Purvīša balva
pirms 6 gadiem
Šeit rodams mākslinieku un darbu saraksts, ko Purvīša balvas eksperti izvirzījuši nominēšanai un izdiskutējuši divu gadu periodā:
http://bit.ly/1wZdBcm
Varbūt noder informācijai un analīzei.

NELĪNA
pirms 6 gadiem
Jana, paldies par šo rakstu!
Papildinot vēlētos norādīt uz vēl kādu aspektu – rādās, ka vērtēšanas process sākas vēl pirms "sistemātiskās apzināšanas", jo eksperti pilnā sastāvā neapmeklē ne pusi no ceturkšņos "apskatītajām izstādēm", kur nu vēl visām pārējām! Uzņemoties atbildību notekt, kuri tad būs astoņi veiksmīgākie "notikumi" mākslā pēdējo divu gadu ietvaros, vairums ekspertu savu topu veido no izstādēm, uz kurām tie ietu jebkurā gadījumā. (mākslinieks ir pazīstams, patīk kā strādā, ir "pelnījuši" novērtējumu) Šajā gadījumā "lobēšanas" situācija ir neizbēgama, jo ekspertu komisijas locekļiem nākas kolēģus ar sevis izvēlētajām izstādēm iepazīstināt atstāstu vai labākajā gadījumā fotoreportāžu formātā. Zinot, ka šogad "apietajās" iestādēs kā kim?, galerijās "XO", "Alma", "427" u.c. tiek fiksēts apmeklējums, būtu interesanti apspriest, uz kurām izstādēm tad eksperti ir iecienījuši nākt. Vairāk kā skaidrs ir tas, ka dažas no institūcijām, kur nu vēl izstādēm, pēdējās ekspertu komisijas atsevišķi biedri nav apmeklējuši visu "pienākuma termiņu". + Visu cieņu Miķelim Fišeram, izstāde tiešām ir lieliska, bet vai tiešām komisija pilnā sastāvā bija apskatījusi šo izstādi, kura tika atklāta piektdienā, 28. novembrī, ja lemšana notika jau pirmdienā pēc aizvadītās nedēļas nogales, vai tomēr paļāvās uz to, ka mākslinieks "jau sevi ir pierādījis"?

Kaija Lejniece
pirms 6 gadiem
Tā īsti nav saprotams pret ko vēršas raksta autore. Pret glezniecību, jo tā neatbilst viņas uzskatiem par to, kādam vajadzētu būt laikmetīgās mākslas izteiksmes veidam? Pret māksliniekiem - visiem astoņiem, kuri pie šī saraksta-rezultāta ir pilnīgi bez vainas (ja nu vienīgi viņi ir vainīgi par to, ka uzdrīkstas izstādīt savus darbus)? Pret septiņiem konkrētās komisijas ekspertiem, jo viņu viedoklis nesakrīt ar autores un viņas draudzeņu uzskatiem? Tekstā nav iespējams atrast pamatojumu tam, kālab "astotnieks" ir tik slikts, taču tur papilnam garlaicīgu spekulāciju. Piemēram, "mākslinieku izvēlē lielu lomu spēlē faktori, kuriem ar pašu mākslu, stingri ņemot, nekāda sakara nav (..)", "Pusmūžā ir ne tikai kandidāti, bet arī viņu mākslas valoda – viens solis līdz balvai par ieguldījumu.", "Finālistu izvēle neizvaicā mākslas robežas, neuzdod jautājumus par mākslas formu un lomu, tā neprovocē.". Jana Kukaine - kur pamatojums? Vai šķiet, ka esat tāda autoritāte, ka ikviens jūsu vārds tiks uztverts kā neapgāžama vienīgā patiesība? Un kālab jums šķiet, ka Jūsu viedoklis ir pareizāks par septiņu ekspertu viedokli?
Vecum vecais Staņislavska teiciens skan apmēram tā - ja uz skatuves ir plinte, tad tai ir arī jāšauj. Pagaidām visiem tiek draudēts, šauteni vicinot uz visām pusēm. Laikam aizmirsāt pielādēt.

P.S. Bet varbūt jums pašai vēlreiz jāizlasa savs teksts, jo - ja būtu iespēja saņemt "Purvīša balvu" kritikas nominācijā - diezin vai jūs iekļūtu sarakstā.

Akmensredaktors
pirms 6 gadiem
Nepaiet ne 5 gadi un viens !!!!!!!! ir saņēmies uzrakstīt raksteli ar kopsaucēju "dis-LIKE". FIlosofēšanas maniere kā zilonim trauku veikalā - vai tad vīrs filosofs nevarēja palīdzēt katrā rindkopā norādīt uz elementārajām nevīžīgas,, neuzmanīgas domāšanas vietām.

