Aktualitātes
28.08.2017

Viesrežisori jaunajā sezonā iestudē Puškinu un Vinterbergu

Komentē
0

Dailes teātrī top pirmā šīs sezonas pirmizrāde – Tomasa Vinterberga un Mogensa Rukova traģikomēdija "Svinības", ko iestudē bulgāru režisors Aleksandrs Morfovs –, savukārt Valmieras teātrī sezonu turpinās krievu režisora Sergeja Ščipicina versija par Puškina "Mazajām traģēdijām".

Jauniestudējuma "Svinības" pirmizrāde Dailes teātrī notiks 20. septembrī.

Lielas un bagātas ģimenes patriarhs Helge svin savu apaļo dzimšanas dienu, un visi radi, draugi un kolēģi ir ieradušies, lai godinātu šo īpašo cilvēku. Tiek teiktas daudzas un slavinošas runas. Un arī kāds no Helges dēliem izlemj, ka vairs nevar un negrib klusēt. Pagātne slēpj tumšus noslēpumus, kas met ēnu uz tik gaišo, patīkamo tagadni. Ir jānolaiž asinis, lai varētu brīvi elpot. Ģimenes trillerī farss mijas ar traģēdiju, emocijām virpuļojot no klusa nolieguma līdz šokējošam apstulbumam un atpakaļ līdz nevērīgai bezrūpībai. Svinību apreibumā tiek izcīnīta vētraina cīņa ar un par patiesību.

Režisora Aleksandra Morfova oriģinālā teātra valoda iezīmē spilgtu krāsu Dailes teātra repertuārā – viņa iestudētās izrādes "Finita la comedia!" un "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" pulcējušas plašu skatītāju loku.

Izrādē spēlēs aktieri Ģirts Ķesteris (Helge), Indra Briķe (Else, viņa sieva), Artūrs Skrastiņš (Kristians, Helges dēls), Rēzija Kalniņa (Helēne, Helges meita), Lauris Dzelzītis (Mikaēls, Helges dēls), Ilze Ķuzule-Skrastiņa (Mette, Mikaēla sieva), Kristīne Nevarauska (Pija, oficiante), Aminata Grieta Diarra (Umaima Gbatokai), Dainis Gaidelis (Helmuts, vakara vadītājs), Artis Robežnieks (Kims, šefpavārs), Lauris Subatnieks (Larss), Āris Rozentāls (Vectēvs), Lidija Pupure (Vecāmāte), Juris Bartkevičs (Leifs, Helges biznesa partneris), Ieva Florence (Leifa sieva), Mārtiņš Upenieks (Pouls, Leifa dēls), Lelde Dreimane (Mišela, oficiante) un Edijs Zalaks (Bents, Helges biznesa partneris), kā arī Rūta Hasnere, Annika Auziņa, Raivis Mediss (Oficianti). Piedalīsies arī mūziķu grupa.

Radošajā komandā strādā scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, horeogrāfe Inga Krasovska, video mākslinieks Artis Dzērve, mūzikas konsultants Juris Vaivods un gaismu mākslinieks Jevgeņijs Vinogradovs.

Luga "Svinības" tapusi pēc scenārija filmai "Festen" ("Svinības", 1998, režisors Tomass Vinterbergs), kura ir pirmā filma, kas radīta pēc dāņu kinorežisoru izstrādātā "Dogma 95" manifesta. Filmas scenārija adaptācijas autors ir Bo Hr. Hansens. To no angļu valodas tulkojusi Evita Mamaja.

Savukārt 22. septembrī Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos viesrežisora Sergeja Ščipicina skatuves versija krievu rakstnieka Aleksandra Puškina darbam "Mazās traģēdijas", kas tapušas vienā no viņa dzīves ražīgākajiem periodiem.

Iestudējuma radošajā komandā apvienojušies scenogrāfs Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece Elīna Valdmane un viesmākslinieki no Sanktpēterburgas – gaismu mākslinieks Aleksandrs Rjazancevs un horeogrāfe Rezeda Gajanova.

"Ar Puškina triloģiju "Mazās traģēdijas" esmu iecerējis rādīt dzīvi kā nepārtrauktu ceļojumu un piedzīvojumu, kā brīnumu, kuru vajag izdzīvot maksimāli un pilnvērtīgi ar visām tajā esošajām emocijām, jūtām un kaislībām, bet pie viena nosacījuma – tam būs dots ļoti maz laika, līdzīgi kā Puškins sarakstīja šīs trīs viencēliena lugas – vienā elpas vilcienā," savās pārdomās par topošo iestudējumu dalās režisors S.Ščipicins, piebilstot, ka izrādē nozīmīga loma paredzēta dejām un mūzikai.

Izrādē piedalās aktieri: Kārlis Arnolds Avots, Elīna Dambe, Dace Everss, Kārlis Freimanis, Rihards Jakovels, Eduards Johansons, Mārtiņš Meiers, Arnolds Osis, Krišjānis Salmiņš, Elīna Vāne.

2007. gadā Sergejs Ščipicins beidzis Sanktpēterburgas Teātra mākslas akadēmijas režijas nodaļu pie Krievijas teātra režijas leģendas Ļeva Dodina. Iestudēdams tādus skandalozus autorus kā Marks Rāvenhils, Vladimirs Sorokins, Robins Hodons, Leonīds Zorins, daudzas izrādes ar panākumiem radījis gan Krievijā, gan ārpus tās.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!