Aktualitātes
01.09.2018

Septembris nāk ar Dzejas dienām; šogad starptautiskā festivāla fokusā – Lietuva un Igaunija

Komentē
0

No 7. līdz 16. septembrim Rīgā notiks starptautiskā profesionālās dzejas festivāla "Dzejas dienas" pasākumi, savukārt ārpus Rīgas Dzejas dienas norisināsies visu mēnesi, informē Jeļena Budanceva, "Dzejas dienas 2018" projekta vadītāja.

Kā jau ziņots iepriekš, šogad izveidota Dzejas dienu padome (Aivars Eipurs, Ingmāra Balode, Ērika Bērziņa, Sandra Ratniece, Arno Jundze), kas ne tikai izstrādājusi festivāla nolikumu, bet arī lēmusi par festivāla programmu, un viesu valstīm. Šogad Dzejas dienu fokusā ir kaimiņvalstis – Lietuva un Igaunija, kas tāpat kā Latvijas svin simtgadi. Vēl padome noteikusi arī festivāla attīstību nākamgad – jau zināms, ka 2019. gadā Dzejas dienu fokusā būs Balkānu valstis.

Festivāla programmā šogad iekļauti gan jauni pasākumi, gan tādi, ko Dzejas dienu apmeklētāji jau iemīļojuši. Notiks "Literārās akadēmijas" dzejas meistardarbnīcas studentu lasījumi, "Ceļojums ar dzejniekiem", kas šogad vedīs pa Čiekurkalnu, pasākums "Atvērt nevar aizvērt" O. Vācieša muzejā ar pēdējā gadā izdoto dzejas grāmatu autoru lasījumiem, lasījums Jūrmalā pie Raiņa priedēm, piemiņas pasākums Brāļu kapos Raiņa dzimšanas dienā u.c.

Festivālu atklās pasākums "Dzejas frekvence", kas 7. septembrī notiks Kaņepes Kultūras centrā. Tajā dzejnieks un mediju mākslinieks Artūrs Punte uzstāsies ar pašdarinātu instrumentu Talvisota Sturm Machine, savukārt Ingas Gailes, Edvīna Raupa un Toma Treiberga lasījumus papildinās apvienības "VSKB audio" un "Baltic Analog Lab" analogā kino performance. Uzstāsies arī ASV dzejnieks Džems Hopkins ar savu jaunāku dzeju. Pēc lasījumiem notiks diskotēka, kas plānota līdz pat rīta gaismai.

Bērnus Dzejas dienās priecēs bērnu dzejas gadagrāmatas "Garā pupa" atvēršanas svētki 10. septembrī mūzikas namā "Daile", priecīgi pavēstīja biedrības "Ascendum" projektu vadītāja Paula Jansone. Pasākumu "Iekāp dzejolī pa logu!" vadīs "Garās pupas" sastādītāja un šī gada jubilāre Inese Zandere, piedalīsies dzejnieki un atdzejotāji, kuru darbi publicēti jaunajā dzejas krājumā, kā arī tiks spēlētas spēles.

Savukārt 11. septembrī, kad arī Raiņa dzimšanas diena, interneta žurnāls "Satori" un Raiņa un Aspazijas māja aicina uz laikmetīgās dzejas lasījumiem "Rainis. Reloaded" un jaunās dzejas burtnīcas "Aspazija. Rainis. Reloaded" atvēršanu. Svinības notiks dizaina viesnīcā "Grand Poet", un ikviens to apmeklētājs jauno dzejas burtnīcu savā īpašumā varēs iegūt bez maksas. 

Kā viens no centrālajiem Dzejas dienu pasākumiem iecerēts Baltijas viesu vakaras, kas notiks 13. septembrī Latvijas Nacionālajā muzejā. Tajā piedalīsies spilgtākie dažādu paaudžu dzejnieki – Toms Venclova, Jurgita Jasponīte un Giedre Kazlauskaite no Lietuvas, Veronika Kivisilla, Haso Krulls un Igors Kotjuhs no Igaunijas. Muzikālo priekšnesumu sniegs Veronika Kivisilla, bet pasākumu vadīs Arno Jundze. Dzejas dienu laikā dažādos pasākumos varēs sastapt dzejniekus arī no Krievijas, ASV un Vācijas.

Vēl vien notikums – šogad atjaunota Dzejas balvas pasniegšana. Balvai iesniegti 17 dzejas krājumi, tās laureāts saņems 1000 eiro prēmiju un Pegaza pakavu, kura autors ir tēlnieks Uldis Kurzemnieks. Balvu pasniegs 14. septembrī, Latvijas dzejas klasiķu vakarā, kurā ar lasījumiem piedalīsies Knuts Skujenieks, Uldis Bērziņš, Jānis Rokpelnis un Juris Kronbergs, par muzikālo atmosfēru rūpēsies kontrabasists Stass Judins. Pasākumu vadīs dzejnieks Eduards Aivars.

Festivāls noslēgsies 16. septembrī ar Dzejas maratonu pie Latvijas Nacionālās bibliotēkās. Šis pasākums plānots kā atpūta visai ģimenei – pie brīvā mikrofona būs iespēja nolasīt savu mīļāko dzejoli, skanēs mūzika, būs radošās darbnīcas, varēs piedalīties kultūras kanona spēlē u.c. aktivitātēs.

Tāpat festivāls šogad risināsies arī tiešsaistē: katram interesentam – jaunajam, topošajam dzejniekam būs iespēja nedēļas laikā nopublicēt septiņus dzejoļus un iegūt profesionālu dzejnieku komentārus un ieteikumus, savukārt feisbukā plānota zibakcija "Nolasi savu mīļāko dzejoli!", kurā cilvēkus aicinās filmēt sevi, lasot savu mīļāko dzejoli.

Festivāla jaunumiem un programmai iespējams sekot līdzi interneta vietnē rakstnieciba.lv un feisbuka lapā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!