Janis Cevers
pirms 5 gadiem
Determinisms beidzās līdz ar kvantu mehānikas likumu aprakstīšanu . Dabas likumi ir fundamentāli "varbūtiski", netkarīgi no sholastu strīdiem par to, cik eņģeļu var sasēsties uz adatas gala.

Tas, ka mēs pa''slaik kaut ko nevaram saskaitīt / izveidot modeli, nenozīmē, ka tas nav principā iespējams.

Lauris Olups
pirms 5 gadiem
Šajā esejā es tieši mēģinu pierādīt, ka ir lietas, kuras PRINCIPĀ NAV IESPĒJAMAS. Šajā gadījumā - realitātes pilnīga aprakstīšana racionalitātes ietvaros.

dzimmijs13
pirms 5 gadiem
Nu bet nekas nav iespējams bez sava cēloņa (vai precīzāk, cēloņu kopuma). Nelaime ka mēs nekad tos visus vienlaicīgi neaptversim, tāpēc mūsu apziņai šķiet kā brīnums.
Tāpat brīvā griba, nav iespējams apjaust visu cēloņsakaru miriādes, kuri nosaka mūsu rīcību. Neiespējami. Sekojoši - nav iespējams klasificēt, kurā brīdī mēs rīkojamies brīvi, kurā savu priekšstatu predestinēti - un pat vai vispār spējam rīkoties pretēji priekšstatiem.
Jā, un ko nozīmē - psihonauts?

Lauris Olups
pirms 5 gadiem
Bet pēc tava pirmā apgalvojuma sanāk, ka eksistence ir bezgalīga cēloņu kopuma ķēde, vai ne? Vai nu pastāv bezcēloņa pirmcēlonis, vai mūžīga cēloņu ķēde. Esmu diezgan drošs, ka racionālajam prātam abi ir neaptverami.

Hmm, psihonauts tiešām laikam nav atzīts jēdziens, urbānā vārdnīca saka šādi: https://www.urbandictionary.com/define.php?term=psychonaut

dzimmijs13
pirms 5 gadiem
Jā, pirmcēlonis nav konstatējams. Parasti to apzīmē kā "Dievs", neaizdomājoties par jautājumu - bet kas bijis Dieva eksistences cēlonis?
Principā, cikliskajā cēloņsakarību "virtenes" izpratnē pirmcēlonis nav nepieciešams, bez tā neiztikt lineārajā laika izpratnē.
Bet manuprāt, "mūžīga cēloņu ķēde" tomēr ir... mazāk mistiska kā pirmcēloņa meklēšana, ja tā varētu izteikties. Jo mūsu psiholoģija tāda, ka neizbēgami tad sākam mēģināt apjaust Tā veidolu, bet to varam vien "caur sevi", rezultātā arī projicējam sevi.
Jo vienkārši atzīties - ne vella nezinām un nekad neuzzināsim - ir ļoti nepatīkami. :)

Lauris Olups
pirms 5 gadiem
Bet, ja pirmcēloni apzīmē ar "Dievs", tad taču ir skaidrs, ka tam ir jābūt mistiskam. Tas jau laikam ir garīguma un reliģijas patiesais uzdevums - ar citiem uztveres veidiem apzināt to, kas prātam nav saprotams.

Vai vari paskaidrot, kas ir "cikliskā cēloņsakarību virtene"?

Nezinu, kurš starp diviem variantiem mistiskāks, bet pieļauju, ka daļai filozofu tas ir biedējošs variants, tāpēc arī tiek izdomātas visādas teorijas, jo atzīt transracionālo nozīmē stāvēt kaut kā fundamentāli pārāka priekšā. Un by god tas ir scary, es zinu! Bet, kā jau virsraksts saka, vai mums ir alternatīva?
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!