Aktualitātes
26.04.2017

Viesturs Kairišs Rīgas Krievu teātrī iestudē "Karali Līru"

Komentē
0

12. maijā Rīgas Krievu teātrī  pirmizrādi piedzīvos Šekspīra luga "Karalis Līrs" Viestura Kairiša  režijā. Izrādei dots apakšvirsraksts "Bēgšana no paradīzes divās daļās".

Luga  "Karalis Līrs" ir viens no populārākajiem Viljama Šekspīra sacerējumiem  un tiek uzskatīta par viņa daiļrades virsotni. Tiek lēsts, ka  dramaturgs sarakstījis šo lugu no 1605. līdz 1606. gadam, laikā, kad  pats nav bijis daudz jaunāks par savu varoni, tāpēc arī rakstījis nevis  no sveša vērotāja pozīcijas, bet gan no savas personiskās – ar dziļu  izpratni un līdzjūtību.

Tas ir stāsts  par karali, kas mūža norietā nolēmis sadalīt karaļvalsti starp saviem  bērniem. Viņš paziņo, ka visu trīs meitu mantojuma daļa būs atkarīga no  tā, cik daiļrunīgi katra izteiks mīlestību pret savu tēvu Līru. Divas  vecākās meitas azartiski sacenšas savā starpā, izpušķojot frāzes, taču  jaunākā atsakās izskaistināt savu atzīšanos un paliek bez mantojuma.  Līdzīgi kā pasakās ar šādu sižetu, arī Līrs beigās pārliecinās, ka tieši  jaunākā meita viņu mīl, taču ceļš uz šo izpratni ir garš un rūgts.

"Karalis  Līrs" ir Viestura Kairiša pirmā izrāde RKT un trešais lugas iestudējums  šī teātra vēsturē: 1954. gadā izrādi iestudējis Sergejs Radlovs, bet  1977. gadā, tieši pirms 40 gadiem, Arkādijs Kacs.

Režisors  Viesturs Kairišs: "Karalis Līrs" ir universāla luga. Tā der jebkuram  laikam, jebkurai politiskai iekārtai, jebkuram teātrim. Kur slēpjas šīs  lugas fenomens? Atbildes nav, bet cilvēka aklums ir nemirstīgs. Cilvēks  neko neredz vai negrib redzēt. Varbūt cilvēka aklums ir vienīgā  civilizācijas izdzīvošanas iespēja? Kāpēc cilvēks neredz acīmredzamas  lietas? Izrāde būs nevis par karaļiem un galma intrigām, bet par mums –  cilvēkiem, par cilvēcisko būtību.

Tulkotājs  – Boriss Pasternaks, režisors – Viesturs Kairišs, komponists – Arturs  Maskats, scenogrāfs – Reinis Dzudzilo, kostīmu mākslinieks – Krista  Dzudzilo, horeogrāfe – Elīna Lutce, gaismu mākslinieks – Oskars  Prauliņš.

Izrādes mecenāts – Borisa un Ināras Teterevu fonds.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!