Kultūra
15.01.2014

10 lubenes, kas jāizlasa pirms/pēc filmas noskatīšanās 2014. gadā

Komentē
0

Šis saraksts ir domāts cilvēkiem, kuri pēc grāmatas izlasīšanas ar baudu skatās tās ekranizējumu. Un tādu nav daudz. Visbiežāk tāpēc, ka ir grūti pieņemt vienkāršojumu, kuram būs pakļauts ikviens ekranizēts romāns, jo pat netipiski garā filmā nav iespējams ietilpināt visas detaļas, bet pats galvenais – lasīšanas pieredzi. Tāpēc apzināti un ar nolūku lasīt grāmatas pirms filmas pirmizrādes ieteicams vienīgi divos gadījumos – ja ir jānovērtē, kā filmas radošā grupa tikusi galā ar uzdevumu, vai arī – ja uz filmu jūs nemaz negrasāties iet. Taču fakts, ka attiecīgā grāmata ir kļuvusi par pamatu filmai, jau vien nozīmē to, ka tajā ir aizraujošs sižets. Iespējams, Holivudu neinteresē laba literatūra, taču tai noteikti ir vajadzīgi labi stāsti. Tamdēļ, ja gribas paīsināt garos ziemas vakarus ar lasāmvielu – varbūt ne obligāti ļoti labu, bet aizraujošu gan –, ir vērts noskaidrot, kuru grāmatu ekranizējumus gatavo kinoindustrija.

 

Rišela Mīda "Vampīru akadēmija", apgāds "Zvaigzne ABC", 2011-13, latviešu valodā tulkojusi Laura Dreiže

Marka Votersa filma "Vampire Academy" ASV kinoteātros skatāma no 14. februāra.

Kam varētu patikt: "Krēslas" un "Harija Potera" faniem.

Par ko ir grāmata: 17 gadus vecā pusvampīru meitene Roza Sv. Vladimira akadēmijā mācās cīnīties ar ļaunajiem, nemirstīgajiem vampīriem, lai varētu aizsargāt savu labāko draudzeni, vampīru princesi Lisu. Mācību procesā viņa ieskatās savā instruktorā Dmitrijā, lai arī jebkādas "ārpusklases nodarbības" ir aizliegtas. Brīdinām – sērijā ir sešas grāmatas.

Džons Grīns "Mūsu zvaigžņu vaina", apgāds "Zvaigzne ABC", 2014, latviešu valodā tulkojis Ingus Macats

Džoša Būna filma "The Fault in our Stars" uz ASV ekrāniem no 6. jūnija.

Kam varētu patikt: Stīvena Čboska romāna "Čārlijs, malā stāvētājs" jeb "The Perks of Being a Wallflower" cienītājiem.

Par ko ir grāmata: 14 gadus vecā Heizela ir neārstējami slima ar vēzi, un meitenes neilgais mūžs tuvojas izskaņai. Tomēr viņas dzīve krasi mainās, kad ar vēzi slimo bērnu atbalsta grupā viņa satiek Augustu Votersu.

Romānu slavē gan kritiķi, gan citi rakstnieki, un daži pat uzskata, ka šai grāmatai noteikti jākļūst par jauniešu literatūras kanona daļu.

Markuss Zusaks "Grāmatu zagle", apgāds "Zvaigzne ABC", 2013, latviešu valodā tulkojusi Māra Poļakova

Braiena Persivala filma "The Book Thief" uz ASV ekrāniem no 2013. gada 27. novembra.

Kam varētu patikt: Džona Boina romāna "Zēns strīpainā pidžamā" lasītājiem.

Par ko ir grāmata: Romāna darbība notiek 1939. gadā nacistiskajā Vācijā. Līžele, deviņus gadus veca meitene, dzīvo pie audžuvecākiem Himmelštrāsē. Viņas tēvs un māte ir aizvesti uz koncentrācijas nometni. Kā liecina grāmatas nosaukums – Līžele zog grāmatas. Stāstu par viņu un par Himmelštrāses iedzīvotājiem izstāsta Nāve. Kā recenzijā atzīst Lāsma Ģibiete, ""Grāmatu zagle" ir darbs par cilvēcību, humānismu un tā nozīmi".

