Aktualitātes
06.03.2018

8. martā notiks Sieviešu solidaritātes gājiens par līdztiesību un pret vardarbību

Komentē
2

8. martā cilvēki aicināti doties kopīgā solidaritātes gājienā, lai atgādinātu, ka Latvijā vēl aizvien jārunā par sieviešu tiesībām, jārisina ar dzimumu līdztiesību saistītie jautājumi un jāveido drošāka, iekļaujošāka un iespējās līdzvērtīgāka vide sievietēm, informē gājiena rīkotāji – centrs "Marta" un apvienība "Sieviešu stendaps".

Aicinājumā teikts: "Šī gada gājiena galvenais uzdevums – vērst uzmanību uz varmācību pret sievietēm, tādēļ gājiena dalībniekus aicinām apģērbā izmantot sarkano vai rozā krāsu – solidaritātes simbolu ar vardarbības un seksuālās varmācības upuriem.

Lai arī Latvijā sieviešu līdztiesībā pēdējos gados vērojams progress, un, salīdzinot ar daudzām citām valstīm, sievietēm Latvijā dota ievērojama brīvība – piemēram, ģērbties, kā vēlas, strādāt, ieņemt vadošus amatus, vadīt automašīnu un brīvi izteikties, mēs nedrīkstam apstāties pie sasniegtā, jo sievietes Latvijā ir pelnījušas daudz vairāk.

Katru gadu piecas sievietes Latvijā noslepkavo viņu dzīvesbiedri. Gandrīz katrs Latvijas sabiedrības loceklis personīgi pazīst vardarbības upuri, kas visbiežāk ir sieviete – šis rādītājs ir augstākais Eiropas Savienībā. Tai pašā laikā Latvijas politiķi kavējas ratificēt Stambulas konvenciju, apgalvojot, ka Latvijas sievietes jau ir gana pasargātas, un pievērš savu uzmanību jautājumiem, kam būtu jābūt sievietes pašas ziņā, atkārtoti mēģinot aizliegt nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas, par spīti nespējai šādu aizliegumu pamatot ar zinātniskiem faktiem vai ārstu vairākuma viedokli.

Saeimā ir iestrēdzis 10 000 parakstus savākušais likumprojekts par partnerattiecību legalizēšanu, kas ļautu likumiski regulēt un pasargāt sievietes attiecībās, kas nav reģistrētas dzimtsarakstu nodaļā vai baznīcā. Kamēr statistika rāda, ka nabadzībai Latvijā ir sievietes ar bērniem seja, tiek organizēti valsts apmaksāti un nepopulāri pirmslaulību kursi un diskutēts par iespējām, kā īpaši pasargāt precētos pārus, kultivējot novecojušus dzimumu stereotipus.

Jauniešiem ir nepieciešama plaši pieejama informācija un pakalpojumi reproduktīvajā veselībā. Abortu jautājums Latvijā ir aktuāls, taču pasaules pieredze rāda, ka ierobežojumi tikai veicina nelegālo abortu skaitu, un vienīgais risinājums būtu izglītot cilvēkus un palīdzēt viņiem rūpēties par savu reproduktīvo veselību.

8. martam nav jābūt vienīgajai dienai, kad darba vietā, kur sievietēm salīdzinoši maksā mazāk nekā viņu kolēģiem-vīriešiem, par viņām atceras ar kūku un tulpi. Tai nav jābūt vienīgajai dienai, kad nevērīgi vai pat vardarbīgi dzīvesbiedri atceras uzdāvināt neļķes, lai tādā veidā atlīdzinātu par nevienmērīgu pienākumu sadalījumu ģimenē, kur sievietes nostrādā "otro maiņu", tīrot, mazgājot, taisot ēst un rūpējoties par bērniem.

8. marts ir diena, kad visai sabiedrībai kopumā vajadzētu domāt par to, kā padarīt mūsu sabiedrību līdztiesīgāku. Tā vietā, lai izrādītu atzinību "daiļajam dzimumam" ar ziediem un šokolādi, parādīsim sievietēm un sabiedrībai kopumā, ka katra sieviete pelnījusi būt līdzvērtīga, pilntiesīga un līdztiesīga sabiedrības locekle, kuras drošība un labklājība mums ir svarīga.

Uz tikšanos pie LR Saeimas 8. martā plkst. 8:30."

Atgādinām, ka 15. martā pie Saeimas ēkas notiks protesta akcija pret aizliegumu nedzemdējušām sievietēm ziedot olšūnas.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
2

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!