijas Arhitektūras gada balvu 2018. Tāpat muzejs piedāvās iespēju noskatīties videostāstus par 10 nozīmīgu gleznu tapšanu, savukārt bērni varēs piedalīties spēlē "Atrodi portretus muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā!", kurā mazie mākslas cienītāji tiks mudināti vērīgi ielūkoties gleznās, lai sameklētu portretus īpašā kartē. LNMM Konferenču zālē 1. stāvā divos seansos plkst. 19.30. un 21.30 notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas maģistrantūras studentu īsfilmu skate "Naksnīgās tikšanās".

7. Muzeju naktī apmeklētājiem savas durvis vērs arī Latvijas Leļļu teātris (Kr. Barona iela 16/18), piedāvājot pasākuma programmu "Nebeidzamais radīšanas prieks". Tās ietvaros varēs noskatīties divas izrādes – plkst. 20.00 un 22.00 skatuvi ieņems Budapeštas teātra kompānija "HUPS! Crew" ar izrādi "Jam", kas notiek bez vārdiem, skatītāju uzmanību piesaistot ar dzīvo mūziku un leļļu etīdēm dažādās tehnikās, savukārt plkst. 21:00 pirmizrādi piedzīvos Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mākslas studentu radošais eksperiments "Grāfs Monte Kristo 30 minūtēs", kurā jaunie teātra mākslinieki mēģinās Aleksandra Dimā pasaulslaveno un iespaidīgo romānu izstāstīt 30 minūtēs un objektu teātra estētikā.

8. Kā ierasts, ar plašu programmu Muzeju naktī piedalīsies arī Žaņa Lipkes memoriāls (Mazais Balasta dambis 8). No 14:00 līdz 21:00 notiks orientēšanās spēle Ķīpsalā ar ceļvedi: "Desmit soļos no civilizācijas šūpuļa līdz automašīnu kapsētai" un no 15:00 līdz pusnaktij būs apskatāma Voldemāra Johansona videoinstalācija "Slāpes" un Jēkaba Nīmaņa mūzikas un video instalācija ar šūpošanos guļamtīklos. Daudzveidīga programma sagaida ģimenes ar bērniem - no 16:00 līdz 20:00 notiks radošās darbnīcas bērniem "Laiva – zvejnieku šūpulis", no 16:00 līdz 18:00 bērni varēs iesaistīties jūras mezglu darbnīca kopā ar kapteini Māri Gaili, no 17:00 līdz 18:00 notiks dārgumu medības bērniem un tiem, kuri sirdī joprojām ir bērni "No Nīlas līdz Daugavai. Zudušā Mozus šūpuļa medības", savukārt 21:00 muzeja direktore Lolita Tomsone uzstāsies ar mazajiem apmeklētājiem draudzīgu lekciju par ebreju bērnu glābējiem "Šūpulī, kurpju kastē, maisā un azotē".

9. Muzeju nakts aktivitātēs šogad piedalīsies arī Latgales vēstniecība "GORS" (Pils iela 4, Rēzekne), kam 19. maijs ir īpašs, jo tieši pirms pieciem gadiem šajā dienā "GORĀ" notika pirmais koncerts. Par godu tam 19.00 koncertzālē skanēs "GORS" piecgades simfonija "Dzi, te svin!" Mērnas Kleitones (ASV) džeza kvinteta un Rēzeknes bigbenda izpildījumā, plkst. 21.30, 22.00 un 22.30 ikviens interesents varēs izmēģināt, kā skan gan pērn koncertizrādei rakstiem un skaņai "Latgales gredzens" Aleksandra Maijera darinātais instruments lamellafons, gan marimba, savukārt 21:00 Lielajā zālē uzstāsies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas sitaminstrumentu klases audzēkņi un būs klausāmas "GORS" komandas izvēlētās un pašu ierunātās pasakas.

Ar pilnu Muzeju nakts 2018 programmu var iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!