Aktualitātes
07.08.2012

Zinātnieki atklājuši smadzeņu daļu, kas uztver ironiju

Komentē
0

Franču zinātnieki ar magnētiskās rezonanses palīdzību fiksējuši noteiktu smadzeņu apgabalu, kas atbild par ironijas uztveršanu, ziņo žurnāls "NeuroImage". Šo smadzeņu daļu zinātnieku vidū dēvē par "ToM tīklu" (Theory of Mind network), un pēc dažādiem eksperimentiem atklājies, ka tā aktivizējas ironijas uztveršanas brīdī.

"Theory of Mind” jeb apziņas teorija paredz, ka cilvēki piedēvē citiem cilvēkiem dažādus uzskatus, nodomus un emocijas, to skaitā arī ironiju. "ToM tīkls" ir smadzeņu reģions jeb dažādu smadzeņu reģionu tīkls, kura darbība attaisno šīs teorijas pamatnostādnes.

Veicot eksperimentu, zinātnieki sagatavoja stāstus, kurus iespējams uztvert divos veidos – tieši vai ironiski. Piemēram, vienā no stāstiem kāda operdziedātāja saka savai kolēģei: "Šovakar gan mēs lieliski uzstājāmies", un atkarībā no tā, kā lasītājs uztvēris stāstu kopumā, operdziedātājas izteikumu bija iespējams saprast vai nu ironiski kā neveiksmi, vai arī tieši – kā panākumu. Pētnieki bija precīzi paredzējuši, ka attiecīgā smadzeņu daļa uzrādīs lielāku aktivitāti tad, ja lasītājs izteikumu uztvers ironiski.

Vienlaikus zinātnieki nevar droši apgalvot, ka tikai un vienīgi šī smadzeņu daļa ir atbildīga par ironiju, tomēr ir skaidrs, ka zināma funkcija ironijas uztveršanā tai ir. Pamatojoties uz šiem atklājumiem, turpmāk zinātnieki centīsies noskaidrot, vai, mākslīgi stimulējot šo reģionu, ir iespējams panākt to, ka cilvēki, kuri dabiski neuztver ironiju, to tomēr spētu saprast.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!