Aktualitātes
06.10.2017

2017. gada Nobela balva literatūrā piešķirta britu rakstniekam Kadzuo Išiguro

Komentē
0

Nobela balvas komiteja 5. oktobrī paziņojusi par Nobela balvas literatūrā piēškiršanu britu rakstniekam Kazuo Išiguro.

Balvas pamatojumā komiteja uzteikusi Išiguro par "romāniem ar lielu emocionālo spēku", kas "atsedz tukšumu zem mūsu iluzorās sajūtas par vienotību ar pasauli."

Britu ordeņa kavalieris Kadzuo Išiguro ir dzimis Japānā, Ngasaki 1954. gadā, taču piecu gadu vecumā ar ģimeni pārcēlies uz Apvienoto Karalisti, studējis Kentas universitātē un Austrumanglijas universitātē. Išiguro ir viens no atzītākajiem mūsdienu angļiski rakstošajiem autoriem, četras reizes nominēts Mena Bukera balvai, ko arī saņēmis 1989. gadā par romānu "Dienas atlikusī daļa". 2008. gadā laikraksts "The Times" viņu ierindojis 50 izcilāko britu rakstnieku topā.

Starp šīgada favorītiem uz Nobela prēmiju tika minēti kanādiešu rakstniece Margarēta Atvuda, japāņu rakstnieks Haruki Murakami, ķīniešu autors Jans Lianke, dienvidkorejiešu dzejnieks Ko Uns un kenijiešu izcelsmes amerikāņu rakstnieks Ngugi va Tiongo.

Pirms balvas laureāta paziņošanas Nobela balvas komiteja sociālajos tīklos ievietoja fotokolāžu ar 14 iepriekšējām Nobela prēmijas laureātēm-sievietēm, tādējādi liekot domāt, ka arī šogad balvas ieguvēja varētu būt sieviete (tas pats tika darīts 2015. gadā, kad balvu ieguva Svetlana Aleksejeviča).

Nobela prēmija literatūrā ir viens no pasaulē prestižākajiem un naudas izteiksmē dāsnākajiem literārajiem apbalvojumiem, kura saņēmējs iegūst naudas balvu 8 miljonu zviedru kronu jeb aptuveni 822 tūkstošu eiro apmērā. Ierasts, ka Nobela prēmija literatūrā tiek pasniegta par mūža ieguldījumu literatūrā, nevis atsevišķu darbu.

Starp iepriekšējiem Nobela prēmijas literatūrā laureātiem ir Radjards Kiplings, Viljams Folkners, Džons Steinbeks un Gabriels Garsija Markess, savukārt pēdējos gados Nobela prēmiju saņēmuši amerikāņu mūziķis Bobs Dilans (2016), baltkrievu žurnāliste Svetlana Aleksijeviča (2015), franču romānists Patriks Modiano (2014), kanādiešu īsprozas rakstniece Alise Monro (2013), ķīniešu romānists un īso stāstu autors Mo Jans (2012), kā arī zviedru dzejnieks Tomass Transtrēmers (2011).

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!