Aktualitātes
28.06.2018

8 pasākumi, kurus iesakām apmeklēt sarunu festivālā "Lampa"

Komentē
0

Piektdien, 29. jūnijā, un sestdien, 30. jūnijā, Cēsu pils parkā norisināsies ceturtais sarunu festivāls "Lampa". Šogad "Lampa" mirdzēs īpaši spoži – programmā paredzēti vairāk nekā 270 pasākumi par visdažādākajām tēmām latviešu, krievu un angļu valodā. Esam apkopojuši astoņus, mūsuprāt, intelektuāli rosinošus un izklaidējošus pasākumus, kurus būtu vērts apmeklēt.

Diskusija "Stambulas konvencija Latvijā – kam un kāpēc no tās bail?"
piektdien 12.30-13.45 uz "Uzzibsnī" skatuves

Vardarbības novēršana ir nozīmīgs faktors, lai sekmētu harmonisku un cieņpilnu dzīvi cilvēkam, demokrātisku un atvērtu sabiedrību, kā arī lai pasargātu sabiedrības viegli ievainojamās grupas (bērnus, jauniešus, sievietes, minoritātes u.c.) no dažādiem veselības un citiem sociāliem riskiem, tādēļ Latvija ir pievienojusies Eiropas Padomes konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu (Stambulas konvencija). Stambulas konvencijas ratifikācijai Latvijā pretojas atsevišķas grupas un indivīdi, kuriem katram ir savi iemesli tādai rīcībai. Diskusijā tiks analizētas bailes un citi motīvi, kādēļ daži nevēlas šīs konvencijas ratifikāciju.

Diskusiju rīko Artūrs Šulcs sadarbībā ar Daci Kavasu.

Atvērtā literatūras stunda un diskusija "Lasu – tātad domāju. Literatūra kā pamats sarunai par sevi un pasauli"
piektdien 14.00-15.30 uz "Swedbank" izglītības skatuves

Lasīšana, domāšana par literatūru, kā arī rakstīšana var palīdzēt, pirmkārt, filtrēt informāciju un atklāt vērtības, otrkārt, izturēt likteņa pārbaudījumus, treškārt, dzīvot interesanti. Laba literatūras stunda noder arī veselīgai demokrātijai. Kā veidot literatūras stundas tā, lai tās būtu forums, kurā mācīties izzināt sevi un pasauli, iedziļināties savās un citu domās un sajūtās, visbeidzot arī sarunāties un veidot saikni citam ar citu? Ko lasīšana nozīmē mūsdienu jauniešiem mūsdienu skolā? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, Rīgas Juglas vidusskolas un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni aicina uz atvērto literatūras stundu, kurā gaidāms darbs ar tekstu un sarunas par literatūras vietu mūsdienīgā skolā.

Saruna "Mītu atmaskošana. Nebrīva "brīvā" izvēle"
piektdien 14.00-15.30 Darbnīcu teltī

Runājot par prostitūciju, ikviena saruna atduras pret apgalvojumu par sieviešu "brīvo izvēli" – par viņu brīvās gribas izpausmi un viņu tiesībām lemt par savu ķermeni. Brīvā izvēle – pārdot sevi, savu ķermeni. Kas ir "brīvības" izpratne šajā jautājumā par "brīvo izvēli"? 
Skatoties no sievietes un viņas tiesību aizsardzības puses, nevar runāt par seksa pirkšanu, nerunājot par izvēles brīvību, vardarbību un dzimtes lomām sabiedrībā. Kurš šodien pēc brīvas gribas izvēlēsies sevi pārdot? 9 no 10 prostitūcijā iesaistītajām sievietēm vēlas "iziet" no prostitūcijas, bet sociālās vides, vardarbības, atkarību veicinošo vielu un ekonomiskās atkarības dēļ to nevar izdarīt, taču izvēle ir brīva tikai tad, ja tā ir brīva no aizspriedumiem, vardarbības, vainas apziņas un ekonomiskas atkarības. 

Diskusiju rīko centrs "Marta".

