Marks Vella
 
Aktualitātes
26.06.2018

Rīgā sāksies 17. Introvertās mākslas festivāls "Ad lucem"

Komentē
0

Ar koklētājas Laimas Jansones (Latvija) un nomadu pianista Marka Vellas (Francija) koncertiem Rīgā sāksies 17. Introvertās mākslas festivāls "Ad lucem".

Introvertās mākslas festivālu "Ad lucem 2018" atklās izcilās latviešu koklētājas Laimas Jansones koncerts 26. jūnijā plkst. 20.00 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā. Tā norises vieta nav izraudzīta nejauši, jo kādreiz šeit atradās Svētā Jura baznīca – senākā saglabājusies mūra celtne Rīgā kopš 1204. gada. Muzeja velvju akustikā kokle iegūs papildu dziļumu un izteiksmi.

Laima Jansone ir Latvijā vispazīstamākā tautas mūzikas pārstāve, kuras vārds izskanējis arī pasaulē. Viņas rokās senais latviešu mūzikas instruments – kokle – atdzīvojas mūsdienīgās un enerģijas pilnās skaņās. Māksliniece uzstājusies kopā ar daudziem atšķirīgu žanru – džeza, roka, populārās un akadēmiskās mūzikas pārstāvjiem vairākos sastāvos, spēlējot visdažādākos instrumentus.

Šogad īpaši festivālam "Ad lucem" māksliniece veido jaunu solo programmu, kurā, apvienojot etnogrāfisko un mūsdienīgo, tradīciju un improvizāciju, dalīsies personīgās radošās pasaules atklājumos.

Festivāla turpinājumā 28. jūnijā plkst. 20.00 Mākslas muzeja RĪGAS BIRŽA ātrijā uzstāsies virtuozs nomadu jeb klejotāju pianists no Francijas Marks Vella (Marc Vella).

Talantīgā mūziķa, komponista, improvizatora, lektora, izgudrotāja un producenta dzīvesstāsts un mākslinieciskais koncepts ir uzmanības vērts. Akadēmisko izglītību Marks Vella ieguvis Parīzes konservatorijā (L’École normale de musique de Paris), kur arī pasniedzis klavierspēli. Par oriģinālām mūzikas interpretācijām ieguvis Kompozīcijas balvu Parīzē 1985. gadā un pirmo godalgu starptautiskajā mūzikas konkursā "TIM" ("Tournoi International de Musique") Romā 1999. gadā.

24 gadu vecumā Marks Vella atteicās no karjeras pasaules metropolēs un izvēlējās misiju ar mūziku radīt prieku un mīlestību visattālākajās pasaules daļās. Viņš ievietoja flīģeli automašīnas piekabē un kļuva par nomadu pianistu, turpmākos 30 gadus nobraucot vairāk nekā 200 tūkstošus kilometru un apceļojot turpat 40 valstu – Etiopiju, Tunisiju, Maroku, Sīriju, Libānu, Indiju, Turciju, Franciju, Šveici, Luksemburgu, Beļģiju, Kanādu, Spāniju, Portugāli, Rumāniju, Ungāriju, Bulgāriju, Slovēniju, Serbiju utt. Mākslinieks uzstājās visneiedomājamākajās vietās, kur nekad nav redzētas un dzirdētas klavieres un kur neeksistē pat ideja par koncertzāli. Marka Vellas radītā "Mīlestības karavāna" ("La Caravane amoureuse") viesojusies Madagaskaras mežos, Āfrikas ciematos, Austrumeiropas valstīs, Sahāras tuksnesī, Indijas zaļajās pilsētās un Pakistānas kalnos.

Marks Vella ir ekscentrisks pētnieks: pateicoties variacordes – speciāli klavierēm veidotiem ergonomiskiem, viegliem un kompaktiem mehānismiem, kas izstrādāti kopā ar komponistu, tēlnieku Žanu Žaku Lamenti (Jean-Jacques Lamenthe), Vella radīja individuālu stilu un instrumentu, piešķirot klavierēm pilnīgi jaunu orķestra dimensiju, kas ļauj viņa mūzikai rezonēt negaidītos tembros – kļūt par arfu vai klavesīnu, dziedāt kā čellam vai vibrēt kā marimbai.

Marks Vella ir pieprasīts dalībnieks daudzos ievērojamos mūzikas festivālos, viņa darbi tiek publicēti un izpildīti starptautiskos klavieru konkursos. Mākslinieks sniedzis solo koncertus visā pasaulē un ierakstījis astoņus albumus, kā arī uzstājies pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes laikā Parīzē 1997. gadā. Piedaloties daudzu valstu uzņēmējiem, politiķiem un diplomātiem, Marks Vella veido dokumentālo filmu UNESCO vadītā projektā par mieru, solidaritāti un vides ekoloģiju pasaulē.

Komponista daiļradē būtiska vieta ir atvēlēta klusumam. Neatņemama Marka Vellas radošuma sastāvdaļa ir improvizācija, ko var uzskatīt par autora mākslas pamatu. 2011. gadā viņš nodibināja "La Touche" festivālu, veltītu improvizācijai uz klavierēm. Marks Vella ir sešu grāmatu autors un augsti kvalificēts lektors. Uzaicināts piedalīties TED konferencē (TECxMonteCarlo) par vienu no šodienas aktuālajām problēmām – cilvēka centieniem būt perfektam, Marks Vella dalās ar savu mūzikas un dzīves filozofiju, atklājot, ka "pilnība ir nepilnībā, kas sevi mīl un pieņem". Viņš radījis koncertlekciju ciklu "Concerts d’émergence" un vada kursus "Dzīvot savādāk – dzīves mūzika" profesionāliem mūziķiem un kultūras cienītājiem.

Latvijā šī būs Marka Vellas pirmā uzstāšanās. Koncerta programmā skanēs kompozīcijas un improvizācijas, kas aizvedīs nedzirdētā un talantīgā pianista atskaņotās mūzikas pasaulē.

Biļetes uz festivāla "Ad lucem" koncertiem iespējams iegādāties SIA "BIĻEŠU SERVISS" tirdzniecības vietās, kā arī internetā.

Introvertās mākslas festivāls "Ad lucem" ("Uz gaismu") kopš 2002. gada bagātina Latvijas kultūras dzīvi, piešķirot tai unikālu vaibstu arī starptautiskā mērogā. Sadarbībā ar izciliem mūziķiem festivāls ik gadu piedāvā augstvērtīgus koncertus, kuru raksturīgā iezīme ir īpašais introvertās mākslas fenomens. Dalībnieku sniegums pamatojas uz garīgās patiesības meklējumiem kā mākslas augstāko virsvērtību. Festivāla kontekstā apgarotība ir saistīta ar cilvēka dvēseles dziļāko būtību, iekšupvērstību jeb introversiju – spēju apzināti pievērsties iekšējai pasaulei un atklāt sevī dabiski mītošo garīgumu.

Tēmas
 

Patika šī publikācija? Atbalsti interneta žurnālu “Satori” un ziedo tā darbībai!

SAISTĪTI RAKSTI

Satori

PIESAKIES SATORI JAUNUMIEM!



Satori

Pievienojies Satori - interesantākajam interneta žurnālam pasaulē.

Satori
Satori
Ielogojies
Komentē
0

Sveiks, Satori lasītāj!

Neuzbāzīgu reklāmu izvietošana palīdz Satori iegūt papildu līdzekļus satura radīšanai un dažādo mūsu finanšu avotus, sniedzot lielāku neatkarību, tādēļ priecāsimies, ja šeit atspējosi savu reklāmas bloķēšanas programmu.

Paldies!