Māris Čaklais. Publicitātes foto
 
Aktualitātes
20.03.2017

Upīša muzejs aicina uz dzejniekam Mārim Čaklajam veltītu literāro vakaru

Komentē
0

Piektdien, 7. aprīlī, plkst. 18:00 Andreja Upīša memoriālajā muzejā Rīgā (Brīvības ielā 38–4) notiks cikla "Sarunas (p)ar Andreja Upīša prēmijas laureātiem" pirmais pasākums – literārs vakars, kas veltīts dzejniekam un publicistam Mārim Čaklajam.

Skrīveru izmēģinājuma saimniecības A. Upīša prēmija dibināta 1977. gadā, rakstnieka simtgadē, un tās apmērs ir tiem laikiem liels – 4000 rubļu. Laikā līdz 1987. gadam prēmiju ieguvuši: Alberts Bels, Māra Zālīte, Vizma Belševica, Knuts Skujenieks, Pauls Putniņš, Lilija Dzene u. c. Šogad, atzīmējot A. Upīša 140 gadu jubileju, memoriālais muzejs rīko pasākumu ciklu, kurā piedāvās daudzveidīgas sarunas par/ar prēmijas ieguvējiem.

Pirmais cikla pasākums veltīts dzejniekam un publicistam Mārim Čaklajam (1940–2003), kas ieguvis A. Upīša prēmiju 1977. gadā. M. Čaklā pirmais publicētais dzejoļu krājums "Pirmdiena" izdots 1965. gadā, un pavisam autora dzīves laikā publicēti 16 dzejoļu krājumi, vairākas dzejas izlases, kā arī prozas un eseju grāmatas. M. Čaklais ir daudz tulkots, un arī pats bijis aktīvs citu tautu literatūras tulkotājs. Ar viņa dzeju sacerētas daudzas tautā zināmas un iecienītas dziesmas, īpaši auglīga sadarbība bijusi ar komponistu Imantu Kalniņu. M. Čaklais strādājis laikrakstā "Literatūra un Māksla" par dzejas nodaļas vadītāju, literāro līdzstrādnieku, arī par galveno redaktoru (1987–1991), no 1990. gada veidojis "Radio Brīvā Eiropa" programmu, bijis Starptautiskā P.E.N. kluba Latvijas centra prezidents (1996–1997), ieguvis Literatūras gada balvu (2000), Triju Zvaigžņu ordeni (2000), Herdera balvu (2002). "Viņš bija ziņkārīgs kā bērns un gudrs kā sirmgalvis. Viņā sadzīvoja altruists ar egoistu, un nekad nevarēja zināt, kurš ņems virsroku. Būdams spoža intelekta un tiešu jūtu cilvēks, viņš radīja nemirstīgu dzeju," – tā par M. Čaklo sacījis A. Bels. Šobrīd apgāds "Mansards" gatavo publicēšanai M. Čaklā Rakstus (sastādītāja – Dzidra Vārdaune), kuru pirmais sējums dienasgaismu ieraudzīs jau 2017. gada pirmajā pusē.

7. aprīlī, cikla "Sarunas (p)ar Andreja Upīša prēmijas laureātiem" pasākumā, interesentiem būs unikāla iespēja skatīt režisora Rolanda Kalniņa par M. Čaklo veidoto videofilmu "Redzat – atkal debesis pušu", kā arī piedalīties sarunā ar M. Čaklā daiļrades pētnieci, Memoriālo muzeju apvienības direktori Ritu Meinerti un autora ģimenes locekļiem.

Pasākuma norises vieta: A. Upīša memoriālais muzejs Rīgā (Brīvības ielā 38–4). Ieejas maksa: 2 eiro.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!