maya
pirms 6 gadiem
Taisnība, ka dzimumi ir nevis divi, bet veido spektru. Taču cilvēki masveidā ir vai nu vienā, vai otrā spektra galā, pa vidu vai tuvu vidum ir gandrīz vakuums, parasti tā tiek lēsta kā neliela frakcija no 1% no populācijas, aptuveni desmitā daļa. Rakstā citētais 1.7% nāk no diskreditēta pētījuma, kas par interseksualitāti, pretēji zinātnē pieņemtajam, pasludina arī ģenētiskus defektus, piemēram, arī šeit minēto Tērnera un Klainfeltera sindromus - kuri parasti rada daudz veselības problēmu, taču nekā neatsaucas uz dzimumpazīmēm (izņemot biežu sterilitāti). Raksts sākts un beigts ar apgalvojumu, ka 'sabiedrība' cilvēkus uzskata par iedalāmiem vīriešos un sievietēs, taču tā nav tikai sabiedrība, kas tā uzskata, tā ir arī zinātne.

Dārta Sarma
pirms 6 gadiem
Man žēl, ka rakstā nav pieminēts, ka personas, kurām nav XX vai XY hromosomas, saukt par hermafrodītiem ir aizskaroši. Un vispār rakstā nekur arī neparādās vārds intersex/starpdzimums. Un protams vēl tas, ka bioloģiskais dzimums nav sociālais dzimums...

Reinis Huseins
pirms 6 gadiem
Dead Bull – nevajag jaukt visu vienā katlā, sportā nodalīt sievietes un vīriešus ,jauniešus un veterānus diez vai ir segregācija, jo vienāda sportiska līmeņa sievietei ar vīrieti (un otrādi) vienkārši nebūs interesanti sacensties. Pavisam cita lieta ir ka gandrīz jebkurā sporta veidā var redzēt, ka noteiktām valstīm un reģioniem ir savas tradīcijas, sporta veidi, kuros tās izceļas, un tam nav nekāda sakara ar kaut kādu iepriekš noteiktu apgalvotu ģenētiski izcelsmi (jo es nepiekrītu, ka cilveki iedalās rasēs – pašlaik pastāv tikai viena rase : homo sapiens).

Reinis Huseins
pirms 6 gadiem
''Vai tomēr nav pārsteidzīgi teikt, ka Kastere Semenja nav meistarīga skrējēja? Rio piedalījās vairākas atlētes ar līdzīgu sindromu, bet tās neieguva medaļas'' : praktiskais jautājums, kas ir jāatrisina ir, vai pamatoti iedalīt cilvēkus dzimumos un ja jā, tad kā ? No šīs atbildes par to, ka hormoni visu neizsķir, es saprotu, ka jūs nešokētu risinājums pieskaitīt šos te nenoteiktā/izplūdušā dzimuma indivīdus sievietēm. Tomēr tadā gadījumā, vai tā nav pretruna ar raksta ideju, kurā drīzāk var izlasīt nožēlu, ka nav trešās alternatīvas. Es gribētu saprast jūsu viedokli šajā ziņā

Reinis Huseins
pirms 6 gadiem
kāds ir risinājums ko piedāvā autors/e/?
Sportā ir tikai taisnīgi, ka sievietes nodala no vīriešiem vai no jebkā, ko daba kādam indivīdam ir piešķīrusi vairāk nekā sievietei vidēji, jo ir acīmredzams, ka citādi tas, ko sieviete sportiste ar savu darbu ir attīstījusi līdz sportiskai meistarībai, kļūtu pilnīgi nevērtīgs un par labākajām sportistēm kļūtu šādi izņēmuma indivīdi (ir tomēr zīmīgi, ka šie indivīdi vienmēr izvēlas startēt kopā ar sievietēm nevis vīriešiem. Padomājiet pati - kādēļ). Cita lieta ir ka, iespējams, ir jāpiedāvā trešais sacensību veids.
raksts tomēr nedaudz manipulē ar lasītāju –‘’ Tomēr viens Barra ķermenītis atrodams arī visās šūnās vīriešiem ar Klainfeltera sindromu [..] Tātad saskaņā ar šo testu vīrieši ar Klainfeltera sindromu ir sievietes.’’ Cik % no populācijas šis sindroms piemīt? Un šādā gadījumā vai nav vel citas pazīmes? es to būtu labprāt izlasījis šajā rakstā. Citiem vārdiem tas vien, ka daļai cilvēku ir grūtāk vai pat neiespējami noteikt dzimumu nenozīmē, ka dzimumi vairs nepastāv – tieši otrādi šādi jauktie indivīdi katram ļauj apzināties savu dzimumu vēl spilgtāk

