Aktualitātes
11.07.2018

Trešajā "Skaņai vajag mākslu" notikumā sadarbosies Imants Kalniņš un "GolfClayderman"

Komentē
0

MVT Vasaras mājā 19. jūlijā, plkst. 18.00 tiks atklāts projekta "Skaņai vajag mākslu" jau trešais desmit dienu garais mākslas un mūzikas savienošanās notikums. Šoreiz tas būs veltīts Māra Ārgaļa mākslas darbam (bez nosaukuma), ko uz skaņu pasauli pārnesis komponists Imants Kalniņš, savukārt izstādes scenogrāfiju veidos 2016. gadā radusies mūzikas, sporta un mākslas sabiedrība ar neierobežotu atbildību "GolfClayderman".

Zuzānu kolekcijā esošais Māra Ārgaļa darbs nonācis Imanta Kalniņa uzmanībā un komponists tam sacerējis etīdi, padarot nošu lapu par plakni, kurā muzikālā pierakstā transformējusies Ārgaļa glezna. Šo uz klavierēm sacerēto nošu pierakstu Imants Kalniņš tālāk nodevis Kārlim Auzānam, kurš aranžē Kalniņa muzikālo fragmentu. Transformācijā no vizuālā objekta uz skaņu telpu komponists un izpildītājs veido vairākus atsevišķus materiālus, mākslas darba muzikālās apdares. Visas versijas nokļuvušas "GolfClayderman" rokās, lai ģenerētu TV "Ģimenes studiju". Izstādē būs apskatāmas un dzirdamas visas darbu versijas.

"GolfClayderman" sadarbojas ar dažādu jomu pārstāvjiem – aktieriem, māksliniekiem, floristiem, uzņēmējiem, filozofiem, sportistiem u.c. Vēl pavisam nesen "GolfClayderman"  papildināja Ginta Gabrāna augmentētās realitātes "Bokas kundzes segu", taču šobrīd viņu sadarbības partneris ir Imants Kalniņš. "GolfClayderman" atzīst, ka ir veiksmīgi izveidojusies komunikācija, un jau tuvā nākotnē var gaidīt citus kopprojektus.

Māris Ārgalis, kura ieguldījums mākslas scēnā vēl nav līdz galam aptverts, mācījies Jāņa Rozentāla mākslas vidusskolā, studējis, taču nav pabeidzis studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņa darbi ir savdabīgi, ar intelektuāli bagātu pamatu, politiskiem zemtekstiem, smalka humora klātesamību, sirreālu un hiperreālu atainojumu un mākslinieka darbi darināti ar precīzu telpiskuma izjūtu. Nodarbojies ar gleznošanu, veidojis instalācijas, strādājis ar dažādām grafikas tehnikām, bez ilgas pieķeršanās Ārgalis mainījis vienu tehniku uz citu. Viņa dzīves gājums bija izteikts un straujš, kas, diemžēl, ātri aprāvies. Dzīves laikā piedzīvojis tikai vienu personālizstādi, tomēr viņa darbi prasa daudz vairāk uzmanības. Imanta Kalniņa izvēlētais Māra Ārgaļa darbs caur pretmetiem – vieglumu un smagumu, naivumu un sarežģītību, pienākumu un neziņu – uzrāda komplicētu ainu, kam kā palīgs izpratnē var līdzēt Kārļa Auzāna aranžējums.

Izstāde skatāma līdz 30. jūlijam. 26. jūlijā "MVT Vasaras mājā" tiks organizēta saruna ar Māra Ārgaļa sievu Andu Ārgali un izstādes scenogrāfiem "GolfClayderman".

Visos pasākumos ieeja bez maksas.

Projektā "Skaņai vajag mākslu" projektā piedalās grupa "Instrumenti" ar muzikālo ainavu par Džemmas Skulmes darbu "Putnubiedēklis" Marijas Ulmanes scenogrāfijā, grupa "Mumiy Troll" ar muzikālo interpretāciju par Bruno Vasiļevska darbu "Klusā daba – saules stars" Krišjāņa Elvika scenogrāfijā, Imants Kalniņš ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu "Bez nosaukuma" "GolfClayderman" scenogrāfijā, Intars Busulis ar muzikālo interpretāciju par Dainas Riņķes darbu "Mūsu māja" Madaras Kvēpas scenogrāfijā, Vestards Šimkus ar kompozīciju par Māra Ārgaļa darbu "Mūzika" Jāņa Šneidera scenogrāfijā un grupa Prāta Vētra ar savu interpretāciju par Rūdolfa Piņņa darbu "Dārgakmeņi" Jāņa Kraukļa redzējumā. Izstāžu cikla mākslinieciskais vadītājs ir Kristians Brekte, video mākslinieks Rolands Briedis un projekta vizuālās identitātes izveidotājs ir Miķelis Mūrnieks.

Mākslinieciskais vadītājs: Kristians Brekte, video mākslinieks: Rolands Briedis, vizuālā identitāte: Miķelis Mūrnieks.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!