Kadrs no filmas "Angļu pacients"
 
Aktualitātes
10.07.2018

Romāns "Angļu pacients" atzīts par visu laiku labāko Bukera balvas laureātu

Komentē
0

Šogad aprit 50 gadu kopš dibināta prestižā Bukera balva, ko ik gadu piešķir par labāko angļu valodā sarakstīto un Apvienotajā Karalistē izdoto romānu. Par godu jubilejai rīkotā lasītāju balsojumā par visu laiku labāko grāmatu, kas ieguvusi balvu, atzīts Maikla Ondatjes 1992. gadā sarakstītais romāns "Angļu pacients".

Balsojumam izvirzītās grāmatas izvēlējās īpaša žūrija, kuras locekļiem katram bija jāizvērtē vienas desmitgades Bukera balvas ieguvēji – kopā 51 grāmata, savukārt uzvarētājs starp pieciem finālistiem tika izvēlēts lasītāju balsojumā. Maikls Ondatje par savu romānu ieguvis "Zelta Bukera" balvu.

Balvas pasniegšanas ceremonijā Maikls Ondatje teica: "Ne uz mirkli neticu, ka šī ir labākā grāmata balvas ieguvēju sarakstā. Vai jebkurā citā sarakstā, ko veido Bukera balvu saņēmušie romāni." Tāpat Ondatje pauda aizdomas, ka pie šī panākuma varētu būt vainīga ar Oskaru apbalvotā romāna adaptācija, kurā galvenās lomas atveido Ralfs Fainss, Žiljeta Binoša un Kristīne Skota Tomasa.

Lai arī šobrīd atzīts par labāko grāmatu pēdējos 50 gados, savā laikā romāns dalīja Bukera balvu ar Barija Ansvorta romānu "Svētais bads" (Sacred Hunger).

2008. gadā par godu balvas 40. gadu jubilejai tika rīkots līdzīgs balsojums, kurā uzvarēja 1981. gadā balvu ieguvušais Salmana Rušdi romāns "Pusnakts bērni".

Bukera balva (Man Booker Prize for Fiction) tiek piešķirta jebkuras tautības rakstniekam par gada labāko romānu, kas sarakstīts angļu valodā un ir izdots Apvienotajā Karalistē. Bukera balvas ieguvējs var rēķināties ne tikai ar 50 000 mārciņu lielo prēmiju, bet arī starptautisku atpazīstamību.

Bukera balva ir prestižākais šāda veida apbalvojums, un tā tiek pasniegta kopš 1969. gada. Starp balvas laureātiem ir tādi izcili rakstnieki kā Airisa Mērdoka, Salmans Rušdi un Ians Makjuans. Balvu sponsorē viena no pasaules ietekmīgākajām alternatīvo investīciju firmām "Man Group", kas finansē arī Bukera starptautisko balvu (The Man Booker International Prize), kura savukārt tiek piešķirta par gada labāko grāmatu, kas tulkota angļu valodā.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!