Žaņa Lipkes balva "Sudraba pagale", autors - mākslinieks Aigars Bikše.
 
Aktualitātes
26.01.2018

Žaņa Lipkes memoriāls ar jaunizveidotu balvu godinās Marģeru Vestermani

Komentē
0

Žaņa Lipkes 118. dzimšanas dienā memoriāls izveidojis balvu "Sudraba pagale", ar kuru vēlas godināt un atcerēties tos Latvijas iedzīvotājus, kuri nesavtīgi cīnījušies par cilvēku dzīvības un cieņas saglabāšanu totalitāro režīmu noziegumu laikā.

"Mēs vēlamies izcelt tos Latvijas cilvēkus, kuru pašaizliedzīgā darbība un pilsoniskā drosme sniegusi būtisku un ilgstošu pienesumu Latvijas kā demokrātiskas, plurālistiskas un vienlīdzīgas valsts saglabāšanai un ilgtspējai," paziņojumā par balvas izveidi raksta biedrības "Žaņa Lipkes memoriāls" priekšsēdētājs Māris Gailis un memoriāla direktore Lolita Tomsone.

Sudraba pagale saistās ar Žaņa Lipkes glābšanas darbu, tieši zem malkas kaudzes tika paslēpta viena no ieejām bunkurā, kurā ebreji bija raduši glābiņu no vajāšanas un drošas nāves. Katram no Lipkes draugiem un palīgiem bija jāiegulda daļa no sevis, lai nosargātu līdzcilvēkus. "Viena pagale nedeg - Žanis Lipke spēja aizdegt arī citus, iedvesmojot četrus gadus ilgajam ikdienas varoņdarbam. Viņa piemērs palīdz saskatīt līdzcilvēkā absolūtu vērtību, neraugoties uz tautību vai reliģisko piederību un laikmetu," teikts balvas pieteikumā.

Šogad Lipkes balvu tiks piešķirta vēsturniekam un Rīgas geto ieslodzītajam, muzeja "Ebreji Latvijā" (Museum "Jews in Latvia") dibinātājam Marģeram Vestermanim (1925). Viņš ziedojis savu mūžu, lai ebreju glābēju piemiņa Latvijā un pasaulē netiku aizmirsta, negurstoši vācis liecības par glābējiem un izglābtajiem, nemitīgā darbā aizpildot mazāk zināmo Latvijas vēstures nogriezni. Viņa darbs joprojām turpinās.

Marģers Vestermanis saņems balvu Žaņa Lipkes dzimšanas dienā 1. februārī plkst. 15:00 un nolasīs lekciju par ebreju glābēju motivāciju "Stāsts par neiespējamo". Ieeja brīva.

Žaņa Lipkes memoriāls atrodas Mazajā Balasta dambī 9, Ķīpsalā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!