Marsels Prusts
 
Aktualitātes
30.10.2017

Tiešsaistē publiskos ap 6000 Marsela Prusta rakstītu vēstuļu

Komentē
0

Sākot no nākamā gada, aptuveni 6000 izcilā franču rakstnieka Marsela Prusta rakstītu vēstuļu būs brīvi lasāmas tiešsaistē, vēsta "The New York Times".

Daudzas no vēstulēm jau iepriekš publicētas krājumos, taču pirmoreiz visas būs brīvi pieejamas vienuviet gan Prusta pētnieku, gan lasītāju vajadzībām.

Pirmā daļa, ko veido vairāki simti ar 1. Pasaules karu saistītu vēstuļu, tiks publiskota 2018. gada 11. novembrī jeb kara beigu 100. gadadienā. Starp kopskaitā ap 200 vēstulēm ir arī tādas, ko Prusts rakstījis savam brālim Robertam, kurš tika mobilizēts kā ķirurgs (pats Prusts, būdams piesaistīts slimības gultai, līdz frontei netika).

Vēstules rāda, ka Prusts krājis un arī pats rakstījis sajūsmas pilnas recenzijas par saviem darbiem un maksājis žurnāliem, piemēram, "Le Figaro" par to publicēšanu, turklāt šo PR kampaņu organizējis, atrazdamies slimības gultā.

Vēstulēs žurnāliem Prusts citējis sava drauga, gleznotāja Žaka Emīla-Blanša recenziju, kurā "Svana pusē" nodēvēts par "mazu meistardarbu", kas ir "gandrīz pārāk spīdošs, lai acs to uzlūkotu", savukārt pats Prusts salīdzināts ar Dikensu.

Šīs vēstules Prusts rakstījis rokrakstā un pēc tam licis savam izdevējam tās pārrakstīt mašīnrakstā, acīmredzot, lai slēptu to izcelsmi.

Kā min speciālisti, šādas rīcības iemesls varētu būt fakts, ka Prusta izdevējs bija piekritis izdot "Svana pusē" ar nosacījumu, ka Prusts pats apmaksās izdošanu un rūpēsies par grāmatas reklāmu. Līdz tam vairāki izdevēji "Svana pusē" bija noraidījuši, tāpēc Prusts bija apņēmības pilns pierādīt tās vērtību.

Savukārt šī gada sākumā iespējams tika uzieti pirmie un vienīgie kinokadri, kuros, iespējams, redzams Marsels Prusts.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!