Aktualitātes
18.03.2019

81 gada vecumā miris "sērfa ģitāras karalis" Diks Deils

Komentē
0

81 gada vecumā mūžībā aizgājis ģitārists, dziedātājs un dziesmu autors Diks Deils (Dick Dale, 1937-2019), saukts par "sērfa ģitāras karali", ziņo ārvalstu mediji.

Mūziķis, kura karjera uzplauka 60. gadu sākumā, sniedza koncertus līdz pat dzīves beigām un, par spīti nopietnām veselības problēmām, visu 2019. gadu bija plānojis pavadīt koncerttūrē.

Deils piedzima ar vārdu Ričards Monsjē (Monsour) Bostonā, ASV, poļu izcelsmes mātes un libāniešu izcelsmes tēva laulībā. Piecdesmito gadu beigās viņš sāka sērfot un vēlāk izlēma radīt īpašu ģitāras skanējumu, kas pārnestu šī sporta veida radītās sajūtas mūzikā. Deila izveidoto stilu, ko dēvē par "sērfroku", raksturo stakato tehnika, halles efekta (reverb) izmantojums un Vidusāzijas un Austrumeiropas melodiju ietekme.

Spēlēdams ļoti skaļi, Deils bija iznīcinājis daudzus pastiprinātājus, tāpēc sadarbībā ar Leo Fenderu mūziķis izstrādāja pirmo 100 vatu pastiprinātāju, savukārt visslavenākā Deila dziesma ir "Misirlou", kuru režisors Kventins Tarantīno izmantoja filmas "Pulp Fiction" ievadā.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!