Aktualitātes
13.10.2017

Šīgada "RIXC" festivāls būs veltīts virtuālajai realitātei

Komentē
0

Nākamnedēļ, no 19. līdz 21. oktobrim, Rīgā norisināsies ikgadējais "RIXC" mākslas un zinātnes festivāls "Virtualitātes un realitātes". Šogad tajā kā vieslektori uzstāsies mākslinieki un virtuālās realitātes pionieri Monikas Flaišmanes un Volfganga Štrausa (Vācija).

Idejām par virtuālo realitāti kā iluzorām telpām, hologrāfiskiem tēliem un citām paralēlām eksistences formām ir jau vairāk nekā simts gadu sena vēsture. Kopš tehnoloģiski radītajām pirmajām virtuālajām vidēm 20. gadsimta otrajā pusē vēl bija jāpaiet dažiem gadu desmitiem, līdz aizraujošās "imersīvās" vides un jaunās virtuālās pieredzes kļūtu pieejamas ikvienam.

Mūsdienās virtuālā realitāte (VR) ir visur – izklaidē, mācību stundās un pat biznesā. Tā un citas "imersīvās tehnoloģijas" šodien ir aktuālas, jo apvienojas ar augmentēto un virtuālo vidi. Tāpat tai pievienojas tādas svarīgas nozares kā datu apstrāde, mākslīgais intelekts un biometrija, kuru izmanto pat sejas atpazīšanas algoritmi lidostās vai pirkstu nospiedumu nolasīšanai mobilo telefonu atbloķēšanas funkcijā. VR mūsdienās kļūst arvien pieejamāka, pateicoties straujajai tehnoloģiju attīstībai.

"Virtualitātes un realitātes" ir šīgada "RIXC" Mākslas un zinātnes festivāla tēma, kas aplūkos, kādi ir šie virtuālās realitātes tehnoloģiju ieviestie jauninājumi un ko tie sola sniegt mākslas, izglītības, izklaides industriju un jaunu zināšanu attīstībā. Jaunās virtuālās vides tiks aplūkotas arī plašākā sabiedrības pārmaiņu kontekstā, salīdzinot ar to priekšgājēju – telefonu, televīzijas, interneta un mobilo tālruņu – radītajām pārmaiņām.

Festivālu atklās mākslinieku un virtuālās realitātes pionieru Monikas Flaišmanes un Volfganga Štrausa (Vācija) lekcija par pārmaiņām virtuālo tehnoloģiju mākslā pēdējo 30 gadu laikā, kas notiks Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Virtuālās realitātes tehnoloģiju ietekme un attīstība iet roku rokā ar interneta attīstību. Kibertelpa kļūst par reālās pasaules virtuālo spoguli un lielo datu mājvietu. Fleišmanes un Štrausa darbi demonstrē, kā atšķirīgas vides un jaunas zināšanas var saplūst vienotās realitāšu instalācijās. Mākslinieku lekcija atspoguļos virtuālās realitātes attīstību, sākot no 20. gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienu VR mākslai, un uzdos jautājumu: "Kā agrīno VR pionieru idejas un vīzijas ir salīdzināmas ar mūsdienu imersīvajām vidēm?"

Monika Flaišmane un Volfgangs Štrauss (Vācija)

Fleišmanes un Štrausa mākslinieciskais un zinātniskais darbs ir ticis starptautiski atzīts, izstādīts un apbalvots. Mākslas, zinātnes, tehnoloģiju un sabiedrības mijiedarbībā viņi izveido metodes un modeļus, kas apvieno mediju kultūru un virtuālās telpas.

Lekcija norisināsies "RIXC" mākslas un zinātnes festivāla konferences ietvaros 19. oktobrī, plkst. 16:00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Tikmēr 19. oktobrī, pl. 19.00 festivāla organizatori – Jauno mediju kultūras centrs "RIXC" – ielūdz uz izstādes "Virtualitātes un realitātes" atklāšanu "kim?" Laikmetīgās mākslas centrā, kur būs apskatāmi 25 starptautisku mākslinieku darbi. Izstāde skatāma līdz 28. novembrim.

Marks Lī (Šveice). “10 000 kustīgu pilsētu – vienādas, tomēr dažādas, VR”. Foto: marclee.io

Viens no izstādē redzamajiem darbiem būs Šveices mākslinieka Marka Lī virtuālās realitātes instalācija "10 000 kustīgu pilsētu – vienādas, tomēr dažādas", kas apskata urbanizāciju un globalizāciju digitālajā laikmetā. Darba vērotāji virzās caur virtuālajām vidēm vietnēs "YouTube", "Flickr" un "Twitter", kuras ir veidojuši citi lietotāji. Lietotājs piedalās mūsdienu sociālajās kustībās un veic virtuālo ceļojumu attēla un skaņas kolāžās, piedzīvojot lokālas, kulturālas un lingvistiskas līdzības un atšķirības. Virtuālajā telpā šī informācija tiek atspoguļota uz kubiem, kas slejas dažādos augstumos, radot savdabīgu debesu malu. Darbs rāda, kā mūsdienu pilsētas ikdienā mainās un tuvojas šai virtuālajai ilūzijai.

Vairāk informācijas par "RIXC" mākslas un zinātnes festivāla konferenci un izstādi šeit.

 

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!