Aktualitātes
05.06.2018

Satori iesaka: 9 notikumi krāsainai Baltijas praida 2018 nedēļai

Komentē
1

No šodienas līdz svētdienai Rīgā tiek svinēta Baltijas praida 2018 nedēļa, kuras laikā norisināsies diskusijas, starptautiskas konferences, filmu seansi, sarunu vakari un citi notikumi, aicinot ikvienu gan svinēt dažādību un brīvību, gan pievērst uzmanību LGBTI kopienas līdztiesībai Baltijas valstīs. Lai palīdzētu orientēties plašajā programmā, esam sagatavojuši sarakstu ar 9 īpaši spilgtiem notikumiem.

  1. Jau šovakar kafejnīcā "Sudrabs" LU Vēstures institūta vadošā pētniece un grāmatas "LGBTI vēsture Latvijā pēdējos 100 gados" autore Ineta Lipša dalīsies ar interesantiem cilvēku stāstiem no LGBT kopienas vēstures Latvijas pirmsākumos un kara gados, kā arī Padomju savienības laikā.
  2. Savukārt otrdien Kaņepes Kultūras centrā notiks feministes, rakstnieces un "Sieviešu Stendapa" organizatores Ingas Gailes vadīts pasākums "Feminism for Dummies!". "Es šajā vakarā, kuru varbūt drīzāk nosauktu "Feminisms drosminiekiem" nekā " Feminism for dummies", mēģināšu: ieskicēt īsiem vārdiem feminisma vēsturi, kaut ko pastāstīt par to, kas notiek pasaulē, parunāt par šī brīža situāciju Latvijā un paskaidrot, kāpēc, manuprāt, feminisms Latvijā ir nepieciešams," par pasākumā gaidāmo raksta Inga.
  3. Trešdien Kaņepes Kultūras centrā bezmaksas seansā tiks demonstrēta pērn iznākusī biogrāfiskā mākslas filma "Toms no Somijas" ("Tom of Finland") – iedvesmojošs stāsts par ikonisko somu mākslinieku, vienu no ietekmīgākajām un nozīmīgākajām 20. gadsimta geju kultūras personībām Tuoko Laksonenu, plašāk zināmu kā Tomu no Somijas.
  4. Ceturtdien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un piektdien Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā ar prominentu Latvijas un ārvalstu pētnieku piedalīšanos notiks starptautiska zinātniska konference "Kvīru stāstījumi Eiropas kultūrās: subjektivitāte, atmiņa, nācija", kuras uzmanības centrā būs gan LGBTI aktīvisms un geju un lesbiešu vēsture Baltijas valstīs, gan šajā reģionā salīdzinoši jaunā akadēmiskā disciplīna – kvīru teorija. Konferences ietvaros Kaņepes Kultūras centrā ceturtdien norisināsies arī diskusija "Zilie pēc sarkanā: Attieksme pret homoseksuāļiem postsociālisma sabiedrībās".
  5. Ceturtdienas vakarā Rīgas Ekonomikas augstskolā ar lekciju "Cilvēktiesības pasaulē" uzstāsies LGBT tiesību un cilvēktiesību aktīvists, cilvēktiesību līdera un politiķa Hārvija Milka brāļadēls Stjuarts Milks, kurš runās par šībrīža cilvēktiesību un LGBT tiesību tendencēm. Vai Rietumu pasaule ir nonākusi krustcelēs starp pilnīgu vienlīdzību un respektu pret cilvēktiesībām, vai arī pastāv risks zaudēt visu, kas panākts pēdējo 50 gadu laikā?
  6. Piektdien pa dienu iesakām apmeklēt viesnīcā "Radisson Blu Latvija" notiekošo starptautisko konferenci "Vārda un pulcēšanās brīvība: Mūsdienu izaicinājumi", kurā pulcēsies aptuveni 200 aktīvisti, starptautiskie eksperti, starptautisku organizāciju pārstāvji, diplomāti, politikas veidotāji un radošo nozaru pārstāvji, lai apspriestu mūsdienu pasaules izaicinājumus un to, kā kopīga sadarbība var sekmēt demokrātiskas pārmaiņas valstīs, kur cilvēktiesību pārkāpumi ir realitāte.
  7. Savukārt piektdien vakarā kafejnīcā "Sudrabs" notiks sarunu vakars "Love Talks", kurā Stjuarts Milks dalīsies ar savas ģimenes traģisko stāstu un to, kā viņa tēvoča slepkavība ietekmēja viņa turpmākās aktīvista gaitas, Jana Jarinovska un viņas tēvs Vjačeslavs Jarinovskis ļaus ieklausīties dziļi personīgā stāstā par mīlestību, kura stāv pāri aizspriedumiem, gejs, tēvs un Briseles reģiona parlamenta Zaļās partijas līderis Bruno De Lille, kurš kopīgi ar vīru savā ģimenē audzina dēlu, stāstīs par šķēršļiem, kas viņiem ikdienā jāpārvar, savukārt Liesma Ose dalīsies savā personīgajā stāstā par to, kā meitas "iznākšana no skapja" mātei ir pilna laika darbs, kurš nekad nebeidzas.
  8. Sestdien Rīgā notiks Baltijas praida 2018 centrālais notikums - gājiens, kurā interneta žurnāls "Satori.lv" un virkne citu kultūras organizāciju un pārstāvju dosies kopīgi, aicinot pievienoties jebkuru interesentu, kas arī vēlas paust solidaritāti ar LGBTI kopienu.
  9. Tāpat visas nedēļas garumā Kaņepes Kultūras centrā iespējams nogaršot īpaši Baltijas praidam 2018 gatavoto alus "Baltijas lepnums" un lasīt "Satori" un Latvijas Simtgades biroja kopīgi izdoto žurnālu "Simtgade", kura jaunākajā numurā iekļauts arī Ingmāra Freimaņa praidam veltīts raksts.
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!