Komentārs
18.07.2013

Zeķes sandalēs

Komentē
53

Zeķes sandalēs un iešļūcenēs. Nē! Nē! Un vēlreiz – nē! Šo punktu vajadzētu izziņot ik vakara "Panorāmā" un ik rīta radio pārraidēs 21 dienu pēc kārtas, lai beidzot vīriešiem "noseivojas cietajā diskā"... [1][2] Runā, ka neviens puisis sandalēs nekad neesot dabūjis meiteni. Pasaules vēsturē [3]. Kas šeit ir tik grūti saprotams? Sandales nav domātas, lai vilktu ar zeķēm jeb otrādi – zeķes ar sandalēm. Kā tas vispār var ienākt prātā? [4] Sievietes kliedz un valda riebīgu zosādu, redzot vīrieti sandalēs un melnās zeķēs [5]. Zeķes un sandales, piedodiet, bet joprojām nekādi neiet kopā [6].

Šie ir citāti no dažiem rakstiem, kuros spriests par vīriešu ģērbšanās un uzvedības jautājumiem. Tā nav nejaušība, nav arī topu sastādītāju iziešana no situācijas, kad kārtējā sastādītajā rakstā kaut kā ir jāaizpilda pēdējās dažas vietas, bet ideju ir aptrūcies. Tas tiek teikts ar dziļu, neievainojamu pārliecību, ar patiesu sašutumu. Stila padomos un vienkārši sieviešu pārdomās par dzīvi zeķes sandalēs parasti parādās kā viens no pirmajiem, viens no visbriesmīgākajiem labas uzvedības pārkāpumiem, ko vīrietis var paveikt. Tas tiek ievietots vienā līmenī ar necenzētas leksikas lietošanu, nemazgātu vai saburzītu apģērbu, kā arī treniņtērpu lietišķas vai romantiskas tikšanās laikā.

Es to lasu un brīnos. Protams, stila padomos neviens nemēdz aizrauties ar skaidrošanu, bet tieši šis punkts no visiem man vienmēr ir šķitis visiracionālākais. Kas pēkšņi var būt tik visaptveroši pretīgs šo divu apģērba gabalu salikumā? Kā var tik droši apgalvot, ka nevis neveiksmīgs zeķu modelis vai nesaderīga krāsu vai stilu kombinācija, bet gan pats fakts jebkurā tā izpausmē pelna agresīvu noraidījumu? Pārliecības spēks un nelokāmība atgādina minireliģiju, kuras galvenais kults ir dažas reizes gadā legāli izlādēt uzkrājušās dusmas un naidu.

Var ļoti labi saprast, kādēļ sandales ir neadekvāti vilkt, ja mugurā ir uzvalks. Nestrīdos, ka pie eleganta un smalka uzvalka noteikti nepiestāv apavi ar biezu zoli, kā arī par to, ka kaklasaitei piemērotākais garums ir tieši līdz jostasvietai. Es saprotu, kādēļ pie tumša apģērba nevar vilkt gaišas zeķes un otrādi. Nav jāskaidro, kādi ir izdilušu, izstaipītu bikšdibenu vai vaļēju bikšupriekšu trūkumi. Tie visi ir uzskatāmi trūkumi, kas ir balstīti saskanīguma principos – saskanīgumā starp dažādiem apģērba elementiem vai saskanīgumā starp apkārtējo vidi, starp sarunas mērķiem un apģērbu. Disharmonija to starpā novērš sarunbiedra uzmanību, tā traucējot saziņā. Bet zeķes sandalēs??? Kas ir tas principiālais pirmkustinātājs, kas neļauj pietuvināt vienu otram tuvāk par metru?

Šķiet, vienīgais racionālais arguments, ko šajā sakarā esmu dzirdējis – ja ir pietiekami silts, lai vilktu sandales (un pārāk karsts, lai vilktu slēgtos apavus), tad zeķes nav nepieciešamas. Bet vai tiešām starp basām kājām sandalēs un slēgtiem apaviem jebkāds starpposms ir uzskatāms par lieku? Ar līdzīgu pārliecību varētu apgalvot, ka, ja ir pārāk silts, lai valkātu ādas jaku, tad ir arī pietiekami silts, lai staigātu peldkostīmā.

Vienlaikus es saskatu vairākus būtiskus racionālus un estētiskus pretargumentus, kas liek aizdomāties, ka zeķes kopā ar sandalēm noteiktos gadījumos varētu būt tīri prātīga un pamatota izvēle.

Vispirms, tie ir izskata argumenti. Ne katram cilvēkam basas kājas ir glītas. Tām var būt nepatīkama krāsa, pirkstu vai nagu deformācijas, uzkrītoši pamanāmi asinsvadi vai līdzīgas īpatnības. Varbūt kājai ir noberzta āda un uzlikts plāksteris. Galu galā, varbūt tajā dienā ir ieplānots pastaigāties pa karstām, bet putekļainām vietām, kur kājas akurāt reizi pusstundā nav iespējams nomazgāt. Kājas šajā gadījumā kļūst netīras gan ar, gan bez zeķēm, tomēr, ja tās būs zeķēs, putekļi nebūs tik uzkrītoši redzami.

Otrkārt, vēl svarīgāk varētu būt ieklausīties higiēniskajos apsvērumos. Kāju pēdas ir īpaši jūtīgas pret dažādām ādas slimībām, tās ir arī viena no svīstošākajām ķermeņa daļām. Auduma slānis pasargā ādu no mehāniskiem kairinājumiem, berzes.

