Kadrs no Agņeškas Holandas filmas "Total Eclipse"
 
Aktualitātes
08.10.2015

RV1Ģ direktors aizliedz skolēniem rādīt Agņeškas Holandas filmu par Arturu Rembo

Komentē
1

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas direktors Māris Brasla aizliedzis skolēniem rādīt Agņeškas Holandas filmu "Total Eclipse" par franču dzejnieka Artura Rembo daiļradi un attiecībām ar Polu Verlēnu, vēsta žurnāls "Ir".

Kā paskaidrojis Brasla, šīs aizliegums nav izglītības satura cenzēšana – šai filmai ir vecuma ierobežojums līdz 18 gadiem, un klasē ir nepilngadīgas personas.

Latviešu valodas un literatūras skolotāja Daiga Zirnīte, kas rādījusi šo filmu vairāku 12. klašu skolēniem, Braslam nepiekrīt. Viņasprāt, mūsdienu "internetā redzējuši daudz vairāk netikumīgu lietu nekā es", tāpēc ir ļoti svarīgi nevis aizliegt kādas tēmas, bet gan atrast īstos vārdus, kā par tām runāt. "Rādu šo filmu ne tikai tāpēc, lai viņi uzzinātu, kā dzejnieks dzīvojis, bet lai runātu par to, ko nozīmē būt ģeniālam, radošam, atrast jaunu pavērsienu mākslā, kaut ko būtisku paveikt," norāda Zirnīte.

Kā "Satori.lv" pavēstīja kāds Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu pārstāvis, vairumam skolēnu 12. klasē ir 18 gadu, un skolotāja Zirnīte saņēma aizrādījumu no Braslas pēc tam, kad savu neapmierinātību par stundā izmantoto materiālu bija paudis kādas citas skolnieces tēvs. Pašai skolniecei šī filma neesot sagādājusi nekādas problēmas, un tēva iejaukšanos viņa uztver sāpīgi. Skolnieces tēvs e-klases vēstulē paudis sašutumu, kāpēc laikā, kad sabiedrībā tiek runāts par tikumības mācīšanu skolās, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā tiek popularizēta pederastija, vardarbība, alkoholisms, narkomānija un demonstrēts pornogrāfisks saturs.

Pagājušajā nedēļā kļuva zināms par līdzīgs gadījumu Āgenskalna Valsts ģimnāzijā – dzejniece un skolotāja Iveta Ratinīka saņēma aizrādījumu par Agneses Krivades dzejoļa "ō,.." (zināms arī kā "Svētīgi") analīzi latviešu literatūras stundā.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
1

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!