Aktualitātes
18.10.2018

Satori izlase: kas jāredz Riga IFF

Komentē
0

Šovakar ar Dāvja Sīmaņa jaunāko filmu "Tēvs Nakts" atklās Rīgas Starptautisko kinofestivālu, kura bagātīgajā programmā šogad iekļautas 180 filmas. Piedāvājam izlasi ar, mūsuprāt, intriģējošākajiem un vērtīgākajiem festivāla seansiem.

"7 miljardi gadu pirms pasaules gala"
"Splendid Palace" Lielajā zālē 27. oktobrī plkst. 19:00

Režisors Jānis Ābele Latvijas skatītājiem, iespējams, vislabāk zināms kā topošās spēlfilmas "Jelgava 94" režisors. Gaidot Jāņa Joņeva kulta romāna ekranizāciju, Riga IFF ļaus novērtēt režisora pirmo pilnmetrāžas filmu "7 miljardi gadu pirms pasaules gala", kas turpina starptautisku atzinību guvušajā īsfilmā "Augstāk par zemi" sāktās pārdomas par mīlestību un jaunības alkām. Filmas veidotājus iedvesmojusi gan poļu režisora Kšištofa Keslovska daiļrade, gan franču jaunais vilnis, un arī šī filma daļēji uzņemta Francijas dienvidos.

"Biedrs bērns"
"Splendid Palace" lielajā zālē 20. oktobrī plkst. 11:00

Filma, kas noteikti jāredz Riga IFF programmā "Kids Weekend", ir Igaunijas simtgades svinību ietvaros veidotā filma "Biedrs bērns". Tās pamatā ir rakstnieces Lēlo Tungalas autobiogrāfisko romānu motīvi, un filma vēsta par mazās Lēlo bērnību, kas pavadīta piecdesmito gadu Padomju Igaunijā. "Biedrs bērns" kļuvusi par visvairāk apmeklēto ģimenes filmu Igaunijā, pirmajā izrādīšanas mēnesī pulcējot 100 tūkstošus skatītāju. Riga IFF seansā varēs satikt arī pašu Lēlo Tungalu, kuras grāmata nesen izdota latviski.

"Eiforija"
"Splendid Palace" Lielajā zālē 21. oktobrī plkst. 21:30

Programmā "Festival Selection", kas apkopo labākās pēdējā laika kinofestivālu filmas, iekļautā "Eiforija" ir trausla drāma par jūtīgu un pretrunīgi vērtētu tēmu – brīvprātīgu eitanāziju. Šajā filmā scenārija autore un režisore Līsa Langseta jau trešo reizi sadarbojas ar aktrisi Alīsiju Vikanderi, ASV Kinoakadēmijas balvas laureāti, kas pagājušā gada Riga IFF programmā bija redzama spilgtā lomā filmā "Gaisma okeānā".

"Fanija un Aleksandrs"
"Splendid Palace" mazajā zālē 30. oktobrī plkst. 13:00

Iekļaujoties pasaulslavenā Zviedrijas režisora Ingmara Bergmana (1918 – 2007) simtgades svinībās, Riga IFF piedāvā viņa mūža veikuma retrospektīvas programmu. Starp tajā iekļautajām filmām ir arī "Fanija un Aleksandrs", ko pats režisors raksturojis kā sava radošā mūža kopsavilkumu un kas ielūkojas Ekdālu, augstākās vidusšķiras ģimenes, dzīvē ar desmit gadus vecā Aleksandra acīm. Zēna dzīvā iztēle uzbur maģiskus notikumus pirms un pēc sava tēva nāves.

"Zama"
"Splendid Palace" Lielajā zālē 28. oktobrī plkst. 19:00

Lukrēcijas Martelas filma iekļauta programmā "Festival Selection", kas apvieno pēdējā laika labākās filmas no dažādiem pasaules kinofestivāliem, turklāt 188 ekspertu vērtējumā atzīta par vienu no 10 pagājušā gada labākajām filmām. Antonio di Benedetto 1956. gadā sarakstītajā romānā balstītā filma seko donam Djego de Zamam, 17. gadsimta spāņu virsniekam, kurš, būdams nometināts Asunsjonā, gaida savu pārcelšanu uz Buenosairesu.

"Gaisma"
"Splendid Palace" Lielajā zālē 27. oktobrī plkst. 16:30 un 29. oktobrī plkst. 19:00

Šīgada festivāla jaunums ir kinozinātnieces Ditas Rietumas veidotā programma "Popcorn Venus" – restrospektīva un izpētes programma, kas apkopo vienas no labākajām režisoru sieviešu filmām kino vēsturē un kas bija arī ierosmes avots tikko notikušajai "Satori" diskusijai "Kino sievietes acīm". Barbaras Albertas vēsturiskās kostīmfilmas "Gaisma" darbība notiek 1777. gadā un vēsta par astoņpadsmit gadus veco Mariju Terēzi, kas, par spīti aklumam, ir neparasti talantīga pianiste. Vecāki aizved meiteni pie pretrunīgi vērtētā "brīnumdara" Franca Antona Mesmera, kur jauniete pievienojas ērmīgu pacientu grupai. Viņa pirmo reizi mūžā izbauda brīvības garšu, tomēr atskārš, ka, pamazām atgriežoties redzei, viņa zaudē savu muzikālo virtuozitāti. Stāsts par to, ko un kā redzam, un vai vajadzētu ticēt visam, ko redzam.

Artdocfest programma
Visa festivāla garumā

Latvijā dzīvojošā krievu dokumentālā kino režisora Vitālija Manska veidotā programma apvieno 21 pasaules dokumentālā kino darbu, ko vērtē starptautiska žūrija. Starp šīgada programmas filmām ir stāsts par Igoru, kurš kopā ar savu māti-pensionāri pavada vasaru laukos, risinot neskaitāmas krustvārdu mīklas, Sergeja Lozņicas filma "Process", ko veido kinohroniku kadri no pirmajām Staļina represiju laika publiskajām tiesas prāvām, satīrisks atskats uz Donalda Trampa uzvaru vēlēšanās, to izskaidrojot vien ar Krievijas propagandu, un citi jaudīgi un pārdomas raisoši darbi.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!