Gilliana Flinna "Dark Places", latviski pagaidām nav publicēta

Franču režisora Žila Pakē-Brenēra filma "Dark Places" ASV uz ekrāniem no 1. septembra.

Kam varētu patikt: Tumšu kriminālromānu cienītājiem.

Par ko ir grāmata: Libijai Dejai bija septiņi gadi, kad viņas māti un divas māsas noslepkavoja "sātaniskā rituālā" viņu pašu mājā. Laimīgā kārtā viņai izdevās izglābties, un vēlāk tiesā viņa liecina, ka slepkava bija viņas 15 gadus vecais brālis Bens. Pēc 25 gadiem Bens joprojām ir cietumā, bet Libija iztiek no mazumiņa, ko viņai sniedz kādreizējo labvēļu nodibinātais fonds. Taču viss mainās, kad viņu uzmeklē amatieru izmeklētāju grupa, kas apsēsta ar slaveniem noziegumiem. Ticot, ka Bens nav vainīgs, "Slepkavību klubs" mēģina izdibināt no Libijas informāciju par notikušo, tikmēr Libija nolemj gūt labumu no savas traģiskās bērnības. Par samaksu viņa sazinās ar cilvēkiem, kas bija saistīti ar briesmīgo nakti, un atskaitās "Slepkavību kubam". Pakāpeniski atklājas neiedomājamais, un Libija nonāk jau zināmā situācijā – viņai jābēg no slepkavas.

Veronika Rota "Citādie", apgāds "Zvaigzne ABC", 2013, latviešu valodā tulkojusi Laura Dreiže

Nīla Burgera filma "Divergent" uz ekrāniem ASV no 21. marta.

Kam varētu patikt: "Bada spēļu" un Stefānijas Meieres "Klejotājas" lasītājiem.

Par ko ir grāmata: Nākotnes Čikāgas sabiedrība, kurā mīt Beatrise, ir sadalīta piecās kopienās. Katrā no tām tiek atzīts un attīstīts tikai viens tikums. Taisnprāši lepojas ar godīgumu, Nesavtīgie – ar pašaizliedzību, Drošsirži – ar drosmi, Sirsnīgie – ar miermīlību un Mācītie – ar gudrību. Sasniedzot sešpadsmit gadu vecumu, katram pusaudzim ir jāizvēlas kopiena, kurā tiks pavadīts viss mūžs. Uzgriežot muguru ģimenei, Beatrise dodas ceļojumā, nolēmusi atrast vietu, kur viņa patiešām jutīsies piederīga. Taču smagākās izvēles vēl ir tikai priekšā.

Džeimss Dašners "Labirinta gūstā", apgāds "The White Book", 2013, latviešu valodā tulkojis Jānis Balodis

Vesa Bolla filma "The Maze Runner" ASV kinoteātros būs skatāma no 19. septembra.

Kam varētu patikt: Distopiju cienītājiem.

Grāmatas galvenais varonis Tomass pamostas liftā un no iepriekšējās dzīves neatceras neko, izņemot savu vārdu. Viņš nonāk Klajumā – slēgtā sabiedrībā, kur dzīvo aptuveni 50 zēnu. Klajumu ieskauj Labirints – gigantisku sienu mudžeklis, kas katru vakaru sakļaujas, noslēdzot zēnus no ārpasaules un briesmīgiem pusdzīvniekiem-pusrobotiem, kas patrulē labirintā. Arī zēni nezina, kā viņi tur nokļuvuši un kas noticis ar ārpasauli. Tomēr Tomass ir ar mieru riskēt ar visu, lai noskaidrotu patiesību.

Sūzena Kolinsa "Zobgaļsīlis", apgāds "Zvaigzne ABC", 2010, latviešu valodā tulkojusi Ieva Elsberga

Frensisa Lorensa filma "The Hunger Games: Mockingjay" tiek gatavota iznākšanai uz ekrāniem divās daļās, pirmā daļa 2014. gada 21. septembrī, otrā daļa – 2015. gadā.

Kam varētu patikt: Visdrīzāk viņi jau ir izlasījuši visu "Bada spēļu" triloģiju.

