Publicitātes attēls
 
Aktualitātes
26.07.2018

Ziedonis, "Eolika" un Rīgas kinostudija – Doma dārzā izrādīs 60.-70. gadu kinohronikas

Komentē
0

Šodien, 26. jūlijā, Doma dārzā notiks trešais brīvdabas kinoseanss no četru pasākumu cikla "Tā ir dzīve, tas ir kino", piedāvājot ieskatīties pagājušā gadsimta 60. un 70. gadu kinohronikās – laikā, kad māksla, mūzika, teātris, kino un literatūra galvenokārt saistījās ar ideālu par radošas domas brīvību, un formas meklējumi un eksperimenti mākslā bija šīs brīvības izpausmes veids.

Seansam dots nosaukums "Ekonomikai jābūt ekonomiskai", iezīmējot emocionālo un psiholoģisko līdzenumu bez īpašiem satraukumiem un radikāliem pavērsieniem – pēc 60. gadu enerģijas uzplūdiem viss noslāpēts un virmo sajūta, ka tā būs mūžīgi. Interesanti, ka kinohroniku teritoriju ne mazākajā mērā neskar mākslinieciskie meklējumi, kurus tie paši autori jau kopš 60. gadiem izmēģina dokumentālajā kino, toties pieaug kinožurnālu tematiskā daudzveidība, attīstoties dažādu nosaukumu sērijām, kas domātas dažādām auditorijām.

Valsts Kinofotofonodokumentu arhīva krājuma digitalizētajās kinohronikās ataino spilgtas latviešu personības – mākslinieku Konrādu Ubānu, rakstnieku Imantu Ziedoni, aktrisi Elzu Radziņu un citus, kā arī ievērojamus kultūras procesus Padomju Latvijā – dzejas dienas, popgrupu "Eolika", Rīgas kinostudijas darbu pie mākslas filmu veidošanas. Neizpaliek arī intensīvā industrializācijas programma – Rīgas dīzeļu rūpnīcas produkcijas dažādošana, Daugavpils sintētiskās šķiedras kombināta būvdarbi, Daugavpils elektroinstrumentu rūpnīcas jaunā korpusa izveide, Rīgas mūzikas instrumentu rūpnīcas labiekārtošana.

Pirms seansa ar ievadlekciju uzstāsies vēsturnieks Vents Zvaigzne, kurš ir arī filozofijas un dabaszinātņu entuziasts, darbojies grāmatu izdošanā un reklāmā, un ir žurnāla "Ilustrētā Zinātne" galvenais redaktors.

Visos seansos ieeja bez maksas, seansu sākums 22:30.

Filmu programmu atbalsta Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un uzņēmums "Conexus Baltic Grid", organizē biedrība "Ascendum", ar saturu piepilda Nacionālais Kino centrs un Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvs.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!