Darbs "Saules celiņi"; Foto: Kristīne Madjare
 
Aktualitātes
09.01.2018

"RIXC" piedāvā bez maksas ierakstīt personalizētas skaņas plates

Komentē
0

Piecas ceturtdienas latviešu mākslinieces Paulas Vītolas vadībā, "RIXC" galerija aicina apmeklētājus bez maksas ierakstīt personalizētas skaņas plates, vizualizējot skaņas viļņus. Tāpat māksliniece stāstīs par savu izstādi "Gaismas darbi", kas 7. decembrī tika atklāta "RIXC" galerijā un apskatāma līdz pat 10. februārim.

Mūsdienu pasaulē tehnoloģijas tiek uztvertas kā pašsaprotamas un vienmēr klātesošas. Tomēr reti kad mēs iedomājamies par to darbības principiem, kas paslēpti melnās kastēs un kurus iepazīstam caur dažādām metaforām un jau gataviem interfeisiem. Izstādē gaisma izmantota kā fizikāla parādība, kā informācijas nesējs un kā galvenais motīvs, aicinot cilvēkus aizdomāties par to, kas īsti atrodas aiz zilajiem ekrāniem un iekšā melnajās kastēs.

Mākslinieces darbs "Saules celiņi" ir skaņas ierakstītājs, kurš izmanto saules gaismu kā informācijas pārneses materiālu, pārvēršot to elektriskā skaņas signālā un fiziskā skaņas ierakstā. Darbs veidots, iedvesmojoties no Aleksandra Greiema Bella (Alexander Graham Bell) gaismas telefona, kurā tika izmantota saules gaisma, radot pirmo bezvadu elektronisko komunikācijas ierīci jau 19. gadsimtā. Tieši ar šī ierakstītāja palīdzību apmeklētāji aicināti vizualizēt individuālos skaņas viļņus.

Tikmēr instalācija "Gaismas tīkls" rāda, ka internets ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. To, kā šī parādība funkcionē kopumā, saprot vai vēlas saprast tikai retais. Interneta pamatā ir ļoti sarežģīta infrastruktūra, kurā lietotāju dati, attēli un citi materiāli, tiek filtrēti, apstrādāti, pārvietoti, sadalīti, salīmēti kopā, ceļojot pa gaisu, gaismu, vadiem un citām pārneses vidēm. Neskatoties uz interneta infrastruktūras sarežģītību, to ir iespējams reducēt līdz pamata elementiem, kuri ir nepieciešami jebkurai komunikācijas sistēmai – raidītājs, informācijas pārneses materiāls un uztvērējs, kā arī valoda (protokols), lai abas komunikācijā iesaistītās puses saprastos. "Gaismas tīkls" darbojas kā lēns un ļoti saprotams modelis tik ierastajam internetam – tas ir tik vienkāršs, ka to būtu iespējams atkodēt, izmantojot tikai pildspalvu un pulksteni.

Māksliniece Paula Vītola ir absolvējusi jauno mediju mākslas studiju programmu Liepājas Universitātē, kur šobrīd strādā par pasniedzēju un turpina studijas doktorantūrā – abi izstādē apskatāmie darbi ir daļa no mākslinieces promocijas darba, kurā tiek pētītas cilvēku attiecības ar komunikāciju tehnoloģijām dažādos laika posmos. Māksliniece galvenokārt darbojas mediju mākslas, mediju arheoloģijas un mākslas kā pētniecības laukā un savā praktiskajā darbībā eksperimentē ar dažādām tehnoloģijām, dabas parādībām, meklējot jaunus izteiksmes līdzekļus un veidus kā tām darboties un kā uz tām skatīties.

Paulas Vītolas izstāde "Gaismas darbi" RIXC galerijā apskatāma līdz 10. februārim. Darba laiks: no pirmdienas līdz sestdienai, 12.00 – 18.00; svētdien – brīvs. Ieeja bez maksas.

Izstādes piedāvājam apskatīt gidu pavadībā (latviešu, angļu un krievu valodā). Pieteikšanās rakstot e-pastu uz [email protected] vai zvanot 67228478.

Atbalsta: VKKF, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!