Par ko ir grāmata: Romāna galvenā varone Katnisa nonāk, kā izrādās, tomēr eksistējošā 13. apgabalā, kas atrodas pazemē un kur tiek plānots apvērsums. Apgabala galva Elma Koina ir nolēmusi gāzt Kapitoliju, un Katnisa viņai ir vajadzīga kā simbols dumpim, revolūcijai, karam pret nīsto prezidenta Snova varu, lai uzmundrinātu un pārliecinātu dumpiniekus visā Panemas valstī. Sacelšanās veiksme atkarīga no Katnisas gatavības uzņemties atbildību par neskaitāmām dzīvībām un izmainīt Panemas nākotnes kursu. Lai to izdarītu, viņai jāpārvar naida un riebuma jūtas. Viņai jākļūst par dumpinieku Zobgaļsīli.

Luisa Lorija "Devējs", apgāds "Zvaigzne ABC", 2012, latviešu valodā tulkojusi Kristīne Fīrere

Filipa Noisa filma "The Giver" uz kinoekrāniem ASV no 15. augusta.

Kam varētu patikt: Tiem pašiem, kam patīk Hakslija "Jaunā brīnišķīgā pasaule", Ketrīnas Patersonas "Tilts uz Terabitiju". Patiks arī "Bada spēļu" faniem.

Par ko ir grāmata: Jonas pasaule ir ideāla. Viss tiek kontrolēts. Nav ne kara, ne sāpju. Tiesa, nav arī izvēles iespēju. Katram cilvēkam ir noteikta loma sabiedrībā, kas viņam jāpilda visu mūžu. Jonam aprit 12 gadu, un viņam tiek uzticēts īpašs un grūts pienākums – zēnam jākļūst par nākamo, pie kura glabājas visas senatnes atmiņas – gan par prieku un īstu laimi, gan par sāpēm un ciešanām.

Rons Rešs "Serīna", latviski pagaidām nav publicēta

Sūzanas Biēras filma "Serena" Francijā un Nīderlandē būs skatāma no septembra.

Kam varētu patikt: Frensisa Skota Ficdžeralda uzticamajiem lasītājiem. Ja jūs aizrāvāties, lasot "Lielo Getsbiju" un "Ir maiga nakts", visdrīzāk patiks arī "Serīna".

Par ko ir grāmata: Ir 1929. gads, un jaunlaulātie Džodžs un Serīna Pembertoni dodas uz Ziemeļkarolīnas kalniem, kur plāno uzcelt kokrūpniecības impēriju. Serīna nejūtas ērti kalnos, savukārt Džordžs tur nav pirmo reizi – tepat mīt arī viņa ārlaulības bērns. Tomēr Serīna ātri vien pierāda, ka var tikt galā ar dzīvi mežonīgajā apvidū un kopā ar vīru bez žēlastības pieveic ikvienu, kas viņus apdraud. Kad jaunā sieviete uzzina, ka viņai nevar būt bērnu, viņa nolemj nogalināt Džordža ārlaulības dēlu. Džordžs cenšas aizsargāt savu otro ģimeni, un Pembertonu laimīgā laulība sāk irt pa vīlēm.

Niks Hornbijs "Ilgais lejupceļš", latviski pagaidām nav publicēta

Paskāla Šomēla filma "A Long Way Down" iznāk Lielbritānijā 4. martā.

Kam varētu patikt: Melnā humora cienītājiem.

Par ko ir grāmata: Četri svešinieki Vecgada vakarā satiekas uz kādas Londonas augstceltnes jumta, kas sevišķi pievelk pašnāvniekus. Četrotni veido brokastu televīzijas raidījuma vadītājs Mārtins Šarps, kas pusmūžā iekūlies kādā pavisam nesmukā skandālā, zaudējot darbu un ģimeni, ārkārtīgi ticīgā Morīna, kas viena audzina dēlu invalīdu, neiejūtīga pusaudze Džesa, kurai nav ne draugu, ne siltu attiecību ar ģimeni, un kāds amerikāņu mūziķis, kuram nesen izjukušas gan attiecības draudzeni, gan viņa grupa, un tagad viņš spiests izvadāt picas. Pašnāvnieki izveido savdabīgu atbalsta grupu, piekrītot atlikt izšķirošo soli uz vēlāku laiku. Neraugoties uz padrūmo tematiku, grāmata ir ļoti smieklīga.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!