Kultūra
02.07.2012

Vasaras atvaļinājuma mūzikas tops

Komentē
0

Pareiza atvaļinājuma pavadīšana ir māksla, kas tiek izkopta, rūpīgi tam sagatavojoties, taču patiesa pieredze atnāk tikai ar laiku. Viens no veiksmīgi izmantotas vasaras palīglīdzekļiem ir ideālais skaņu celiņš, kas ievirzīs un uzturēs vajadzīgo noskaņojumu, gluži kā filmā iezīmējot jautrākās un skumjākās vietas, kurās jāsmejas un jāraud, bet vēlāk var tikt izmantots arī nostalģisku atmiņu uzvējošanai – atceroties episko "2012. gada vasaru". Te – mans piedāvājums šīsvasaras mūzikai, kas paliks prātā vēl ilgu laiku.

 

1. Amadou & Mariam – Je pense à toi

"Es domāju par tevi"

Neredzīgo dziedātāju duets no Mali, kas iekļuva pasaules mūzikas topos pirms pieciem gadiem un joprojām turpina iepriecināt ar siltu, dzīvespriecīgu un romantisku skatu uz dzīvi. Piemērots karstam vasaras vakaram pie upes.

2. The Beach Boys – That's Why God Made the Radio

"Tad, lūk, kāpēc Dievs radīja radio"

Pēc velns zina cik gadu pārtraukuma sarosījušies un saposušies jaunam albumam sērfroka grupas "The Beach Boys" dalībnieki, lai pierādītu, ka lipīgās harmonijas un bezrūpīgie dziesmu teksti joprojām darbojas. Klausīties mašīnā pie atvērta loga.

3. Nina Simone – I Think It's Going to Rain Today

"Šķiet, ka šodien līs"

Pilnīgi ģeniāla 1968. gada dziesma, ko sarakstījis skumjais un vientuļais dziesminieks Rendijs Ņūmens, izpildīta daudzās un dažādās versijās, taču visprecīzāk skan, šķiet, Ninas Simones lieliskajā un skarbajā sniegumā. Klausīties vientuļā un cerību pilnā vasaras naktī.

4. Melanie Safka – Beautiful People

"Skaistie ļaudis"

Viens no Vudstokas fenomeniem bija naivā meitene Melānija, kas satrieca un pakļāva pūli ar vienu pašu dziesmu par visu to skaisto, kas saredzams cilvēkos mums apkārt, ja vien mēs protam skatīties un mīlam viens otru. Dziedāt kopā pie ugunskura.

5. Cal Smith – The Lord Knows I'm Drinking

'

"Dievs zina, ka dzeru"

Viena no grupas "Swans" līdera Maikla Džīras mīļākajām kantri mūzikas dziesmām uzpērkošajā dziedātāja Kela Smita izpildījumā. Dziesma, ko ir vērts iemācīties no galvas un dziedāt vēlā vasaras rītā, klusi cenšoties aizlavīties līdz tuvējam krodziņam.

6. Chet Baker – I'm a Fool to Want You

"Kāds gan es esmu muļķis, tevi gribēdams"

Čets Beikers  – džeza mūzikas "Džeimss Dīns" –  tika mīlēts un pieciests visas savas ilgās un traģiskās karjeras laikā, ik pa brīdim nonākdams aizmirstībā vai cietumā narkotiku aizrautības dēļ, taču tieši viņš atstājis mums vienu no skumjākajiem bezcerīgas mīlestības un vasarīgas naktskluba rezignācijas piemēriem šajā Frenka Sinatras dziesmā. Dziedāt līdzi.

7. Regina Spektor Summer in the City

"Vasara pilsētā"

Regīna Spektora ir perfekta vasaras pavadone, lai arī kurp jūs nolemtu doties. Ar viņu nebūs garlaicīgi, un arī pēc padoma, ko iesākt brīvā brīdī, nebūs tālu jāmeklē. Ja vasaras atvaļinājums jāpavada pilsētā, izkonspektējiet šo instrukciju un lieciet lietā.

8. Peter Gabriel – Solsbury Hill

"Solsberijas pakalns"

Nebeidzama prieka un līksmas brīvības sajūtas koncentrāts Pītera Geibriela nemirstīgajā dziesmā par atgriešanos vietā, kurā reiz esi bijis laimīgs. Piemērota mūzika vasaras brīvdienu velobraucienam pa bērnības takām.

9. Marta Gómez – Tierra, tan sólo

"Zeme, viena vienīga zeme"

Atgriešanās pie vienkāršības un dabiskas mūzikas saknēm mūsdienās jau ir garantija tam, lai tevi pamanītu un novērtētu. Ja jums nepieciešams kādam pāris teikumos paskaidrot to, ka "nevajag neko sarežģīt", nodziediet viņam šo dziesmu ar Federiko Garsijas Lorkas vārdiem. Vēl labāk – nodejojiet.

10. Tinariwen Iswegh Attay

"Es dzeru tēju"

Karsta vasaras nakts, smilšaina pludmale, draugi, sarunas, dziesmas un tēja – lieliska alternatīva piepīpētām deju klubu vārtrūmēm. Šo Rietumsahāras tuaregu grupas klipu var izmantot arī kā video instrukciju atkarību izraisošas tuksneša tējas ceremonijai.

Ilmārs Šlāpins

autora profils...

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!