Attēlā: kritiskā infrastruktūra
 
Blogs
09.06.2017

Vistīrāko objektu kritika

Komentē
1

Pirms dažām dienām šur tur parādījās ziņa, ka turpmāk "aizliegs fotografēt un filmēt svarīgus objektus, arī valdības ēku", jo arī tā esot piederīga kritiskajai infrastruktūrai. "Kritiskā infrastruktūra ir Latvijā izvietoti objekti, sistēmas vai to daļas, kuras ir būtiskas svarīgu sabiedrības funkciju īstenošanas, kā arī cilvēku veselības aizsardzības, drošības, ekonomiskās vai sociālās labklājības nodrošināšanai un kuru iznīcināšana vai darbības traucējumi būtiski ietekmētu valsts funkciju īstenošanu." Ja jau valstij un sabiedrībai kā ļaužu kopumam šāds kritiskās infrastruktīras objektu saraksts pieder, būtu jābūt arī kaut kādam mazam individuālās lietošanas kritisko objektu komplektam. Šī doma bija tik satraucoša, ka nekavējoties ieskicēju vismaz piecu sev viskritiskāko objektu sarakstu. Saprotams, nekāda to filmēšana vai fotografēšana nebūtu pieļaujama.

1. Individuālās redzamības optimizācijas uzkabe

Par objekta stratēģisko nozīmi pārliecinājos tajā vasarā, kad gandrīz 300 kilometru attālumā no mājām ar visām brillēm ielīdu jurā peldēties, kritisks vilnis man tās norāva, un mājup jau biju spiests doties kā pa miglu, apdraudot savu un savu līdzpilsoņu veselību, drošību un sociālo labklājību. Iespējams, tieši šo objektu jau pēc vairākiem gadiem liedagā atrada kāds Ventspils rakstnieku un tulkotāju nama iemītnieks, bet tam vairs nav kritiskas nozīmes.

2. Iekšķīgi lietojamais miega un nomoda rituālā pārejas perioda tonizējošās stimulācijas preparāts

Legāli pieejams stimulējošs līdzeklis kaujasspēju paaugstināšanai, kura stratēģiskie krājumi parasti mēdz izsīkt tieši tajos kritiskajos rītos, kad jebkādas spējas ir noslīdējušas zemāk par zemu. Demoralizējoši gan var izrādīties arī rīti, kad līdzekļa kritiskās rezerves vēl ir pieejamas, taču tās vēl aizvien ir neatvērtā vakuuma iepakojumā.

3. Multifunkcionālais komunikācijas un sabiedriskās dzīves organizācijas agregāts

Objekts, bez kura cilvēks nemaz nebūtu kļuvis kritisks. Lūk, pat šo sarakstu un tam pievienotās skices ziņu izraisītā panikas uzplūdā es apkopoju tieši šajā stratēģiski nozīmīgajā ierīcē, turklāt daru to nevis mājās, ar siltām čībām kājās, pie ieslēgta elektriskā sildītāja un vispār ērtībā, bet sēdēdams slimnīcas gaitenī. Vienkārši tāpēc, ka tagad tas ir iespējams.

4. Individualizētie pieejas ievadi slēgta tipa telpu aizsardzībai, bloķēšanai un pieejas nodrošināšanai

Paaugstinātas bīstamības stratēģisks objekts, kura kritisko nozīmi mēs visspēcīgāk apjaušam tieši brīžos, kad nespējam to atrast. Vai arī tad, kad tomēr esam to atraduši, bet neesam pārliecināti, vai esam pielietojuši tam paredzētajam stratēģiskajam mērķim.

5. Atstarojošais preventīvais aizmāršības minimizēšanas displejs

Stratēģiski nozīmīga, noslēpuma un slepenības apvīta iekārta, par kuras kritisko nozīmi mēs varam pārliecināties ikreiz, kad atskāršam, ka esam mājās aizmirsuši kādu no pārējiem infrastruktūras objektiem (piemēram, Nr. 1 vai Nr. 4), un atgriežamies to atgūt. Šādos brīžos, kritiski neielūkojoties displejā, mēs riskējam būtiski ietekmēt jebkādu savu turpmāko funkciju veikšanu gan laikā, gan telpā.

Projekts tapis, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda piešķirtajam finansējumam.

 

Tēmas

Pauls Bankovskis

Pauls Bankovskis (1973) ir rakstnieks un publicists, vairāku romānu un stāstu krājumu autors. Drīzumā apgādā “Dienas grāmata” iznāks romāns par pasaules vēsturi no ļoti tālā nākotnē dzīvojošu cilvēku ...

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!