Piecus gadus latvietim vajag lai saprastu, ka balvas kocepcija nav nekam derīga.
Lai saprastu, ka Grende nav piemērots kandidāts kultūras ministrēšanai vajadzēja arī ne mazums laika.
Tādā garā turpināt un gan jau pēc kādiem simtudivdesmit te Ķīnas perifērijā varēsim pagrīdē izdot savu avīzīti latviski, kur viss pateikts "kā ir". Varbūt arī ātrāk, ja Jana Kukaina pēc 24:00 jaunajā gadā pirmajā dienā no snoba kļūs par regulāru, laicīgu( bez 5 gadu nobīdes) un aktuāla intelektuālās pasaules sanitāru vai varbūt pat izmanīgu porcelāna izstrādājumu veikala saimniecīti, kas veikli kā spāre lidinās ar starp tasītēm un terīnēm ar zīda lupatiņu rokās apslaukot uz tiem nosēdušos ziedputekšnus.

Akmensredaktors
pirms 6 gadiem
"Lai arī Purvīša balvas derīgums, kā precīzi atzīmē kuratore Maija Rudovska, māksliniekam ir visnotaļ neliels (tiek piešķirta naudas summa un nodrošināta publicitāte, taču tiešā veidā tas neietekmē mākslinieka izaugsmi, piemēram, sniedzot iespēju veidot personālizstādi vai kā citādi stimulējot karjeru),"

Jā, pareizi, apmēram astoņu gadu darbincas īres nauda nekādi nevar nodrošināt mākslinieka izaugsmi.
Drīzāk traucē, jo tad tam ir iemidzinošie miera vēji un nav jāmeklē asinsriti uzlabojošās haltūras.

Akmensredaktors
pirms 6 gadiem
"Situācija galu galā ir patiesi paradoksāla – Purvīša balva ne tikai raisa smīnu un liek zīmīgi miegt ar aci par astotniekā pārstāvētajām "ekspertu interesēm", kuru dēļ viena daļa Latvijas mākslinieku tiek nepamatoti marginalizēti"

Un jaunā Kim? balva marginalizēs Purvīša balvas māksliniekus un viss būs kā šeit aprakstīts

"Tur bija riekstu gaņģi un mandeļu gaņģi, tas bij vecos labos laikos, kad tie labie gadi bij. Apinīši gar dzirnavu sienu bij viegli apputējuši ar miltu putek­ļiem;viņu stīgas mūžīgi drebēja no dzirnu rūkšanas. Pa lodziņu ar vecu, zaļu rūti raudzījās rūķi: vai nebrauc malēji. Pats melderis baltā kažokā staigāja un skaitīja maisus - riekstu maisus un mandeļu maisus. Pa vaka­riem visos logos mirdzēja zelta ugunis. Dzirnas dūca, ūdens stabulēja, un kaķīša meitiņas dancoja ar jauniem kaimiņiem. Viņām bij garas zelta acis, un viņu nagi bij labi apslēpti rozā pēdiņās. Visjautrāk tur gāja ziemassvēt­kos. Tad baltās dzirnavās stāvēja zaļa eglīte ar zelta riekstiem un mirdzošām svecītēm. Un rūķi sēdēja kaktā pie novāktiem miltu maisiem, klusi turēja savās sarepēju­šās rokās baltas māla pīpes, kratīja galvas un teica: «Jā, tā ir lieta.» "

Ieva90
pirms 6 gadiem
Prieks, ka kāds uzdrīkstas apšaubīt estabišmentu. Piekrītu šeit izteiktajam viedoklim, ka Purvīša balva ir vairāk kā balva par mūža ieguldījumu pusmūža vīriešu māksliniekam. Viena lieta, kas vēl raksturīga jo īpaši šajā reizē, ir lielā ekspertu un kuratoru ignorance pret norisēm Latvijas fotogrāfijā. Šogad vien bijušas vairākas lieliskas izstādes, kas varētu konkurēt par vietu finālā - Ivetas Vaivodes Klēpis LNB, Arņa Balčus Uzvaras Parks Mūkusalas mākslas salonā, Intas Rukas izstāde Way of Life Rietumu bankā, Kaspara Podnieka projekts Kaimiņi sabiedriskā transporta pieturvietās.

Ksjuša
pirms 6 gadiem
Šis rakstiņš ir jauka paspēšana spožam pasākumam uz astes un skan gluži kā putns zarā: "Es esmu! Es esmu" Ir skaidrs, ka viena māksla ir samērojama ar citu mākslu, un ir jābūt ļoti dīvainai pieredzei, lai domātu, ka balvas eksperti to nedara. Lai nebūtu tik garlaicīgi, daffai precizēsim un pamatosim: kuru liksim kura vietā!

andris-g GRINBERGS
pirms 6 gadiem
kaut ka loti mulkigi- / ja jau autorei ir savs saraksts- tad atliek vien dibinat savu BALVU- paspietiekami to ari visiem pieskirt---
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!