Foto: Ansis Starks
 
Aktualitātes
14.08.2018

"Tīrkultūras" 36 stundu skaņas instalācija skatāma tiešsaistē

Komentē
0

Jūlija pēdējā nedēļas nogale Cēsu Mākslas festivālā noritēja Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījuma "Tīrkultūra" zīmē ar 36 stundu ilgu dzīvu skaņas instalāciju, kuras realizēšanā piedalījās 19 starptautiski atzīti mūziķi un mākslinieki no Amerikas līdz Latvijai un Japānai. Tiem, kas skaņas instalāciju nepiedzīvoja klātienē, tagad to iespējams izdarīt tiešsaistē.

Lenču ielas laukumā Cēsīs tika uzbūvēta skatuve no 87 tonnām betona, kas kalpoja kā simbolisks pamatakmens mākslas mājvietai. Instalāciju veidoja mākslinieki, kuri drosmīgi eksperimentē ar savu mediju iespējām un nebaidās no vēl neizpētītām teritorijām.

Kā ziņots, 36 stundu programma tika veidota, pieskaņojoties diennakts ritmam, kur spēcīgi un eksplozīvi mākslas notikumi mijās ar smalkiem un meditatīviem darbiem. Betona skatuve, virs kuras jumtu turēja divi ceļamkrāni, radīja vidi, kas viegli pakļāvās dažādo pasauļu klātesamībai.

Instalācija tika atklāta ar (Negaidīto avotu 36 stundu instalācijas idejas un scenogrāfijas autoriem) "MAREUNROLS" darba "Tālavas taurētājs" otro sējumu, sirreālistiski meditatīvu skaņu gleznu ar jaunā kontrabasista Gregora Laķa dalību, tad ar bungu skaņu ceļojumu uzstājās Andrea Belfi no Itālijas. Intensīvajai skaņu peldei sekoja 36 sirdspukstu minūtes no Kristas un Reiņa Dzudzilo, pēc kuriem nāca digitālo pasauļu sintezētāji "Visible Cloaks" ar spilgtiem audiovizuāliem ceļojumiem. Vakara kulminācija bija franciski šarmantie latvieši "Dominique Dumont", kurus publika noteikti gaida atkal. Spēcīgs un kosmisks bija Takaši Makino videodarbs, kas lieliski pastiprināja Lenču laukuma atmosfēru tovakar redzamajā mēness aptumsumā un kam sekoja dīdžeji Sofija Iljasa un Kolins Džonko no Londonas un Parīzes, noturot atmosfēru līdz pat rītam.

Sestdienas rīts sākās ar amerikāņu avangarda filmu meistara Džeimsa Beninga filmām, kam sekoja arfistes un performanču mākslinieces Elizabetas Lāces performance. Laikmetīgās un digitālās mūzikas meistars Edgars Rubenis demonstrēja savus jaunākos mūzikas meklējumus, pārklājot niansētus skaņu ceļus un radot suģestējošas un harmoniskas kompozīcijas. Jaunais franču provokators  Lorēns Odērs sniedza trauslu un romantisku koncertu, kuru gan pats nodēvēja par karaoke, jo bija jāspēlē bez instrumentiem, kas bija nozaudēti avio pārlidojuma laikā. Skaņu arhitekts Breds Nats uzstājās ar savu pašradīto mūzikas instrumentu performanci. Bija arī "Gents" no Kopenhāgenas ar popmūziku salauztām sirdīm un žanram nepakļaujamie "Motion Graphics" no Ņujorkas ar digitālām fantāzijām. Nakts sākumu pa īstam iezīmēja urbāni poētiskais "Visionist" no Londonas kombinācijā ar Pedru Maija videodarbiem. Visu nakti aizraujošā līmenī noturēja "Manfredas" ar šamaniski globāli nedefinējamu elektroniskās mūzikas setu.

Sadarbībā arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru "Tīrkultūras" skaņas instalāciju Cēsu Mākslas festivālā apmeklēja arī vairāki starptautisku mūzikas un kultūras mediju pārstāvji no "The Quietus", "Drowned in Sound", "WIRE", "Soho Radio" un citām nozīmīgām ārvalstu kultūras platformām, kas ir publicējuši jau vairākus atskatus par pieredzēto.

Sadarbībā ar LMT Straumi pasākumu bija iespējams vērot tiešsaistē, turklāt pauzēs starp performancēm pasākuma īpašie viesi – festivāla "Skaņu mežs" pārstāvis Toms Auniņš, "Zemlikas" organizators Miks Magone, Latvijas Radio mūzikas žurnālists Edgars Raginskis un mūzikas pazinējs Atis Žagars – dalībniekus aicināja uz sarunām "par tīro" kultūrā un mākslā. Šīs sarunas un arī daudzi interesanti "Negaidīto avotu" video joprojām apskatāmi LMT Straumes arhīvā. Tur atradīsiet spilgtākos un negaidītākos festivāla mirkļus Andrea Belfi, Gents, Takaši Makino, Breda Nata un citu mākslinieku izpildījumā.

TĪRKULTŪRA pateicas visiem sadarbības partneriem un atbalstītājiem, bez kuriem šis eksperiments nebūtu varējis notikt. Īpašs paldies visai Cēsu Mākslas festivāla komandai par uzticēšanos negaidītajiem avotiem un Latvijas Mobilajam Telefonam par iespēju tos darīt pieejamus skatītājiem visā Latvijā un ārpus tās.

Spilgtākos muzikālos mirkļus un sarunas ar instalācijas dalībniekiem būs iespējams klausīties arī Tīrkultūras radio pārraižu ietvaros Latvijas Radio 3 "Klasika" frekvencēs.

Instalācijas "Negaidītie avoti" performances apskatāmas Cēsu alus brūzī līdz pat 26. augustam, kā arī vēl joprojām vērojamas LMT Straumes interneta vietnē.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!