Skats no darba "HanaHana 花華"
 
Aktualitātes
03.11.2017

"RIXC" festivāla izstāde aicina audzēt roku mežu

Komentē
0

Oktobra beigās atklājot izstādi "Virtualitātes un realitātes" RIXC uzdeva jautājumus – kas ir virtuālā realitāte, kādi ir virtuālās realitātes tehnoloģiju ieviestie jauninājumi un ko tie sola sniegt mākslas, izglītības, izklaides industriju un jaunu zināšanu attīstībā? Atbildi uz šo apmeklētāji aicināti iegūt, līdz 28. novembrim apskatot izstādi "kim?" laikmetīgās mākslas centrā.

Izstāde 19. oktobrī tika atklāta "RIXC" mākslas un zinātnes festivāla ietvaros, kas Latvijā norisinās vairāk nekā 20 gadus. Festivālu pavadošajai izstādei tika pieteikti vairāk nekā divsimt mākslas darbu, no kuriem atlasīti tikai divdesmit pieci. Izstādē parādīti ļoti dažādi darbi – no tēlaini poētiskiem, kur mākslinieki daudz iespaidojušies no dabas un mūsu apkārtējās vides, līdz sociāli aktīviem darbiem, kas ir tehnoloģiski izsmalcināti un estetizēti. Septiņi mākslas darbi ir veltīti virtuālajai realitātei, bet ir izstādītas arī foto un video instalācijas.

Franču māksliniece Melodija Musē sadarbībā ar virtuālās realitātes inženieri Naemu Baronu radījuši darbu "HanaHana 花華", kuru varētu raksturot kā "Minecraft" un "Tilt Brush" satikšanos Salvadora Dalī gleznā. Iemiesotam molekulu mākonī, skatītājam ir piešķirta iespēja teleportēties un radīt. Ar teleportēšanos var izpētīt jebkuru vietu, ar radīšanu – audzēt rokas, roku mežu, un visu, ko vien var iedomāties no šīs pamatvielas. Spēles nosaukums un iedvesma aizgūta no mangas "One Piece". Vairāk par darbu šeit.

Latviešu mākslinieces Zanes Zelmenes darba "Mikrokosmoss" mērķis ir izmantot attēlu apstrādes algoritmus ar digitālās fotogrammetrijas tehnikām, lai izveidotu mikroskopiskas ieža virsmas virtuālās realitātes modeli. Virtuālās realitātes instalācija sastāv no 8 dažādiem iežu paraugiem, kas atrasti ģeoloģiskās ekspedīcijās Hānjas augstienē, kas atrodas Latvijas ziemeļu daļā, un 360 grādu video, kuros tiek pētītas dinamiskās perspektīvas virtuālās realitātes telpā. Skatītājs virtuālajā telpā atrodas uz iežu parauga virsmas, radot sajūtu, ka tas ir samazināts līdz smilšu grauda izmēram, tādējādi aplūkojot akmens kristālus daudz lielākā mērogā un no nepieredzēta skatpunkta. Iežu paraugi sastāv no fosiliju daļu kolekcijas, kas ir 300 miljonu gadu senas, no Paleozoja ēras, atrastas slānekļa, kaļķakmens, dolomīta un smilšakmens sekvencēs. Zane Zelmene (1990) ir multimediju māksliniece ar Latvijas Mākslas akadēmijā un Lisabonas Universitātes Tēlotājmākslas fakultātē iegūtu maģistra grādu mākslā, ar specializāciju komunikāciju dizainā un jaunajos medijos. Viņa darbojas video mākslas, audiovizuālās performances un zemes mākslas jomās, viņas daudzveidīgais darbs pēta krustpunktu starp tehnoloģiju un dabu, senatni un mūsdienām, pretstatiem un to līdzāspastāvēšanu telpā.

Zanes Zelmenes darbs

Izstāde "Virtualitātes un realitātes" līdz 28. novembrim apskatāma "kim?" Laikmetīgas mākslas centrā, Sporta ielā 2. Darba laiks: pirmdien – slēgts, otrdien 12.00–20.00, trešdiena līdz svētdiena 12.00–18.00. Otrdienās ieeja bez maksas. Izstādi bez papildus maksas iespējams apskatīt gidu pavadībā (pieteikšanās, rakstot uz [email protected]).

Vairāk informācijas par RIXC festivāla izstādi šeit.

 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!