Photo by Nong Vang on Unsplash
 
Aktualitātes
08.12.2018

8 jaunas grāmatas gada tumšākajam laikam

Komentē
0

Par aukstu un tumšu, lai dotos kultūras dzīvē? Ieritinies zem segas ar kādu no astoņām tikko iznākušām grāmatām!

Ingas Žoludes garstāsts "1904. Melanholiskais valsis"

Ingas Žoludes garstāsts "1904" izseko komponista Emīla Dārziņa ceļam līdz savai zināmākajai kompozīcijai – "Melanholiskajam valsim". Grāmatā garstāstu papildina mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža un mākslas zinātnieces Dainas Auziņas esejas par Emīlu Dārziņu un komponista laikabiedru, gleznotāju Ādolfu Zārdiņu.

Kārļa Vērdiņa poēma bērniem "Dilles tante"

Dilles tantes kaislība ir pantu rakstīšana, tikai nav neviena, kas viņas pantos būtu ar mieru klausīties – ne kioska pārdevēja, ne pastniece un pat ne citplanētieši. Bērnu iemīļotā dzejnieka Kārļa Vērdiņa poēma vēsta par radošu kaislību un mēģinājumu caur to izveidot saikni ar ārpasauli, tomēr Vērdiņš šo tēmu ironiski apspēlē, dodot lasītājam mājienus par Dilles tantes – diletantes grafomāniskajām nosliecēm.

Vladimira Nabokova romāns "Camera obscura"

Romāna galvenais varonis Bruno Krečmars izlemj ļauties banālam sakaram ar sešpadsmitgadīgo Magdu. Gauži nolietotais izteiciens par mīlestības aklumu Nabokova romānā, liekot lietā šo metaforu visplašākajā tās spektrā, savērpjas īsteni kriminālā sižetā par kaislību, nodevību, greizsirdību un atriebību.

Viļa Lācīša stāstu krājums "Sekss un vardarbība"

Latviešu rakstnieks Vilis Lācītis kļuva pazīstams 2010. gadā, kad tika izdots viņa debijas romāns "Stroika ar skatu uz Londonu". Grāmata kļūst par visvairāk lasīto latviešu autora darbu tajā pašā gadā un nominēta Gada balvai literatūrā. "Sekss un vardarbība" ir rakstnieka atgriešanās literatūrā un pie saknēm, proti, celtniecības, taču Lācītis paspēj paviesoties arī pansionātā, praidā, Ņūmeksikas tuksnesī, Velsā, Oksfordā, pie latviešu literātiem un Londonas kriminālajām aprindām.

Valtera Benjamina "Maskavas dienasgrāmata"

Dienasgrāmata atklāj vācu filozofa, esejista un literatūrkritiķa Valtera Benjamina iespaidus un pārdomas ceļojuma laikā uz Maskavu, kurp viņš devās, būdams iemīlējies teātra režisorē Annā (Asjā) Lācis (1891-1979). Benjamins režisori pirmo reizi satika 1924. gadā Kapri salā Itālijā, un līdz pat literāta nāvei Anna Lācis ir viena no nozīmīgākajām figūrām viņa dzīvē. "Maskavas dienasgrāmata" ir Benjamina romantisko jūtu vienlaikus nežēlīgs un patiess liecinieks.

Grāmatžurnāls "Satori" Nr.3

"Satori" grāmatžurnālā Nr. 3 "Debesis un Elle" publicēti gan Latvijas rakstnieku oriģinālliteratūras darbi, gan britu dzejnieka Viljama Bleika atdzejojumi, gan jauno mākslinieku ilustrācijas, turklāt tas nopērkams ar diviem atšķirīgiem vākiem.

Lolitas Tomsones veidotā grāmata "Cilvēkglābējs Žanis Lipke"

Grāmatā "Cilvēkglābējs Žanis Lipke" apkopotas intervijas, vēstules, fotogrāfijas un citas liecības, kas vēsta stāstu par Žani Lipki – parastu ostas strādnieku, kurš kopā ar sievu Johannu, draugiem un paziņām Otrā pasaules kara laikā nosargāja apmēram 55 ebreju dzīvību.

Sergeja Timofejeva "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi"

Sergeja Timofejeva debijas grāmata bērnu literatūrā "Pasaka par bruņinieku, kuram sāpēja zobi" iznākusi gan latviešu, gan krievu valodā un asprātīgā, sirsnīgā veidā vēsta par bruņinieku, kurš no lielas konfekšu ēšanas iedzīvojas zobu sāpēs un ar zobenu dodas cīņā pret saldumiem.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!