Māksliniekam veltītais piemineklis pie Dailes teātra
 
Aktualitātes
27.01.2018

Tapusi izrāde par gleznotāju Baskāji Irbīti

Komentē
0

6. februārī Rīgā pirmizrādi piedzīvos dramaturģes Rasas Bugavičutes-Pēces un režisores Ingas Tropas sadarbībā tapusī izrāde "Zibeņu domas. Irbīte" par gleznotāju Voldemāru Irbi (1893 – 1944), tautā sauktu par Baskāji Irbīti.

Voldemārs Irbe, kurš tiek uzskatīts par vienu no Latvijas pasteļglezniecības tradīciju aizsācējiem un savdabīgākajiem latviešu māksliniekiem, dzimis 1893. gada 13. novembrī Beļavas pagastā, amatnieka ģimenē.

Izstādes veidotāji raksta: "Meistara mākslinieciskais briedums veidojās 20.gs. sākumā pēc Pirmā pasaules kara un pastelim viņš palika uzticīgs līdz mūža galam. Acīmredzot darbs ar pasteli bija tuvāks mākslinieka nervozajai, nemierīgajai un kustīgajai dabai. Voldemārs Irbe bija ļoti savdabīgs cilvēks ar askētisku dzīvesveidu. Rīgas ielās bieži uzmanību saistīja neliela auguma cilvēks ar izspūrušiem matiem, pinkainu bārdu, basām kājām, ģērbies noskrandušās biksēs un virsvalkā, kurš teciņus skrēja iespiedis kasti un papīra mapi padusē. Tādu mākslinieku redzēja darbdienās un svētkos."

"Kas attiecas uz zīmēšanu – tad es esmu reālists, jo zīmēju tikai to, ko redzu. Pagātnes un nākotnes zīmēšana glezniecībā nav pareiza. Viņai pieder tikai tagadne– tā kā cilvēkam ar..." teicis pats Voldemārs Irbe.

Izrāde ir turpinājums Mūzikas un mākslas atbalsta fonda iestrādnēm un jau īstenotajām izrādēm šajā ciklā "Kolekcija. Viencēlieni. Klasiķi pirms klasikas", ko veido stāsti teātra valodā par spilgtām personībām Latvijas kultūrā un mākslā. Šādā kontekstā tapa izrāde par gleznotāju Jāni Pauļuku "Pauļuks. Rāmji", kas 2010./2012. gadu sezonā tika izrādīta izstāžu zālē "Arsenāls". Turpat sadarbībā ar Māru Ķimeli notika atjaunotā "Parīze-Rīga-Parīze" par izcilo mākslinieku pāri Rūdolfu un Elvīru Piņņiem., 2014.gada gada sākumā izstāžu zālē Arsenāls pirmizrādi piedzīvoja izrāde par gleznotāju un grafiķi Kārli Padegu "PADEGS un PADEGS", bet 2016. gadā - izrādes par gleznotājiem Ugu Skulmi "Uga Skulme. Ceļojums uz vietas" un Jani Rozentālu "No Rozentāla"

Dramaturģe: Rasa Bugavičute-Pēce, režisore: Inga Tropa, aktieris: Juris Bartkevičs (Dailes teātris), operatore: Elīna Matvejeva, scenogrāfe: Ūna Laukmane, komponists: Edgars Raginskis, horeogrāfe: Liene Grava, gaismas: Rauls Lorencis, producē: Mūzikas un mākslas atbalsta fonds.

Pirmizrādes Rīgā un Gulbenē: 6. februārī 19:00 E.Smiļģa Teātra muzejā, 7. februārī 18:00 Gulbenes Kultūras centrā. Nākamās izrādes: Saldus Mākslas skolā 12. februārī 17:00, Rīgā, E.Smiļģa Teātra muzejā 25. februārī 18:00, 26. februārī 19:00.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!