Manuprāt, problemātiskāks šajā gadījumā ir jautājums par sandalēm vispār. Nenoliegšu – lielākā daļa vīriešu sandaļu ir tīri funkcionāls objekts, kam ar eleganci vai gaumi nav nekā kopīga. Lai kādos apstākļos un vienalga ar ko kopā tās vilktu – tik un tā gaumīgu izskatu iegūt gandrīz vai nebūs iespējams. Tādēļ man saprotamāka būtu noraidoša attieksme pret sandalēm kopumā. Bet, ja tomēr ir izdevies atrast tīri elegantu sandaļu modeli un pielāgot tām krāsai un izskatam atbilstošas zeķes, vai tiešām sievietēm nemainīgi ir jākliedz un jāvalda zosāda, ieraugot tādu salikumu?

Kāds latviešu blogotājs, kurš gan uzreiz drošības dēļ norāda, ka zeķes ar sandalēm pats nevelkot, pievērš uzmanību bezgaumības izpausmēm sieviešu apģērbā, kas būtu pelnījušas ne mazāku nosodījumu. Sak, ja jau piekasāmies vīriešiem, tad dots pret dotu. Lūk, problēma – apakšveļas krūšturu lencītes, kas ir izliktas visu apskatei. Jā, tieši ikdienā lietojamu apakšveļas krūšturu, kas ir baltā vai citā krāsā un netiek saskaņoti ar apģērbu. Parasti tiem vēl ir redzami dažādi lētas plastmasas elementi [7]. Ievērojiet, atšķirībā no zeķēm sandalēs iebildumi šeit nav vērsti pret lencītēm principā, bet gan ļoti konkrēti – pret nesaskaņotību, pret pārāk privāta un pat vulgāra kontekstu radīšanu. Ja zeķes ir ikdienišķs apģērba elements, kam diez ko nepiemīt intīms un privāts raksturs, tad ar krūšturiem ir pavisam citādi. Noteiktos apstākļos novilkt apavus un pastaigāties zeķēs nav tāds stila pārkāpums, kā sievietei palikt vienā krūšturī. Un tomēr – vai katra sieviete, kura ir gatava kliegt un slēpt savu zosādu, ieraugot vīrieti zeķēs un sandalēs, pati nekad un nekādā gadījumā nepieļautu līdzīgu stila pārkāpumu?

Kur aug kājas patiesajiem nepatikas cēloņiem pret zeķēm sandalēs? Nereti gadās, ka turpina pastāvēt nerakstīti likumi, kaut to iemesli sen jau ir zuduši. Piemēram, pirms simts gadiem publiska kāju atsegšana pretējā dzimuma priekšā tika uzskatīta par nepieņemamu. Ja sieviešu mode kopš tā laika ir piedzīvojusi strauju un acīmredzamu evolūciju, tad vīriešu apģērbs ir mainījies daudz mazāk. Iespējams, pret zeķēm sandalēs vērstais sašutums ir viktoriānisma laikmeta morāles normu atlieka, varbūt pat pēdējā, kas joprojām pastāv ģērbšanās norādēs.

Interesanti, ka arheoloģiskie pētījumi atklāj – Romas impērijas laikmetā zeķu valkāšana sandalēs ir bijusi izplatīta parādība [8]. Senākais zināmais zeķu pāris ir atrasts Ēģiptē, tās ir valkājuši tur dzīvojušie grieķi pirms apmēram 2500 gadiem. Tām ir padziļinājums starp īkšķi un pārējiem pirkstiem, kas liecina, ka tās ir bijušas paredzētas valkāšanai iešļūcenēs [9]. Ja romiešu gaume antīkajā pasaulē bija salīdzināma ar amerikāņu izpratni par gaumi un stilu mūsdienās, tad grieķiem tās trūkumu gan būtu grūti pārmest.

Apģērbs neapšaubāmi ir saziņas forma, bet, goda vārds, es nesaprotu, kāda principiāla atšķirība pastāv tajā, ko pasaka cilvēks vienkārši ar sandalēm kājās vai tāds, kuram klāt vēl ir uzvilktas zeķes. Nu, ja neskaitām minireliģiskus novērotāja aizspriedumus, protams. Jo no tiem neglābj nekas.

 

[1] Šeit un turpmāk pirmajā rindkopā – atvainojos par pēdiņu nelietošanu citējot, bet šeit tas ir nepieciešams raksta koptēlam.

[2] Bukovecka, A. (2013) "Desmit izplatītākie vīrieša imidža trūkumi, kas atbaida sievietes". Apollo.lv

[3] Caune, H. (2013) "Runā, ka neviens puisis sandalēs nekad neesot dabūjis meiteni. Pasaules vēsturē"

[4] Timze, K. (2013) "Kaitinošākās vīriešu stila KATASTROFAS!" FašionistesPieraksti.

[5] Ligere, B. (2012) "Zeķu epopeja". Stils bez tabu.

[6] Slucka, R. (2010) "A ko man ar savām zeķēm un sandalēm darīt!?" Galerija Centrs: Es zinu, kas ir modē.

[7] Rozenfelds, U. (2013) "Sievietes, krūšturi un lēta bezgaumība". BaltaisRuncis.lv.

[8] Alleyne, R. (2010) "Romans wore socks with sandals, new British dig suggests". The Telegraph.

[9] Ancient Socks (2013). Richmond Socks.

Tēmas

Reinis Lazda

Reinis Lazda ir sociālais un organizāciju psihologs ar plašām interesēm un cieņas trūkumu pret neapstrīdamām patiesībām.    

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
53

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!