Jānis Vētra
pirms 6 gadiem
Sliktas ziņas izklaides industrijai, kas saucas "profesionālais sports". Šīs industrijas pamatā ir divu faktoru kombinācija: precīzi definēti spēles noteikumi un rezultātu neprognozējamība.(Iepretī visam līdz sīkumam iestudētajam, kas veido pārējo izklaides prdukciju.)Ja nevar precīzi definēt sportistu dzimumu, nav iespējams precīzi definēt spēles noteikumus!
Varētu atteikties no dzimumu diferenciācijas sportā un organizēt sacensības vienkārši cilvēkiem, kas vairāk piemēroti vienam vai otram sporta veidam, bet... ienākumi nozarē kristos būtiski, jo sacensību būtu vismaz divas reizes mazāk!
Interesants ir autores uzstādījums kopā ar literatūras atsauci, ka "vismaz bioloģiskajā dzimuma aspektā pastāv variācijas par tēmu "divi dzimumi". Ja atrastos starpstāvokļus aplūko tuvāk, var novērot, ka tie veido spektru."
Spektra jēdziens asociatīvi domāšanu pavēršs fizikas virzienā, proti, elektromagnētisko viļņu skalas spektrā. Katra spektra daļa pati par sevi nav ne laba, ne slikta, bet ir ar specifiski raksturīgām īpašībām.Lielo elektromagnētisko viļņu garuma robeža ir Visums, bet īso - Planka garums. Pēc būtības skala jeb spektrs ir bezgalīgs.
Jo detalizētāk biomedicīna varēs pētīt indikatorus, kas nosaka piederību tai vai citai zonai dzimumu spektrā, jo vairāk atklāsies, ka tāda fiksēta "vīrieša"vai "sievietes" stāvokļa nemaz nav. Pastāv "dzimumu spektra" vīrišķais un sievišķais gals, bet pati skala, līdzīgi kā elektromagnētiskajiem viļņiem, ir bezgalīga. Jo ikviens vīrietis var būt vēl vīrišķīgāks, bet sieviete - sievišķīgāka!
"Un tad, kad vakars pienāks, vai būs vēl kāda jēga atgādināt", ka "divu dzimumu dziesma" sākotnēji bija tikai par to, ka dzīvai būtnei kaut kā vajag radīt dzīvotspējīgus pēcnācējus, jo bez tiem suga izmirst un, plašākā nozīmē, dzīvība izbeidzas...

Dead Bull
pirms 6 gadiem
"Sportā ir tikai taisnīgi, ka sievietes nodala no vīriešiem vai no jebkā, ko daba kādam indivīdam ir piešķīrusi vairāk nekā sievietei vidēji, jo ir acīmredzams, ka citādi tas, ko sieviete sportiste ar savu darbu ir attīstījusi līdz sportiskai meistarībai, kļūtu pilnīgi nevērtīgs…"

Šis arguments provocē jautājumu, kādēļ nepaplašināt segregāciju arī uz rasi, jo labākajiem pasaules sprinteriem ir Rietumāfrikas izcelsme, savukārt maratonisti nāk no Kenijas un Etiopijas. Aziāti un baltie par šīm disciplīnām pasaules līmeņa konkurencē var aizmirst, t.i., viņu sportiskie sasniegumi jau ir "nevērtīgi", jeb vērtīgi vienīgi sētas maču līmenī. Ar ko tad viena segregācija izpelnījusies būt pareiza, bet cita – politiski nekorekta?

dzimmijs13
pirms 6 gadiem
Dzimumi ta dzimumi, bet par ko ir pārvērties sports - ja jau pat konkurentes izanalizējušas toste... ai, nu piemirsu, to "tur tā" līmeni.
Neesmu dzirdējis ka, piemēram, kāds soprāns būtu noprotestējis cita dziedoņa pieņemšanu argumentējot ka viņš iespējams, neesot īsts vīrietis, tikai tāpēc varot vīterot kā Farinelli. Savukārt sportā gatavi (gatavas) vienam otram (viena otrai) rīkli pārgrauzt. Skumji!
 ATGRIEZTIES UZ RAKSTU

PĒC TĒMAS SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!