Aktualitātes
24.12.2017

Zviedrija plāno kā izvarošanu klasificēt arī seksu bez skaidri izrādītas piekrišanas

Komentē
1

Ja likumprojekts stāsies spēkā, Zviedrijā kā izvarošana varētu tikt klasificēts arī seksuāls akts, pirms kura kāda no pusēm nav devusi mutisku piekrišanu vai skaidri demonstrējusi vēlmi iesaistīties seksuālā kontaktā, vēsta "The Guardian".

Pašreizējos likumos termins "izvarošana" ietver lielu daudzumu seksuālu noziegumu, kas var būt un var nebūt notikuši draudu vai vardarbības ietekmē. Jaunais likumprojekts, ko plānots pieņemt nākamgad, paredz, ka izvarotājus varēs notiesāt arī gadījumos, ja nav konstatēta vardarbība vai vardarbības draudi, bet otra puse nav devusi savu piekrišanu.

Izabella Lēvina, Zviedrijas premjerministra vietniece, paudusi, ka nesenā #MeToo (latviski #EsArī) kampaņa, kas vērsās pret seksuālo vardarbību, parādījusi, ka pastāv nepieciešamība pēc šāda likumprojekta, savukārt Zviedrijas premjerministrs Stēfans Levēns vērsies pie izvarošanas upuriem, sakot: "Sabiedrība stāv jūsu pusē".

Sabiedrībā aktualizējoties jautājumam par seksuālo uzmākšanos, Zviedrijas valdība sākusi strādāt pie tā, lai padarītu likumus efektīvākus cīņā pret seksuāliem uzbrukumiem un izvarošanām. Jaunais likumprojekts ir viena no vairākām iniciatīvām, kuru mērķis ir likt "upuru intereses pirmajā vietā" un "mainīt sabiedrības attieksmi un vērtības," norādīja Levēns.

Valdība plāno arī vairākus citus pasākumus, tostarp uzlabot upuru atbalsta dienestus, likumus pret seksuālu izmantošanu un cilvēku kontrabandu, aizliegt seksuālu pakalpojumu pirkšanu ārvalstīs un palielināt cietumsodus likumpārkāpējiem.

Lai izskaustu vīriešu vardarbību pret sievietēm, izstrādāts plāns desmit gadiem.

Izmaiņas likumos nozīmēs arī lielāku slodzi policijai, tādēļ valdība piešķīrusi tai papildu finansējumu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!