"Saldējuma klauns", rež. Paolo Nani
 
Aktualitātes
15.03.2018

Šonedēļ notiks bērnu un jauniešu teātra festivāls "Eju meklēt!"

Komentē
0

No 15. līdz 18. martam Rīgā norisināsies starptautiskās profesionālo bērnu un jauniešu teātru asociācijas "ASSITEJ Latvija nacionālais centrs" organizētais starptautiskais skatuves mākslas festivāls "Eju meklēt!", kurā būs skatāmas 19 latviešu un ārvalstu mākslinieku izrādes.

Pirmsskolas vecuma bērniem (3-6 gadi) tiek piedāvāts Antras Austriņas-Seņkānes laikmetīgās dejas uzvedums "Eksperiments ar apskāvienu", Liepājas leļļu teātra viesizrāde Leldes Kaupužas režijā "Teika par vilciņu" un režisora Māra Koristina klasisko leļļu versija "Pelnrušķīte" Latvijas Leļļu teātrī latviešu un krievu valodā.

Sākumskolas vecuma (6-12 gadi) bērniem "Eju meklēt!" piedāvā oriģinālo "Zīmējumu teātra" izrādē "Mīlība" horeogrāfija un zīmējumi papildinās cits citu dzīvās mūzikas pavadījumā (režisors Varis Klausītājs). Latvijas Kultūras akadēmijas 3. kursa studenti dejas izrādē "Kaste notiek" skatītājus vedīs pāri pierastā komforta robežai. Senu noslēpumainu indiāņu pasauli atklās režisores Ingas Tropas un Rēzeknes teātra "Joriks" interaktīvs dramatiskā teātra iestudējums "Drebošā telts". Edgara Niklasona neverbālās izrādes ar māliem "Gājiens vienalga pašam" ideja aicina domāt par cilvēku kā tīru būtni, bez iepriekšējo paaudžu uzkrātās pieredzes un gudrības, kas ļauj pasauli izjust brīvi un  drosmīgi. Latvijas Leļļu teātrī jaunie detektīvi aicināti asināst loģisko, analītisko un radošo domāšanu detektīvstāstā krievu valodā "Izmeklēšanu vada rauši", ko piedāvā Ģirts Šolis. Valmieras drāmas teātra varoņi Jancis un Marčs Jāņa Znotiņa režisētajā izrādē "Staburaga bērni" izdzīvos neaizmirstamus piedzīvojumus Staburaga apkārtnē.

"Staburaga bērni"

Bērniem no 12 gadu vecuma festivāls piedāvā izrādes par pusaudžiem un jauniešiem svarīgām problēmām. "Teātra TT" "Icikēriks" iestudējums stāsta par diviem 13 gadīgiem jauniešiem, kuri vēlas sākt patstāvīgi, neatkarīgi lūkoties uz dzīvi. Lilijas Liporas režisētā kustību un objektu monoizrāde "Karavīrs" stāstīs par piederību – Tu, ģimene, tauta, pasaule, kur var saklausīt un saskatīt gan tautisko, gan laikmetīgo. Pirmizrādi piedzīvos arī režisores Ditas Balčus iestudētā muzikāli aktīvā izrāde – modes šovs "Viņš ir pliks" kā mūsdienīga versija par H. K. Andersena pasaku "Karaļa jaunais tērps". Vidusskolēnus aicina no aizspriedumiem brīvs skatījums uz Raiņa lugu "Zelta zirgs" Latvijas Leļļu teātra viesrežisora Dudas Paivas iestudējumā.

"Karavīrs"

Pirmo reizi "Eju meklēt!" iekļautas eksperimentālās orģināldramaturģijas jauniešu amatierteātros – Aizputes teātra studijā "Panda " un Rīgas Teikas vidusskolas jauniešu teātrī "TE – 13". Profesionālu skatuves mākslinieku, pedagogu – Sandijas Kalniņas, Kristīnes Brīniņas, Edgara Niklasona un Artūra Putniņa vadīti jaunieši publiski stāstīs par savām sajūtām, atklāti nosauks vārdā lietas, kas viņus dziļi un patiesi satrauc.

Šogad festivālā pieteiktas četras viesizrādes no Zviedrijas, Norvēģijas, Dānijas un Igaunijas. 16. martā VEF kultūras pilī būs skatāma zviedru horeogrāfes Ingrīdas Oltermanes filozofiskā dejas izrāde "Patvēruma koki", kas paredzēta bērniem no 3 līdz 6 gadu vecumam.

"Patvēruma koki"

17. un 18. martā Pārdaugavas spēļlaukumā bērni no 1 līdz 5 gadu vecumam tiek aicināti spēlēties interaktīvā vides izrādē "Spēļlaukums" (izrāžu norises vieta tiks precizēta un publicēta mājaslapā). Režisores Annasaras Iderstedas vadībā bērni meklēs atbildes uz tādiem jautājumiem: kas ir spēle, un – kāpēc bērni spēlējas, un vai pieaugušie arī to dara? Izrādē ieeja bezmaksas.

Savukārt 17. martā kultūras telpā "3 Māsas" ar neverbālu objektu izrādi mazos skatītāju priecēs Igaunijas ceļojošā teātra "Miksteater" un režisora Kaino Rannika izrāde "Sols", kurā galvenais varonis, bezpajumtnieks, Ziemassvētku vakarā izdzīvo notikumus, kas maina viņa dzīvi. Izrāde dod atbildes par to, kas tu esi laikā un telpā.

"Sols"

18. martā pulksten 16.00 un 19.00 VEF kultūras pilī ar komēdijas žanra izrādi "Saldējuma klauns" skatītājus aicina "Paolo Nani komēdijas teātra" aktieris Paolo Nani no Dānijas. Izrāde ir kāda saldējuma pārdevēja muzikāls piedzīvojums, kas aicinās gan smieties gan padomāt ģimenes ar bērniem no 4 gadu vecuma. Paolo Nani ar šo izrādi ir viesojies Brazīlijā, Japānā, Turcijā, Itālijā un citviet. Papildus 16. martā teātra profesionāļiem būs iespēja apmeklēt Paolo Nani vadītās meistarklases.

Pilna festivāla programma atrodas "Ejumeklet.lv" un visās norises vietās VEF Kultūras pilī, Latvijas Leļļu teātrī, kultūras telpā "3 Māsas", Latvijas Kultūras akadēmijas "Zirgu pastā", Rīgas Teikas vidusskolā.

Festivāla biļetes var iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs,  kā arī internetā, biļešu cenas no 3 līdz 10 eiro. Festivāls piedāvā arī vairākus bezmaksas pasākumus. Ar pilnu festivāla programmu iespējams iepazīties šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!