Foto: Annemarija Gulbe, no sērijas "LOVE RE – SEARCH", 2018
 
Aktualitātes
03.05.2019

10 Baltijas mākslinieki, kas meklē jaunus ceļus fotogrāfijā

Komentē
3

Šogad "Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019" ietvaros ar balvu "Meklējam jauno fotogrāfijā!" trešo reizi ticis godalgots ekspertu vērtējumā interesantākais Baltijas jaunais fotomākslinieks. Pašlaik ISSP Galerijā skatāma balvas laureātes Annijas Muižules izstāde "Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā", taču finālam žūrija bija izvirzījusi 10 daudzsološus māksliniekus, kuru darbus piedāvajam novērtēt arī jums.

Annija Muižule, no sērijas "Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā", 2016–2018

Annija Muižule (1992) ir latviešu māksliniece un pētniece, kas patlaban dzīvo un strādā Nīderlandē. Studiju laikā Hāgas Karaliskās mākslas akadēmijas Fotogrāfijas programmā Muižule pievērsās attēlu tapšanas procesam, kā arī sāka pētīt cilvēka spēju robežas aptvert vizuālo kultūru milzīgajā informācijas pārbagātībā.

Āps Tepers (Aap Tepper), no sērijas "Displaced Time", 2018 (turpinās)

Āps Tepers (1991) ir vizuālais mākslinieks, kurš dzīvo Tallinā, Igaunijā. Viņu interesē vizuālās kultūras subjektivitāte un savā darbu sērijā viņš izmanto gan paša uzņemtās fotogrāfijas, gan attēlus no sociālajiem tīkliem un citām vietnēm, lai pētītu atmiņas fenomenu un tā saistību ar telpu un fotogrāfisku reprezentāciju digitālās kultūras kontekstā.

Lēna Kīpli (Mari-Leen Kiipli), no sērijas "Passiflora", 2017

Lēna Kīpli (1988) ir vizuālā māksliniece no Igaunijas. Šajā projektā viņa izmanto dabai veltītu dokumentālo filmu principus, veidojot personisku tikšanās ainavu, kurā kinematogrāfiski fragmenti sadzīvo ar attēliem un ved skatītāju īpašā pastaigā cauri vēlmju tīklojumam.

Hedi Janso (Hedi Jaansoo), no sērijas "Fears, frailties, beauties, knots and almost nothing", 2018

Hedi Janso (1989) ir vizuālā māksliniece no Igaunijas, un projektā "Fears, frailties, beauties, knots and almost nothing" viņa līdzās fotogrāfijām izmanto mājās atrodamus materiālus (lamināta grīdas fragmentus, diegus, dziju, tekstilizstrādājumus u.c.). Viņas darbi runā par vājumu, nedrošību un spriedzi, ar ko autore pati saskaras ikdienā.

Vitauts Kumža (Vytautas Kumža), no sērijas "Don't fall in love with a prop", 2018              

Vitauts Kumža (1992) ir lietuviešu vizuālais mākslinieks, kurš pašlaik dzīvo un strādā Amsterdamā. Iedvesmojoties no komerciālās fotogrāfijas un izmantojot kolāžas tehniku, autors skatītājus vienlaikus maldina un aicina atšifrēt darbu nozīmi. Lai gan nereti viņa attēli reprezentē telpiskas konstalācijas, kas atgādina skulptūras, viņa kameras perspektīva ir divdimensionāla, radot asociāciju virknes amplitūdā no mūsdienu modes fotogrāfijas līdz sirreālistu avangardam.

Kotrina Ula Kiliulīte (Kotryna Ula Kiliulyte), no sērijas "Impossible Colonies", 2017 (turpinās)

Kotrina Ula Kiliulīte (1986) ir lietuviešu vizuālā māksliniece, kas savā darbā apvieno fotogrāfiju un skulpturālos objektus, pētot alternatīvus scenārijus dažādiem pagātnes notikumiem.

Reinis Lismanis, no sērijas "Trial and Error", 2016-2018 (turpinās)

Reinis Lismanis (1992) ir latviešu vizuālais mākslinieks, kas pašlaik dzīvo un strādā Londonā. Šajā sērijā autors eksperimentē ar fotogāfijas tapšanas procesu, kas nereti noved pie negaidītiem un neparedzamiem rezultātiem. Apvienojot fotogrāfijas, video un instalāciju tehnikas, viņš reflektē par fotogrāfijas ražošanas sabrukumu, kas paver iespēju jauniem, inovatīviem efektiem.

Georgs Avetisjans, no sērijas "Krunk. The crane that flew over the fatherland" / "Krunk. Dzērve, kas pārlidoja tēvzemi", 2005 (turpinās)

Georgs Avetisjans (1985) ir armēņu izcelsmes latviešu fotogrāfs, kurš vizuālo detaļu un tekstu piesātinātajos projektos pievēršas savām saknēm – gan Kaltenei, no kuras viņš nācis, gan Armēnijai, ar ko mākslinieku saista viņa tēva dzimta. Viņš interesējas par daudzslāņainu, pētniecībā balstītu stāstniecību par mūsdienās aktuāliem jautājumiem, skatot tos vēsturiskā un etnogrāfiskā kontekstā, balansējot starp poētismu un dokumentālismu. Interesējas arī par grāmatu dizainu un grāmatu kā mākslas priekšmetu.

Paula Jansone, no sērijas "The Pearls of the Atlantic" / "Atlantijas pērles" 2018

Paula Jansone (1993) ir latviešu vizuālā māksliniece. "The Pearls of the Atlantic" ir viņas pirmais fotoprojekts. Tajā skatāmi viņas vērojumi un iespaidi, kopā ar vecvecākiem ceļojot pa Madeiru, kas saukta par "Atlantijas pērli".

Annemarija Gulbe, no sērijas "LOVE RE – SEARCH", 2018

Annemarija Gulbe (1997) ir latviešu vizuālā māksliniece. Autores izpētes objekts ir viņas vienaudži, viņu izklaides, romantikas un savstarpējo attiecību izpausmes.

Rīgas Fotogrāfijas biennāles balva "Meklējam jauno fotogrāfijā!" dibināta ar mērķi atklāt un izcelt Baltijas jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu. 2019. gadā balva tika pasniegta trešo reizi.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
3

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!