Sieviešu stendapa programma "Varavīksnes vasara"
piektdien 22.00-23.30 teltī "Prožektors"

"Ir iestājusies vasara. Uz brīdi piemirsies, ka nav ratificēta Stambulas konvencija, ka Kopdzīves likuma projekts atmests pat neapskatīts, ka nodokļi mēdz būt lielāki par ienākumiem. Saule apmirdz mūs, kas rušinās mazdārziņos, savos tvitera kontos liek bildes ar baltvīna kausiem un zemenēm. Garastāvoklis ir lielisks. Vasara mums ir dāvājusi mirklīgu, baudpilnu amnēziju par to, ka mēs visi šai ciematā piederam kādam mafiozam trollim. Jo pat viņš smaida un uzņem dievišķo saules enerģiju. Cik brīnišķīgi, cik vienreizēji, cik komiski!" raksta pasākuma organizatores un dalībnieces.

SS – Slieku stendaps
sestdien 10.00-11.30 platformā KO-KĀ

Daži apgalvo, ka sievietes ir tuvāk dabai. Sievietes jūt dabu savās asinīs. Sievietes jūt dabas norises ar kreisā elkoņa ādu un nieru receptoriem. Sievietes pielūdz Māti Dabu un iet attīrīt klēpjus meža vidū, vēlams pusnaktī un pilnmēnesī. Vai arī sievietes vienkārši redz, ka, ja mēs kaut ko nedarīsim šeit un tagad, no zero waste paliks tikai waste. Un nākamās karaliskās kāzas būs jau pelēkā plastmasas kleitā. Par zero waste, vidi, aprites ekonomiku un patēriņu, kā arī klimatu runās Džemma Sudraba, Mairita Lūse, Agnese Logina un Konstancija Krūze.

Diskusija "Nāve – tās nav beigas. Ķermeņa pēcnāves sociālā dzīve"
sestdien 14.00-15.30 uz "Apgaismo" skatuves

Diskusiju rīko Rīgas Stradiņa universitāte, piedalās Ieva Lībiete, Anna Žabička, Ivars Neiders, Aleksandrs Maļcevs, Inese Čakstiņa, vada Sandra Kropa.

Ikviena dzīva būtne neizbēgami atstās šo pasauli, jo tā ir mirstīga. Taču mūsu ķermeņa dzīve pēc nāves var turpināties – muzejā, cita cilvēka ķermenī un ne tikai. Diskusija par to, kā cilvēka ķermenis var dzīvot sabiedrībā arī pēc tā nāves. Un vai tad tā ir nāve?

Keitas Makintošas izrāde "Daudzu rokās"
sestdien 17.30-19.00 Vidzemes koncertzālē "Cēsis"

Izrāde "Daudzu rokās" aicina uz netipisku sarunu, ko veido nevis vārdi, bet kopīga taktilā un priekšmetiskā pieredze. Tā ir laboratorija, ekspedīcija un rituāls, kura laikā skatītāji piedzīvo virkni estētisku, maņās balstītu situāciju, sastopas ar neparastiem fiziskiem fenomeniem un spēlējas ar dažādām lietām un materiāliem. Kad izrāde ir pusē, skatītāju vidū vairs nav neviena, kura rokas nebūtu pilnīgi netīras. "Daudzu rokās" ir reta un skaista iespēja iedziļināties pašam sevī, ne mirkli nenovēršot uzmanību no līdzcilvēkiem.

Izrāde ir piemērota gan jauniešiem, gan pieaugušajiem un paredz skatītāju līdzdalību. Biļetes cena 10 eiro (skolēniem, studentiem, pensionāriem – 7 eiro) "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās.

Vēlēšanu cepiens
sestdien 20.15-21.45 uz fonda "Dots" skatuves

Sarunu festivāla "Lampa" kulminācijas pasākums un tradīcija atgriežas Cēsu pils parkā. Sestdienas vakarā uz "Dots" skatuves kāps bariņš pašmāju komiķu, kuru asie prāti un mēles jau ceturto reizi pievērsīsies politikas procesiem Latvijā. Ja līdz šim uz Cepiena iesma tika vērts pa dažiem politiķiem sarkasma mērcē, šogad galdā pamatīgāks "kumoss" – Saeimas vēlēšanas. Kārtīgs vēlēšanu process neiztiek bez naudīgiem sponsoriem, stulbām reklāmām, apmulsušiem vēlētājiem, visur esošas preses un zelta vērtē turētām vēlētāju balsīm. Tas viss, pārsteiguma viesi un pats galvenais – patiess un trāpīgs humors – Vēlēšanu cepienā! Piedalās "Satori" autores Marta Elīna Martinsone un Anete Konste, komiķi Edgars Bāliņš un Rūdolfs Kugrēns un reperis Edavārdi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!