Aktualitātes
29.02.2012

Žurnāls "London Review of Books" publicēs Brontē "mājas darbu"

Komentē
0

Angļu literārais žurnāls "London Review of Books" nākamajā numurā publicēs Šarlotes Brontē stāstu, ko tā mācību nolūkos rakstīja savam beļģu skolotājam Konstantīnam Ežē.

Stāsts "L'Ingratitude" (Nepateicība) rakstīts gramatiski "oriģinālā" franču valodā, un tas ir pirmais zināmais mājas darbs, ko angļu rakstniecei uzdeva Ežē.

Manuskriptu Briseles Marimonas karaliskajā muzejā atradis arhivārs un Brontē speciālists Braiens Brakens.

"Visādā ziņā apdāvinātais un aizrautīgais skolotājs uzdeva [Šarlotes māsai] Emīlijai un Šarlotei mājas darbu, kas bija balstīts uz klasē apgūtajiem tekstiem," žurnālā "London Review of Books" raksta Brakens. "Viņām bija jāuzraksta esejas franču valodā, kas sabalsojās ar šiem modeļiem, un varēja pašas izvēlēties savu tematiku."

"Stāsts "L'Ingratidue" bija pabeigts īsi, pirms Šarlote ieradās Briselē, un tas ir pirmais zināmais no 30 mājasdarbiem, ko māsas rakstīja Ežē."
"Tajā ir vairākas kļūdas, nepareizi uzrakstīti vārdi un nepareizi izmantoti laiki. Viņš (Ežē) atdeva esejas rūpīgi izrediģētas. Diemžēl uz šī stāsta eksemplāra nav nekādu komentāru," piebilda Brakens.

Stāsts ir sarakstīts 1842.gadā 16.martā. Tas vēsta par jaunu, bezrūpīgu žurku, kas aizbēg no tēva uz laukiem piedzīvojumu meklējumos, taču ņem nelabu galu. Fabulai līdzīgais stāsts pretnostata tēva gādību viņa nepateicīgās atvases neapdomībai. Pēc Brakena domām, iespējams, Brotnē iedvesmojās no Žana Lefontēna.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!