Ieva Epnere, "Zaļā skola" (2017)
 
Aktualitātes
22.08.2017

"Survival Kit 9" izziņo plašu notikumu programmu

Komentē
0

Šogad Baltijas vērienīgāko ikgadējo laikmetīgās mākslas izstādi "Survival Kit 9" pavadīs plaša notikumu programma, kas, tāpat kā izstāde, būs vērsta uz pasaules uztveres paplašināšanu un mācīšanos no dabas.

Visu festivāla laiku no 7. septembra līdz 1. oktobrim norisināsies mākslinieku, mākslas teorētiķu un filozofu atvērtās lekcijas, filmu demonstrācijas, performances un lasījumi, ekskursijas izstādē, kā arī aizraujošas darbnīcas bērniem mākslinieku vadībā. Īpašas ekskursijas vadīs biologs Īzaks Rašals un žurnālists Māris Olte, ļaujot ielūkoties bijušajā LU Bioloģijas ēkā esošajos Zooloģijas, Botānikas un Ķīmijas vēstures muzejos, kuru kolekcijas slēpj pārsteidzošus, līdz šim plašākai auditorijai nezināmus dārgumus.

"Survival Kit 9" atklāšanas nedēļas notikumi

Festivālu oficiāli atklās ceturtdien, 7. septembrī plkst. 18.00. Ar lekciju uzstāsies festivāla mākslinieki, prestižās MIT (Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta) Mākslas, kultūras un tehnoloģiju programmas direktors Gedimins Urbons un māksliniece Nomeda Urbona (Nomeda & Gediminas Urbonas).  Viņi stāstīs par idejām, kas balstās zooētikā,  un abu izveidotajā starptautiskās pētniecības platformā, kas darbojas, lai atklātu jaunus veidus, kādos ar cilvēka zināšanu un pētījumu palīdzību iespējams dibināt kontaktus ar citām dzīvības formām. Pēc tam būs iespēja vērot mākslinieka Gernota Vīlanda (Gernot Wieland) lekciju-performanci "Dzīvnieku depresija" par attiecībām starp cilvēkiem un dzīvniekiem, un tajās iesaistītajiem varas un kontroles mehānismiem. Savukārt mākslinieks Džims Holioks (Jim Holyoak) lasīs nodaļu no "Survival Kit 9" redzamā darba "Deviņpadsmit noktirņu grāmatas", kas ir stāsts par koka briesmones, vārdā Grāmata, piedzīvojumiem, ceļojot pa sapnim līdzīgu pasauli, kurā nekad neuzlec saule. Festivāla atklāšana turpināsies ar Zvēru nakts slavenību diskotēku klubā "Piens".

Piektdien, 8. septembrī mākslinieks Džeimss Vebs (James Webb) uzstāsies ar lekciju "Pasaulē atlicis krietni par maz piektdienas vakaru". Pēc tam sekos ekskursija izstādē ar kuratoriem Solvitu Kresi, Ingu Lāci, Jonatanu Habibu Engkvistu (Jonatan Habib Engqvist) un māksliniekiem. Visbeidzot, spilgtākais "Survivalk Kit 9" notikums ir viena no pasaulē zināmākajiem mākslas teorētiķiem, vadošo laikmetīgās mākslas biennāļu un notikumu kuratora, kā arī rakstnieka un pētnieka Sarata Maharadža (Sarat Maharaj) lekcija. Viņš ir vairāku nozīmīgu publikāciju autors, aplūkojot kultūru atšķirību un tulkošanas postkoloniālo stāvokli gan mākslā, gan zināšanu radīšanā. Lekcijā Maharadžs pievērsīsies cilvēku, dzīvnieku un augu zināšanu vērtībai. Vai tas, ka citas dzīves būtnes nerunā cilvēku valodā, nozīmē, ka tās zina mazāk?

Sestdien, 9. septembrī līdz pat 1.00 naktī norisināsies īpaša Baltās nakts programma, kuras laikā ieeja izstādē ir bez maksas. To pavadīs absurdo faktu teātra izrāde sadarbībā ar "Homo Novus", kartupeļu drukas nospiedumu darbnīca, īsfilmu programma un ekskursijas, kas būs saistošas visai ģimenei.

Svētdienas ir festivāla "Survival Kit 9" bērnu aktivitāšu dienas, kad divas stundas viņi kopā ar pieaugušajiem varēs darboties dārzeņu drukas nospiedumu darbnīcā kopā ar grafiķi Henrihu Binānu, kā arī pagatavot savas guaša un ūdenskrāsas restauratores Evitas Melbārdes vadībā. Visu festivāla laiku izstādes ekspozīcijā būs pieejami uzdevumi bērniem, kurus atrast palīdzēs ģimenes ceļvedis, ko var saņemt kasē.

Ieeja notikumos ar izstādes ieejas biļeti: standarta cena 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem, uzrādot apliecību, kā arī cilvēkiem ar labi audzinātiem suņiem: 1 eiro. Ieejas biļete ģimenei (divi pieaugušie un divi bērni): 4 eiro, savukārt festivāla ieejas biļete ar neierobežotu apmeklējumu skaitu: 5 eiro.

"Survival Kit", ik gadu piesaistot vairāk nekā 10 000 apmeklētāju, ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Baltijā kopš 2009. gada. Tas radās kā reakcija uz ekonomiskās krīzes skarto Latviju ar mērķi rosināt sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta sabiedrībā aktuāla un nozīmīga tēma. Kā festivāla norises vietas tiek izmantotas Rīgas tukšās ēkas, tādā veidā piedāvājot jaunas attīstības stratēģijas pilsētplānošanā.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā "Survival Kit", laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.

Ar visu programmu iepazīties var šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!