Notikums
17
Jul
10:00

Izstāde "Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013"

Komentē
0
Atgādināt

No 30. jūnija līdz 30. septembrim Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā Palasta ielā 4 apskatāma izstāde "Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013".

Izstādē "Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013" apskatāmas daudzveidīgas nozīmīgas Dziesmu svētku vēstures liecības no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma, bet tikai Dziesmu un Deju svētku laikā, līdz 8. jūlijam, eksponēta unikālā relikvija – Pirmo Vispārējo latviešu Dziedāšanas svētku "Līgo" karoga oriģināls. Šis leģendārais karogs darināts 1873. gadā Vācijas pilsētā Leipcigā J. A. Hītela karaliskajā galma karogu darbnīcā pēc Rīgas Latviešu biedrības pasūtījuma par 18 latviešu sieviešu ziedotajiem līdzekļiem. Šī karoga likteņstāsts ir nesaraujami saistīts ar visas tautas likteņstāstu.

Izstāde sniedz reto iespēju aplūkot vienkopus dažādās Dziesmu svētku relikvijas – dalībnieku un diriģentu nozīmes, dziesmu karu godalgas un pirmo reizi – pēc Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas darinātos Dziesmu svētku karogus, kuri piesātināti ar īpašu radošo enerģiju. Piemēram, 1990. gada XX Vispārējo latviešu Dziesmu svētku karogs, kura veidotāji ir Ilmārs Blumbergs un Ausma Apša, kā arī 1998. gada XXII Vispārējo latviešu Dziesmu un XI Deju svētku karogs, kura autori ir Inese Mailīte un Andrejs Apinis. Izstādē apskatāmās Dziesmu svētku dalībnieku krūšu nozīmes, ietverot simbolisku vēstījumu, tikušas darinātas no zelta, sudraba, baltmetāla, dažas ietvertas krāsainu lenšu rozetēs. Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja krājumā glabājas Dziesmu svētku vēstures liecības, sākot jau no pirmajiem novadu dziesmu svētkiem Dikļos 1864. gadā līdz pat XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu svētkiem Rīgā 2013. gadā.

Izstādes "Dziesmu svētku relikvijas. 1873–2013" veidotāji – RVKM Krājuma nodaļas vadītāja Anita Gailiša, RVKM Numismātikas un dārgmetālu nodaļas vadītāja Inita Dzelme, māksliniece – Antra Augustinoviča.

Muzeja darba laiks: katru dienu 10-17.

 

 

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!