Brinda Ceriņa
pirms 6 gadiem
adidas neļauj lidot un jāpaliek pie skudrām bez satvara,kas vajadzīgs ne tikai dzejā. katru dienu jāiet pret sevi un sirdsapziņu,kura uzskata par labāku klusēt,lai mazāk sāpju.bez sāpēm nav dzeja.

skramba
pirms 6 gadiem
Jāni Tomašs, ir LABS! Pāris teikumi tāā ieblieza, ka nolēmu te iekomentēt, pirms lasu tālāk. Nenormāli patīk.

multisulinj
pirms 6 gadiem
ļoti labi, tiešām patīk :)

salna
pirms 6 gadiem
Gaidīšu nākamos dzejoļus.

basite
pirms 6 gadiem
Dažbrīd tāds dziļums, pat nezināju, ka tāds vari būt! Zini un skumjas nemaz nav tik sliktas, kā kādā dzejolī rakstu - tā ir mana armija, kad nav tālu no kara. Domāju, Tev ir līdzīgi. raksti vēl! Paldies!

a.ogriņš
pirms 6 gadiem
nepatīk zīmolu pieminēšana, un rindiņa "mans pagalms ir caura kabata" jau kaut kur lasīta:) citādi - forši. jāni, tev ir potenciāls. protams, vajadzētu atmest to - mūs neviens nesaprot, mūsu vārdi ir sveši. ja raksta, tad raksta, kā jau te minēja, sev, un, ja atrodas pasauli līdzīgi uztverošie, ok, kāda tev daļa gar pārējiem. tu nekad nebūsi dzejnieks, kura pantiņus rakstīs ziemassvētku kartiņās, un kam tev tas arī būtu vajadzīgs.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Izskatās rikitīgs džeks, tāds, kas pa rīkli var iedot. Tomēr - kaļ baltās rīmes... Palūkosim, par ko tad šis dzejo?

"tintes brāļiem
dzeja ir karš
mēs sazināsimies ar melleņu melnajiem burtiem
apturi muti ceļā uz vārdiem
vārds ir žilete, bet klusums ir noziegums
gājputnu dziesmu tekstos
ar asinīm pierakstījāmies dzejas frontē
piepildījām aptveres ar kaujas vārdiem"

Utt. Vārdsakot, kārtējais dzejnieķelis raksta citiem dzejnieķeļiem par vienīgo latvju dzejnieķeļus interesējošo tēmu: kā tad šie katrs atsevišķi un visi kopā dzejnieķeļo.

"šaurs lasītāju loks ap kaklu kā cilpa"

Diemžēl jā: tikai un vienīgi dzejnieķeļi. Lai gan šaubos pat par to, vai pat kādu dzejnieķeli interesē tas, kā citi dzejnieķeļo. Domāju, ka interesē tikai katrs pats sevi vienpersoniski. Tik šaura nu ir tā cilpa, Jāni: Tu pats, vienīgais.

Izbanotais
pirms 6 gadiem
Jāatzīst, ka "lūzeru dziesma", ko Satori vēl asprātīgi izvilkuši virsrakstā, visnotaļ precīzi raksturo ne vien Jāņa daiļrades publicēto drisku, bet arī latvju dzeju kopumā. Par šo pašironiju, kas veiksmīgi pāraug arī svešironijā, autoram - žetons! Un man jau vispār viņš patīk, un ir jau šajā kopumā bezvērtīgajā tekstā tiešām interesantas vārdu un jēgu rotaļas, kas cilvēkam, kam tādas dzimst ar grūtībām, nevis kā dažam labam, var šķist pat publicēšanas vērtas, tomēr diemžēl - noteikti ne kontekstā ar visu lūzera dziesmu, ko tās nekādi nepadara ne par dzeju, ne par ko citu lasāmu.
Vienkāršs analīzes piemērs. Jau minētais:
"šaurs lasītāju loks ap kaklu kā cilpa"
Vai slikta frāze? Nebūt ne: vienkārši excellenta! Kas to teica? Es: tāds, kam pašam šaurs (ne jau nu šitik, bet tomēr) lasītāju loks ap kaklu kā cilpa. Jā, mani tas skar, garšo. Bet es tak arī apzinos, ka tas nafig nekam nav vajadzīgs! Ar to mēs atšķiramies: ir jāapzinās, ka gaudas par sava lasītāju loka šaurumu NEVAR BŪT LITERATŪRA, lai cik tās asprātīgas. Prikolā komentāros citiem dzejniekiem, pat kādā parodijā vai problēmrakstā - lūdzu! Šāda asprātības līmeņa vietējas lietošanas frāzes man ir praktiski ikvienā komentārā. Bet publicēt kaut ko tādu kā literatūru - tas ir reāls lūzerisms.
Un kā ar kontekstu? Ļoti vienkārši: pirms augšminētās frāzes seko šāda:
"jo mana parole ir sirdsapziņa"
Nekomentēšu. Domāju, ka Jānis gan jau pats ieraudzīs, cik šī frāze ir oriģināla gan fonētiski, gan semantiski, cik ļoti tā piestāv pamatskolas teicamniecei vai pieaugušam lūzerim, un cik ļoti nepiestāv tādam džekam, kas redzams bildē, un ir absolūti nelasāma ikvienam, kas pāraudzis pamatskolas teicamniecību un nav aplūzerējies.
Utt. Ar to pašu ir pilns viss teksts. Lūk:
"par to viņam nakts reidos kā drošības līdzeklis
tiek piemērots miegs"
Tā, protams, nav dzeja, tomēr prikols - labs! Bet kas seko?
"(paņem kredītu paņem meiteni
atļaujies mīlestību)"
Man tomēr šķiet, ka šito raksta ne tikai mūsdienu pamatskolā, šo domas lidojumu sasniedza jau mana septiņdesmito gadu padomju pamatskolas paaudze. OK, ar niansēm: kredītus mēs nepazinām, tolaik mīlestību atļāvās, tirgojot puķīti (kauns! tieši tas pats, kas tagad paņemt kredītu!), ātrums nemainās, sociālistiskais reālisms rullē!
Utt.
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!