Aktualitātes
27.01.2017

Starptautiskus panākumus gūst Purvīša balvai nominētā Voldemāra Johansona instalācija "Slāpes"

Komentē
0

No 25. līdz 29. janvārim festivālā "Parallèle" Marseļā un līdz 29. martam Koči-Muziris biennālē Indijā ir apskatāma mākslinieka Voldemāra Johansona instalācija "Thirst" ("Slāpes").

Marseļas festivāls "Parrallèle" norisinās jau septīto reizi, un šoreiz starp vairāku valstu pārstāvju darbiem īpaša vieta ir ierādīta latviešu mākslinieka Voldemāra Johansona darbam "Slāpes". Tas aicina uzkavēties vētras ainavā, ko veido nerimstoša ūdens masu kustība, vējš, lietus un troksnis, aicina vērot un ieklausīties stihijā no attāluma, kas nebūtu iespējams dabiskajā vidē, kad apbrīns mijas ar šausmām.

"Festivāla organizatori vēlas pētīt vibrācijas, sajūtas un galējās robežas, sastopoties cilvēkiem, notikumiem un videi, tādējādi radot jaunas pieredzes un perspektīvas. "Parallèle" dalībnieki izmanto dažādas mākslas formas, lai parādītu dažādību un uztveri. Mans darbs skatītājus uzrunā no lielformāta  ekrāna, kas atveido milzu vētru Atlantijas okeānā, paralēli skanot ierakstam – rēcoša ūdens, zemūdens skaņu un bangojošu viļņu troksnim. Skatītājs drošos apstākļos var piedzīvot dabas stihiju. Ar interesi vēroju Francijas publikas reakciju un pamanīju, ka pat tiem, kuri meditatīvā mierā noraugās šajā darbā, sejās redzama pārdzīvojuma atblāzma. Tā veido jaunu pieredzi", novērojumos dalās Johansons.

"Slāpes" līdz 29. martam skatāmas arī Koči-Muziris biennālē Indijā, kas ir lielākais laikmetīgās mākslas notikums Dienvidāzijā. Paredzams, ka Voldemāra Johansona darbu apskatīs plašs skatītāju loks (iepriekšējo Koči-Muziris biennāli apmeklēja 400 000 skatītāju).

Voldemāra Johansona darbs "Thirst" ("Slāpes") pirmo reizi bija redzams Rīgā 2015. gadā festivālā "Homo Novus" un šobrīd kā finālists nominēts prestižajai Purvīša balvai. Darbs Latvijā būs skatāms no 17. februāra līdz 9. aprīlim kā daļa no astoņu Purvīša balvas kandidātu kopizstādes LNMM Lielajā izstāžu zālē.

Voldemārs Johansons. Foto: Ģirts Raģelis

Voldemārs Johansons ir jauno mediju mākslinieks, kas strādā ar dažādām skaņu mākslas formām, no komponēšanas līdz skulptūrai. Savos darbos mākslinieks pēta skaņas uztveri un pieredzi dažādās audiovizuālās formās.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!