Aktualitātes
26.07.2019

11 interesantākās pieturvietas festivālā "Komēta"

Komentē
0

Šī gada festivālu "Komēta", kurš norisināsies no 26. līdz 28. jūlijam Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī, veido gandrīz simts muzikālu, māksliniecisku un performatīvu priekšnesumu. Lai palīdzētu neapjukt plašajā klāstā, sadarbībā ar "Komētu" iesakām desmit interesantākās un vērtīgākās pieturvietas.

1. Kanādiešu dzejnieka Brendona Vinta dzejas lasījums un meistarklase

Festivāla Akadēmijas skatuve tiks atklāta piektdien ar kanādiešu dzejnieka, spoken word mākslinieka Brendona Vinta (Brendon Wint) dzejas lasījumu. Mākslinieks dalīsies ar dzejoļiem, kas priekšplānā izvirza mīlestības sarežģījumus. "Brendona smalki attēlotie un pārdomātie dzejoļi tiks izmantoti kā katalizators diskusijai par to, kā mīlestība izpaužas mūsu dzīvē, un to, kā mīlestības jēdzienus sarežģī tādi sociālie faktori kā rase, šķira un klimata pārmaiņu realitāte. Tāpat arī dzejnieks piedāvās dzejas rakstīšanas meistarklasi," teikts programmā.

2. "Nikto"

Rīgas grupa "Nikto" ir krievu liriskās tradīcijas un Ņujorkas "No Wave" eksperimentu ideoloģiskais turpinājums. Savienojumā ar avangarda džezu un doom metālu tā ir poētiska, nervoza un nemierīga mūzika, kuras jēga nojaušama jau no balss intonācijām vien, pat neieklausoties vārdos. 2019. gada sākumā publicēto albumu augstu novērtēja gan latviešu, gan krievu mūzikas kritiķi.

3. Tuaregu tautas muzikālā apvienība "Tamikrest"

"Higgs Boson" dzīvās mūzikas skatuvē uzstāsies tuaregu tautas mūziķu grupa "Tamikrest", kas ir dibināta 2006. gadā Tamanrāsetā, Alžīrijā. Muzikālā apvienība savā daiļradē sajauc tradicionālo afrikāņu mūziku ar Rietumu rokmūzikas un popmūzikas ietekmēm. Kā stāsta paši mūziķi, grupas veidotā mūzika sakņojas vēsturē – sāpēs un netaisnībā, ko cauri gadsimtiem ir izcietusi tuaregu tauta.

4. Audiovizāla performance no Libānas – "Love and Revenge"

"Love and Revenge" ir 2015. gadā izveidojies projekts, kura sastāvā ir Vajels Kaudaihs (Wael Koudaih), arābu hip-hopa urbānās mūzikas sfērā pazīstams arī ar segvārdu "Rayess Bek", kā arī Randa Mirza, vizuālā māksliniece un fotogrāfe no Libānas. Savās audiovizuālajās performancēs viņi apvieno elektropopu ar Tuvo Austrumu mūzikas un filmu klasiku, īpaši uzsverot Kairas kino "zelta laikus". Laikraksts "The Guardian" par projektu "Love and Revenge" rakstījis: "Kaut kas pilnīgi atšķirīgs, bet tajā pašā laikā – savā būtībā pārliecinošs."

5. Biomigrant

Uz "Pachamama Tribe" skatuves, kas festivālā pārstāv multikulturālās organiski-elektroniskās mūzikas novirzienu, uzstāsies ASV dzimušais, Kolumbijā dzīvojošais Biomigrant jeb Mihaels Alfrēds Vāgners (Michael Alfred Wagner). Savā mūzikā mākslinieks nebaidās variēt, jaucot kopā vokālu, flautu, Kolumbijas ritmus un trompeti ar tradicionālās mūzikas motīviem un skaņdarbiem no dabas (vairāk par Vāgnera pārstāvēto un "Pachamama Tribe" dzirdamo mūziku lasi šeit).

6. Duets "Santi & Tuğçe"

Tāpat uz "Pachamama Tribe" skatuves uzstāsies paragvajieša Santjago Fereiras (Santiago Ferreira) un turcietes Tugces Kurtisas (Tugce Kurtis) duets "Santi & Tuğçe", kuru radītajā eklektiskajā un inovatīvajā mūzikā maigas un dvēseliskas melodijas savienojas ar globālajiem, Afrolatīņamerikas un elektroniskiem deju grīdas ritmiem. Tas ir rotaļīgs, enerģisks muzikāls piedzīvojums no Melnās jūras piekrastes pilsētiņas līdz pat Paranas upes krastiem.

7. Itāļu mākslinieku veidota instalācija "Man Watching the Stars" (no angļu val. "Cilvēks vēro zvaigznes")

Itāļu mākslinieku Lorenso Vinjoli (Lorenzo Vignoli) un Alesandro Valsuani (Alessandro Valsuani) mākslas instalācija ir dzīvības spēka attēlojums. Par instalāciju stāsta paši mākslinieki: "Šis primārais, fundamentālais dabas spēks, kas virza uz dzīvību jebkuru zemes būtni, ir tas pats spēks, kas pēc tam veicina izaugsmi, atklāsmi un nāvi. Šajā izpausmē "dzīve" nav pret nāvi: kad mēs raugāmies uz dabu kopumā, nāve nav nekas cits kā vien kaut kā jauna sākums."

8. Elektroniskās mūzikas skatuve "Signāls"

Iesaka tās kurators Vadims Pitlans jeb DJ Trashy Kid: "Piektdienas nakts pīķa stundās "Signāla" skaļruņus kontrolēs Natascha Kann, leģendārā Berlīnes kluba "://about blank" rezidente, kas balansēs uz smalkas robežas starp hausa un tehno žanriem, uzturot augstu enerģijas plūsmu. Savukārt sestdienas muzikālais virziens būs daudzveidīgs un brīžiem neparedzams. Iesaku nepalaist garām Hamburgas kluba "PAL" rezidentes Bobbie* uzstāšanos, kuras electro, wave un acid mutācijas neatstās vienaldzīgus."

9. "Pyrocircus" uguns šovs

Visas festivāla dienas tās apmeklētājus izklaidēs "Pyrocircus Ladies" ar šovu "Piroromantika". Sajaucot pirošova mākslu ar teātra humoru, skatītājs tiks aizrauts stāstā par ugunīgu mīlestību, greizsirdību un romantiku.

10. Juris Āzers un Guntars Freibergs

Sitaminstrumentālistu duets Juris Āzers un Guntars Freibergs kopā muzicē kopš 2016. gada festivāla "Sansusī", kurā koncentrējās uz japāņu komponistu mūziku. Pērnruden duets pārsteidza ar spožo saspēli Jaunās mūzikas festivālā "Arēna" koncertprogrammā "Texture of Groove", par kuru abi mākslinieki tika nominēti 2018. gada Lielās mūzikas balvai kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī".

11. Aivas Birbeles stendaps

Kā atzīst "Sieviešu stendapa" zvaigzne, dramaturģe Aiva Birbele, viņa sasniegusi vecumu un viedumu, kad vairs nav, ko zaudēt, tāpēc atklāti runā par visu, kas sievietes dzīvē svarīgs, – par vīnu, vīriešiem un vēl citām lietām un vietām, kas ir un nav ar burtu "V". 

Ar visu festivāla programmu un katras performances norises laiku var iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!